HTC TyTN: sahá až na Olymp (velký test)

HTC TyTN, původně označovaný jako Hermes, je komunikátor s podporou UMTS, HSDPA, Wi-Fi, 2Mpx fotoaparátem, dotykovým displejem, vysouvací klávesnicí, pohodlným ovládáním jednou rukou v prostředí Windows Mobile 5 a paměťovými kartami. Oslní i vás? Video!

Vysunout, zasunout, vysunout

Po zatlačení v pravé části komunikátoru se jinak pevná konstrukce rozdělí na dvě části a na levé straně se objeví plnohodnotná hardwarová klávesnice. Ihned po vysunutí se změní orientace displeje z portrait do landscape režimu. Otočení je okamžité a i při použití skinů a různých modifikací hlavního displeje je změna provedena rychleji, než vůbec stačíte TyTN uchopit za vysunutou klávesnici.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
TyTN s vysunutou klávesnicí • pohledy z profilu

Počet tlačítek hardwarové klávesnice se oproti HTC Wizard nezměnil. Všechno ostatní ale prošlo důkladnou renovací, a tak se u HTC TyTN můžete těšit na jednu z nejlepších klávesnic, kterou lze na mobilních zařízeních v současnosti najít. Je vyrobená z tvrdého plastu, má perfektní odezvu a ani psaní pomocí hmatu nedělá problémy. Na vkládání všemi deseti prsty ale rovnou zapomeňte. Kvalitou bychom mohli klávesnici HTC TyTN přirovnat k Nokii 9300i.

Klávesnice se skládá ze tří alfanumerických a jedné funkční řady. Každé tlačítko má přidělenou sekundární funkci. Aktivujete ji stisknutím tlačítka Fn. Numerické klávesy se nyní už nenacházejí v horní řadě, ale přesunuly se do pravé části a více tak kopírují klasickou numerickou část počítačových klávesnic. Je to praktické hlavně při vytáčení čísla – nyní už nemusíte používat stylus ani druhou ruku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice • srovnání s Wizardem • podsvětlení je dostatečné

Hardwarové klávesnici chybí čtvrtá alfanumerická řada kláves s diakritikou. Znaménka vkládat můžete, ale jen velmi omezeně napsáním písmena pomocí tlačítka Fn a mezerníku. Původní zařízení všechny hlásky abecedy nepodporovalo, ale změnou souboru Sym.txt lze vše napravit. Tento drobný zásah umožní používat i písmena, se kterými si jiná zařízení neporadí.

Pokud je zapnutá funkce klávesy Fn nebo aktivní CapsLock, na obrazovce se automaticky zobrazí ikona s varováním. Není třeba žádný zásah do registrů jako v případě HTC Wizard. O podsvětlení klávesnice se stará světelný senzor. Při přechodu do tmy se diody pod tlačítky automaticky rozsvítí modrým světlem. Deaktivovat jej můžete jen zpětným přechodem na světlo, zasunutím klávesnice nebo vypnutím displeje.

Velký, ale přesto malý

Displej HTC TyTN má poměr stran 4:3 a je orientovaný na výšku. Nejde tedy o žádný experiment výrobce. Na ploše o úhlopříčce 2,8 palců (cca 74 mm) dokáže zobrazit až 65 tisíc barev. Měl jsem možnost srovnat barevné podání kvalitních fotografií na displejích HTC TyTN a Nokia E61, jejíž možnosti sahají až k 16 milionům barev. Rozdíl je opravdu patrný. Především v tmavých scénách a snímcích vyvedených v odstínech modré, kde jsou barvy na Nokii realističtější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej • při pohledu z úhlů se leskne • detail displeje

Na poměry mobilních telefonů je displej HTC TyTN velký, v kategorii kapesních počítačů by ale neuspěl. Viditelná část má rozměry 43 × 57 mm přičemž černé okraje po stranách displeje mají asi 2 mm šířku. Displej pracuje v rozlišení QVGA (240 × 320 bodů), což je opět na mobilní telefony dostačující. Vzhledem k ceně by mu ale VGA rozlišení (480 × 640 bodů) slušelo mnohem více. Už na pohled je rastr docela hrubý, viditelněji než na Nokii E61, která byla za toto často kritizována.

Dotyková vrstva displeje je na můj vkus velmi citlivá a i sebemenší dotyk způsobuje její aktivaci. Stejný problém má i HTC Wizard a ani po roce jsem si na toto nezvyknul. Příklad by si HTC mohlo vzít u kapesních počítačů značky Hewlett-Packard. Nepopírám ale, že některým uživatelům může vysoká citlivost vyhovovat.

  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Srovnání displejů s HTC Wizard • podsvětlení je velice kvalitní

Při pohledu do tabulky by se mohlo zdát, že se jedná o totožný displej, jakým disponuje HTC Wizard, zdání ale klame. Displej HTC TyTN je kvalitnější, jasnější, pozorovací úhly jsou ostřejší než v případě předchůdců a i při pohledu z úhlu 45 stupňů je barevné podání věrné. Tmavé nebo světlé barvy se ztrácejí až při větších úhlech podle toho, z jaké strany displej pozorujete. Intenzitu podsvětlení lze regulovat v jedenácti krocích, přičemž první znamená jeho deaktivaci. Nastavení jsou oddělena pro napájení z baterie a při připojení ke zdroji energie.

Pohled na vnitřnosti

Pod plastovým krytem najdeme procesor Samsung 2442 taktovaný na frekvenci 400 MHz. Z výkonnostních testů vychází Samsung lépe než srovnatelně taktované procesory od Intelu.

Operační paměť RAM má 64 MB, tedy v dnešní době standardní a zcela dostačující hodnotu. Množství Flash ROM dosáhlo na dvojnásobnou hodnotu, a tak se můžete těšit na 128 MB, z nichž po obnovení továrních nastavení zůstává k dispozici 57,08 MB. Zbytek zabírá operační systém a jeho customizace od prodejců. Pomocí paměťových karet typu microSD lze úložný prostor rozšířit až o 2 GB.


Informace o paměti a procesoru

Škoda, že inženýři nezabudovali do zařízení i GPS. V takovémto komunikátoru by to neměl být problém, protože přijímače dnes mají mnohdy velikost nehtu. Pokud by TyTN GPS měl, šlo by patrně o nejlepší komunikátor na současném trhu.


Čtvrtá kapitola se podrobněji věnuje operačnímu systému a informacím o lokalizaci a volání

Témata článku: HTC, , HTC Tytn, Nokia E61, Nokia E61i, Sony Ericsson P990i, T-Mobile MDA Vario, Samostatná jednotka, Vysoká citlivost, Dětská hra, Nejlepší využití, První položka, MEMC, Zapnutá funkce, Neocenitelný pomocník, Velký, Špatný zvuk, Test, Cihlička, Velký obrázek, Olymp, Uschování, Samostatná položka, Nový formát, Spodní tlačítko