Huawei Ascend G300: žralok nižší třídy [recenze]

Nižší třída Androidů vítá Huawei Ascend G300, který má všechny předpoklady k tomu, aby se postavil do jejího čela a vládl podobně jako S III v třídě nejvyšší.

Pokud vidíte za značkou Huawei pouze „levnou Čínu“, měli byste svoje mínění pomalu začít přehodnocovat. Zejména pokud se vám do rukou dostane model Ascend G300, který patří mezi opravdu dostupné Androidy. Těžko přitom budete hledat telefon se zajímavějším poměrem cena/výkon. Hned na začátku můžeme prozradit, že telefon toho nabízí opravdu hodně. V případě, že Huawei za něco pochválíme, nesrovnávejte jej hned s vlajkovými loděmi renomovaných značek s téměř čtyřnásobnou cenovkou – jejich kvalit skutečně nedosahuje. Spoustu věcí ale dělá dobře a mnohdy lépe, než nejen jeho přímá konkurence, ale i ta o stupínek vyšší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Huawei Ascend G300 na tiskových snímcích

Klíčové vlastnosti:

  • 4" IPS displej
  • nízká cena
  • dostatečný výkon
  • nadprůměrný fotoaparát
  • podpora výrobce
  • notifikační dioda

Hlavní nedostatky:

  • horší čitelnost displeje na slunci
  • vyšší hmotnost
  • pouze základní výbava v balení

Huawei Ascend G300
66 %
rozměry a hmotnost: 123 × 63 × 10,5 mm, 140 g
displej: 4'', kapacitní TFT LCD, 480 × 800, 233 DPI
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (dvě pásma), GPRS, EDGE, HSPA (7,2|2 Mb/s)
konektivita: microUSB, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, 3,5mm jack
paměť: uživatelská ? MB, baterie: ? mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: Android 2.3
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video, autofocus, diodový blesk
cena: 4 000 Kč

Zajímá vás Ascend G300? Mohly by se vám líbit také modely Huawei Ascend Y300 a ZTE Blade G 

Těžký kalibr

Při pohledu na Ascend G300 lze snadno nabýt dojmu, že výrobce sáhl po hliníkové konstrukci. Tuto domněnku vyvrátí hned první uchopení telefonu, jeho konstrukce je plastová. Matně šedivé plochy kolem displeje a zádech telefonu doplňují černé plošky na horní a dolní straně s přesahy na boky zařízení. Povrchová úprava těchto černých ploch působí jako pogumovaná, telefon se díky těmto prvkům dobře drží a nemá tendenci vyklouznout z ruky. Díky matnému provedení budete od otisků prstů čistit pouze krycí sklo displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Design Huawei Ascend G300 není ničím příliš výjimečný, právě to spousta uživatelů uvítá

Ascend disponuje čtyřpalcovou úhlopříčkou displeje, i přesto má telefon docela rozumné rozměry (122,5 × 63 × 10,5 mm). Někomu se možná nebude líbit tloušťka, zařazení mezi cvalíky si však rozhodně nezaslouží. Při uchopení překvapí poměrně vysoká hmotnost. 140 gramů není nijak závratné číslo, pořád je to ale víc než třeba u Samsungu Galaxy S III, který však rozloží svých 133 gramů do mnohem většího těla.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana je vyrobena z tvrdého plastu

Kompaktnější rozměry telefonu vjem vyšší hmotnosti ještě umocní. Nejedná se o žádnou katastrofu, najdou se ale uživatelé, kteří na ukazatel hmotnosti hodně hledí. Určitě je pak napadne, proč to inženýři u Huawei nezvládli jako jejich kolegové od LG, kteří se u modelu Optimus Black (se stejně velkým displejem) dostali na 109 gramů. U G 300 prostě poznáte, že držíte pořádný kus telefonu.

Balení bez překvapení

Rozmístění jednotlivých ovládacích prvků po obvodu telefonu je standardní, zde se nijak neexperimentovalo. Systémový konektor microUSB najdeme uprostřed spodní strany, kde jej doplňuje mikrofon. Podobně jako u HTC je otočený, nedivte se tedy, když vám napoprvé nebude kabel sedět, stačí jej otočit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tloušťka Ascendu je něco málo přes 10 mm

Levou stranu zabrala kolébka regulace hlasitosti a na horní stranu zbyla dvojice 3,5mm sluchátkového konektoru spolu s hlavním vypínačem. Obě tlačítka (kolébka i vypínač) zaslouží pochvalu za jasnou odezvu, regulátor je i velmi dobře hmatově odlišen. Vypínač téměř kopíruje linii těla, zejména ze začátku jej asi budete hledat, než se naučíte chodit najisto.

Na pravé straně stojí za zmínku snad jen zářez pro nehet umožňující sejmutí zadního krytu, který na svém místě drží bez sebemenší vůle. Při promačkání se z telefonu ozvou sotva slyšitelné zvuky pracujícího plastu, je třeba se na ně ale opravdu soustředit. Při běžném každodenním používání se s vrzáním nesetkáte. Pod krytem nás čeká standardní obrázek baterie, slotu pro SIM (klasické velikosti) a také slotu pro microSD paměťovku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obsah prodejního balení ničím nepřekvapí: sluchátka, datový kabel a adaptér nabíječky

Ani v balení nenarazíte na žádná překvapení – telefon, USB kabel, větší nabíječka s USB konektorem (vyžaduje připojení kabelu), několik manuálů a sluchátkové pecky. Vzhledem k ceně nic víc ani nečekáme, někteří konkurenti se neobtěžují ani s tímto základem. Při rozbalování nepodlehněte euforii z nové hračky a sluchátka nechte v krabičce. Ta, která běžně používáte, budou hrát určitě lépe.

Témata článku: Huawei, , , , Huawei Ascend G300, Huawei Ascend Y300, LG Optimus Black, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, ZTE Blade, Instalování, Planý slib, #Huawei, Dostupné místo, TouchPal, Žralok, Přímá konkurence, Těžký kalibr, Tradiční správce, Třídenní výdrž, První uchopení, Ascend, Vysoká hmotnost, Standardní obraz, Základní výbava,