HTC U12+ nechá nahlédnout pod kapotu a vylepšuje ovládání mačkáním v dlani

  • Nové špičkové HTC chce oslovit průsvitným designem
  • Obsahuje vylepšené mačkací ovládání Edge Sense 2
  • Dostalo jeden z nejlepších fotoaparátů na trhu

Tchajwanský výrobce představil nový vlajkový model pro rok 2018. HTC U12+ bude pro letošek nejvyšší top smartphone v této stáji, žádná „bezplusová“ varianta v plánu není. Novinka navazuje na loňské HTC U11+, které na našem trhu mělo jen omezenou dostupnost skrz vlastní e-shop značky. Aktuální model půjde do regulérní distribuce a bude se prodávat za 21 995 Kč.

Zařízení charakterizuje šestipalcový širokoúhlý Super LCD displej s 2K rozlišením a poměrem stran 18 : 9. HTC jde konzervativnější cestou a nevolí vyseknutý displej, ani se zcela nezbavuje čela a brady. Výrobce opět sází na design Liquid Surface, tedy kovový skelet a skleněná záda. Nejzajímavější je modrá varianta, která je částečně průsvitná a odhaluje některé „designově pohlednější“ vnitřní komponenty.

Novinkou jsou zcela eliminovaná mechanická tlačítka. Boční klávesy pro odemknutí telefonu a regulaci hlasitosti jsou ve skutečnosti vystouplé senzorové plošky a fungují naprosto spolehlivě. Tím bylo pro výrobce zase o něco snazší dosáhnout voděodolnosti IP68. Jediným konektorem na těle je USB-C, stejně jako u loňského předchůdce už zde není 3,5mm jack.

Jeden z nejlepších fotomobilů

Kromě displeje lze telefon ovládat opět i pomocí mačkání obvodového rámečku a vylepšené funkce Edge Sense 2, která nabídne více nastavení. Použít lze krátký a dlouhý stisk a nově též dvojí poklepání palcem z obou stran. HTC U12+ dále vylepšuje stereoreproduktory Boomsound, které nabídnou hlasitější a prostorovější zvuk, a také přiložená sluchátka HTC USonic s aktivním potlačením hluku.

O výkon zařízení se stará známý procesor Snapdragon 845. Na českém trhu bude dostupná jediná paměťová varianta, a to 6 GB RAM + 64 GB vnitřní paměti. Uživatelské úložiště se dá naštěstí rozšířit paměťovou kartou. Tím si ovšem zaplníte půlku hybridního slotu, ve kterém by jinak mohly být i dvě SIM karty. Vestavěná baterie disponuje kapacitou 3 500 mAh a podporuje rychlé dobíjení přes USB-C. Technologii bezdrátového dobíjení telefon nenabízí.

Naše první dojmy z HTC U12+ na videu:

U12+ se vrací k technologii duálního fotoaparátu. HTC s ní experimentovalo mezi prvními už v roce 2011 u modelu HTC Evo 3D, tehdy kvůli stereoskopickému efektu. Poté přišlo v roce 2014 HTC One M8, které už se dvěma čočkami pracovalo v podobném duchu jako dnešní smartphony, ale kvalitou snímků příliš nenadchlo.

Novinka to má změnit. Obsahuje dvojici fotoaparátů 12 + 16 Mpx s optickou i elektronickou stabilizací obrazu. Druhá čočka slouží díky rozdílnému ohnisku k dvojnásobnému přiblížení a také pořizování snímků s bokeh efektem. Tento efekt zvládá i přední 8Mpx selfie kamera. Hlavní fotoaparát získal v hodnocení DxOMark Mobile hodnocení 103 bodů a HTC U12+ se tak zařadí k naprosté elitě mezi fotomobily.

HTC U12 Plus
rozměry a hmotnost: 157 × 74 × 8,7 mm, 188 g
displej: 6,0", kapacitní S-LCD, 1 440 × 2 880, 537 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (1200|400 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 64 GB, microSDXC (400 GB), RAM: 6 GB, baterie: 3 500 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 845 (8× Cortex-A75, 3 GHz, 10nm)
operační systém: Google Android 8.1 (Oreo)
fotoaparát: 12MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
59 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (3) Další článek: Nastavte dětem limity na Android. Google Family Link se nově dostává i do ČR

Témata článku: HTC, , , , , , , , , , , , , , HTC U12 Plus, Dvojnásobné přiblížení, Aktivní potlačení, Obvodový rámeček, Nejlepší fotomobil, Boomsound, Vestavěná baterie, Nejvyšší smartphone, Boční klávesa, Krátký stisk, Jediný konektor,