HTC Touch Diamond: megarecenze (+video)

Kolibřík těžké váhy! Je tenký a lehký, přesto do něj v HTC natloukli neskutečnou výbavu. Navíc přemluvili Windows Mobile k přítulnosti!

S pamětí to mohlo být lepší

TouchFLO 3D plugin je velice náročný na operační paměť, té má sice Diamond ve srovnání s konkurencí dostatek (192 MB RAM), přesto jsem v tomto směru očekával mnohem lepší výsledky. Tato paměť je záměrně rozdělena do dvou bloků (128 + 64), první část je vyhrazena pro potřeby systému, běh aplikací a TouchFLO 3D plugin, ihned po startu si z něj ale poměrnou část ukousne samotný operační systém, v reálu tedy uživateli zbude okolo 60 MB, a to není mnoho. TouchFLO 3D plugin si odebere dalších cca 15 MB (tato velikost se mění podle počtu načtených obrázků, alb, kontaktů a dalších dat, které se do paměti ukládají), a při vyšším zatížení tak není problém dostat se i na 20 MB volné RAM. A kam se podělo těch zbývajících 64 MB? Oficiálně to výrobce tají, nicméně podle informací na internetu to vypadá, že je tento blok vyhrazený pro potřeby grafického Qualcomm chipu a VGA displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Paměti má Diamond dostatek, využívat by ji ale mohl mnohem lépe

FlashROM paměť, ve které je nahraný operační systém, má kapacitu 256 MB, pro vaše data je tak k dispozici okolo 70 MB + další 4 GB vnitřní paměti (v reálu je dostupných 3800 MB). Kvůli zachování kompaktních rozměrů se už do telefonu nevešel slot na paměťové karty, což je veliká škoda, 4 GB vnitřní paměti sice nejsou pro běžného uživatele málo, konkurence dnes ale zvládá několikanásobně vyšší kapacity.

Konektivita na několik způsobů

Rychlý procesor od Qualcommu taktovaný na 528 MHz zaručuje dostatečný výkon pro práci v systému Windows Mobile 6.1 Professional, běh náročných aplikací, GPS navigaci a sledování videa. Při volbě správného přehrávače a nastavení lze bez potíží přehrávat i filmy v rozlišení 640×480px. Bezdrátová konektivita je zajištěna integrovanými moduly Wi-Fi 802.11 b/g a Bluetooth 2.0. Citlivost Wi-Fi je výborná, s Diamondem jsem se bez sebemenších problémů připojil všude tam, kde jsem Wi-Fi zvyklý používat, signál byl stabilní a celkově jsem nezaznamenal žádné problémy. Při připojení přes Wi-Fi je prohlížení internetových stránek a sledování videa z YouTube opravdovým požitkem. Bluetooth nabízí podporu protokolu A2DP, možnost sdílení vlastní složky a zrychlený přenos dat díky funkci EDR, funkčnost jsem otestoval se svými Bluetooth stereo sluchátky a vše bylo v naprostém pořádku. Pro připojení k internetu můžete využít i klasické připojení přes GPRS/EDGE či UMTS/HSDPA/HSUPA sítě, kde je teoreticky možné data stahovat až rychlostí 7.2Mbps. Díky kamerce na přední straně můžete kromě klasických telefonních hovorů využívat i videokomunikace.

Klepněte pro větší obrázek
Video nebylo žádným způsobem optimalizováno pro kapesní přístroje, parametry si můžete prohlédnout na screenshotu
Klepněte pro větší obrázek
Rozlišení (přesněji řečeno šířka) videa odpovídá rozlišení displeje a ten zážitek stojí za to. Věřím, že v prodejní verzi Compactu bude přehrávání nekonvertovaných videí stoprocentní 

Výkon telefonu jsme otestovali s programem SPB Benchmark 1.6. Z naměřených výsledků je jasné, že Diamond není žádný hlemýžď. Hodnoty u posledního grafu grafického výkonu bych raději bral s rezervou, zde bych zkreslení výsledku připisoval spíše neúplné kompatibilitě systému Windows Mobile 6.1 s testovací aplikací, na Diamondu totiž nebylo možné některé benchmarky dokončit.

Klepněte pro větší obrázek 
Výsledky z benchmarkovací aplikace jsou spíše orientační

V operačním systému najdeme hned dva internetové prohlížeče, prvním je Pocket Internet Explorer, který je pevnou součástí systému Windows Mobile. Jeho zobrazovací schopnosti ale nepatří k nejlepším, a tak se výrobce rozhodl sáhnout po jiné alternativě, kterou je Opera Mobile 9.5. Opera je nastavena jako výchozí systémový prohlížeč a pro zobrazování webových stránek se dokonale hodí. Díky dostatečně velké operační paměti, rychlému procesoru a jemnému VGA displeji je surfování skutečným požitkem, Opera si velice dobře poradí i se složitějšími stránkami, problémy ji nedělají ani JAVA aplety a jiné multimediální objekty. Zvládne také otevřít více stránek najednou, inteligentní scrollování, kopírování textu, možnost uložení stránky pro offline prohlížení a spousta dalších funkcí, které by modernímu prohlížeči neměly chybět. Prohlížeč rovněž využívá schopností pohybového senzoru, obsah displeje se tedy přizpůsobuje aktuálnímu natočení telefonu. Jednotlivá tlačítka jsou dostatečně velká, stylus budete opět vytahovat jen zřídka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Mobilní Opera nabízí opravdový komfort pro prohlížení webových stránek

Pokud rádi sledujete videa ze serveru YouTube, přijdete si s Diamondem na své. Přímo v systému je připravena aplikace pro snadné přehrávání videí, vybrané klipy si můžete přidávat do oblíbených, případně si můžete nechat zobrazit nejlépe hodnocená a nejčastěji zobrazovaná videa.

Klepněte pro větší obrázek
Sledování videa ze serveru YouTube je s Diamondem hračka

Témata článku: HTC, , , Apple iPhone 4GB, HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch Cruise, HTC Touch Diamond, HTC Touch Dual, T-Mobile MDA Compact, Audio Boost, Automatické odeslání, Vylepšená podpora, Běžná klávesnice, Mega, DIA, Obrovský úspěch, Diamond, Kompletní přepracování, Malá baterie, Zábavná hra, Opakované přehrávání, Běžný poslech, Časté nabíjení, Textový dokument