HTC Touch Pro: mistr Raphael (test)

HTC Touch Diamond vzbudil nadšení. Touch Pro staví na jeho základu a v několika směrech jde ještě dále.

Sázka na rychlý procesor

Dotykový displej s VGA rozlišením (480×640 px) disponuje úhlopříčkou 2,8 palce a dokáže zobrazit maximálně 65 536 barevných odstínů. Plocha displeje by mohla být větší, i tak se na ni ale díky jemnému rozlišení vejde dostatek informací a plně dostačuje pro prohlížení webových stránek. Uvítali bychom, kdyby displej zvládl zobrazit větší množství barev, bohužel v tomto směru jsou výrobci komunikátorů limitování možnostmi systému Windows Mobile, který jednoduše více nezvládá. Čitelnost displeje na přímém slunečním světle je při nastavení maximální úrovně podsvícení dobrá. Pokud ale regulaci podsvícení svěříte světlocitlivému senzoru, připravte se na to, že budete Raphaela při aktivnějším používání dobíjet téměř každý den. Kapacita akumulátoru se sice oproti Diamondu zvětšila na 1340 mAh, ale displej i procesor jsou spolehlivými žrouty energie. Při běžném používání a vypnutém senzoru podsvícení mi telefon vydržel dva a půl dne na jedno nabití.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pokud k telefonu připojíte synchronizační USB kabel, objeví se vám nabídka s různými možnostmi připojení; Správce komunikace vám usnadní aktivaci telefonního modulu a dalších komunikačních prvků

Procesor od Qualcommu je taktovaný na 528 MHz a zajistí vám dostatečný výkon pro práci v systému Windows Mobile 6.1 Professional, běh náročných aplikací, GPS navigaci a sledování videa. Při volbě správného přehrávače a nastavení lze bez potíží přehrávat i filmy v rozlišení 640×480 px. Bezdrátová konektivita je zajištěna integrovanými moduly Wi-Fi 802.11 b/g a Bluetooth ve verzi 2.0, nezapomnělo se ani na podporu A2DP či EDR. Citlivost Wi-Fi je stejně jako u Diamondu výborná, bez sebemenších problémů jsem se připojil všude tam, kde jsem Wi-Fi zvyklý používat. Pro připojení k internetu můžete využít i klasické připojení přes GPRS/EDGE či UMTS/HSDPA/HSUPA sítě, kde je teoreticky možné data stahovat až rychlostí 7.2 Mbps. Díky kamerce na přední straně můžete kromě klasických telefonních hovorů využívat i videokomunikace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V úvodu jsem zmiňoval obrovskou kapacitu operační paměti RAM, která má v případě Raphaela hodnotu 288 MB. Poměrnou část si zabere samotný operační systém a technologie TouchFLO, i tak ale po prvním spuštění zůstane volných okolo 150 MB, což postačí pro spuštění spousty aplikací na pozadí, snad se podobného trendu chytnou i ostatní výrobci, kteří do svých telefonů stále ještě integrují 64 MB paměťové moduly. Vnitřní paměť Flash ROM nabízí pěkných 512 MB, i zde je ale určitý blok vyhrazený systémovým souborům, a tak nám ve finále zůstane okolo 280 MB pro uživatelská data a aplikace. Díky podpoře paměťových karet standardu SDHC si však uživatelskou paměť můžete velice snadno rozšířit na mnohem vyšší hodnoty.

Ve spojení se satelity

Integrovaný navigační modul od Qualcommu nabízí výbornou citlivost a rychlou fixaci pozice. U starších komunikátorů společnosti HTC se společně s telefonem dodával i navigační software TomTom Navigator 6, u Raphaela však chybí. Pokud budete chtít telefon využívat také pro GPS navigaci, nevyhnete se ještě další investici do navigačního software. Pokud budete mít se zaměřením pozice problémy, můžete využít nástroje QuickGPS, který stáhne aktuální informace o pozicích družic z internetu. Pro poslech rádia je k dispozici FM modul s podporou RDS, pro poslech je nutné připojit headset, který slouží jako anténa, zvuk lze navíc přesměrovat i do systémového reproduktoru.

Klepněte pro větší obrázek
QuickGPS vám pomůže s rychlejším zaměřením satelitů

Haló, tady Raphael...

V telefonním seznamu lze snadno listovat pomocí tahů prstem, u pravého okraje se navíc zobrazuje lišta s písmeny abecedy, která slouží pro rychlý přístup k požadovaným kontaktům. Kontakty lze velice rychle vyhledávat také pomocí softwarové a telefonní klávesnice, která funguje na principu slovníku T9. Z telefonního seznamu můžete rovněž odesílat textové a multimediální zprávy nebo e-maily, a jak je už u systému Windows Mobile zvykem, ke každému kontaktu si můžete uložit několik desítek údajů, přidat vlastní obrázek nebo připsat osobní poznámku. Oproti Diamondu mi přijde, že má telefon výrazně nižší hlasitost, v rušnějším prostředí jsem měl občas problém, abych druhou stranu vůbec slyšel, a několikrát jsem v takovém případě musel sáhnout po připojení headsetu.

Klepněte pro větší obrázek

V nastavení pro telefonní hovory se objevilo několik nových položek, které nejsou u Windows Mobile telefonů standardní, jde například o automatické odeslání textové zprávy s vlastním textem v případě, že hovor nepřijmete.

Synchronizace na výbornou

Operační systém Windows Mobile nabízí bezproblémovou synchronizaci se stolním počítačem, v systému Windows XP k tomu využijete aplikaci Microsoft ActiveSync, uživatelé Visty mají k dispozici sofistikovanější Windows Mobile Device Center. S Outlookem si můžete snadno synchronizovat kontakty, položky v kalendáři, poznámky, e-maily a úkoly. S internetovým prohlížečem lze provést synchronizaci oblíbených záložek a s Windows Media Playerem pak synchronizaci multimediálních souborů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Po připojení telefonu k počítači dojde k automatickému dobíjení baterie, pokud ale komunikátor budete synchronizovat několikrát denně, vaše baterie bude díky častému nabíjení dostávat zabrat, v nastavení systému je naštěstí možné dobíjení přes USB kabel vypnout, což považuji za velice užitečnou funkci. Pro kopírování velkých souborů do vnitřní paměti telefonu můžete využít režimu Flash disku.

Odfláknutý fotoaparát

HTC Touch Pro je vybavený 3.2 MPx fotoaparátem s přisvětlovací diodou a autofocusem. Ve srovnání se snímky pořízenými s Diamondem se mi výsledná kvalita u Raphaela jeví o poznání horší. Fotografie nejsou příliš ostré, a to ani za dobrých světelných podmínek. Barvy jsou podány velice pěkně a působí věrohodně, ostrost by ale mohla být o poznání lepší. Snímky lze pořizovat v maximálním rozlišení 2048×1536 px (formát JPG), v případě potřeby lze ale přepnout na rozměry menší. Video je možné natáčet v rozlišení 352×288 px (formát MP4). S focením makro snímků nemá Touch Pro žádné problémy, snadno si s ním vyfotíte například část textu ze studijních skript nebo jízdní řád městské hromadné dopravy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohlížeč obrázků; Aplikace pro snímání vizitek si bohužel s českými znaky příliš dobře neporadí

Aplikace pro obsluhu fotoaparátu se ovládá výhradně přes dotykový displej, na hlavní obrazovce můžete nastavit pouze zoom, pro pokročilé volby je potřeba přejít do nastavení přes ikonku v pravém dolním rohu. Zde jsou k dispozici poměrně rozsáhlé možnosti, nastavit si můžete vyvážení bílé, jas, rozlišení, časovač, kvalitu snímku, zvuk závěrky, nejrůznější efekty a výchozí úložiště. Pomocí senzorů u kruhového ovladače lze opět vyvolat funkci zoom, samotné fotografování je pak velice jednoduché. Stačí pouze lehce přidržet středové tlačítko, fotoaparát zaostří a po domáčknutí dojde k vyfocení. Samostatné tlačítko spouště na boční straně bych ale uvítal s mnohem větším nadšením.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Oplácaný Diamant

Pokud se vám líbil HTC Touch Diamond, ale postrádali jste u něj hardwarovou klávesnici a slot na paměťové karty, mohl by pro vás být vhodným kandidátem na budoucí zařízení právě Touch Pro. Jde o skutečně výborně vybavený komunikátor s rychlým 528 MHz procesorem, 288 MB RAM a kvalitním VGA displejem, který vás nezklame v kanceláři ani na cestách. Snadno se s ním připojíte do bezdrátových sítí a díky GPS navigaci se jen tak neztratíte. Lákadlem může být i technologie TouchFLO 3D, která ovládání operačního systému Windows Mobile posouvá na vyšší úroveň.

Hardwarové parametry

  • Operační systém: Windows Mobile 6.1 Professional
  • Procesor: Qualcomm MSM7201A, 528 MHz
  • Displej: Dotykový TFT, VGA rozlišení (640×480px), úhlopříčka 2,8 palce, 65 536 barev
  • Podporované sítě: GSM (900/1800/1900 MHz), UMTS/HSDPA/HSUPA (900/2100 MHz, až 7.2Mbps), GPRS a EDGE třídy 10
  • Datové funkce: Wi-Fi 802.11b/g, Bluetooth 2.0 včetně A2DP, EDR, MiniUSB (USB 2.0 - až 480Mbps)
  • Paměť: 288 MB RAM, 512 MB ROM
  • Paměťové karty: microSD/microSDHC
  • GPS: ano, Qualcomm, 20 kanálů, A-GPS
  • Fotoaparát: 3.2 MPx, autofocus, makro, přisvětlovací dioda; přední VGA kamerka pro videohovory
  • Rozměry: 102 x 51 x 18.05 mm
  • Hmotnost: 165 gramů včetně baterie
  • Baterie: Li-Ion 1340mAh
  • Hardwarová klávesnice: ano, výsuvná, 5 řad
  • Další informace: Pohybový senzor, TouchFLO 3D prostředí, FM rádio

Témata článku: HTC, , , HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro, HTC Tytn, HTC Tytn II, Samsung Omnia, Průměrná hodnota, Zábavná hra, Výsuvná klávesnice, Magnetic senzor, Totožné zařízení, Přejít do Nastavení, Požadovaný kontakt, Opakované přehrávání, Celkové zpracování, Mechanická část, CD-ROM, Náhradní s, Předchozí komunikátor, Cestovní nabíječka, Magnetický senzor