Huawei Ascend G6: styl ve střední třídě [recenze]

Svébytný design začíná pronikat také do střední třídy. Huawei použil dobře střižený kabát loňského modelu a navlékl jej na novinku Ascend G6.

Čínský výrobce Huawei patří mezi světovou trojku podle prodeje smartphonů. Na našem trhu ale stále mají převahu historicky známější mobilní značky. To se Huawei pokusí změnit s novinkou střední třídy Ascend G6, kterou jsme poprvé viděli na veletrhu MWC 2014 v Barceloně. Název má hodně blízko k Ascendu P6 a podobnost není náhodná. Designéři využili povedeného vzhledu loňského modelu, konstrukci nahradili levnějšími plasty a G6 byla na světě. Líbivý vzhled telefonu je podpořen papírově vcelku slušnou výbavou. Co všechno Ascend G6 nabídne a zda něčím překvapí, zjistíme v následující recenzi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Huawei Ascend G6 na tiskových snímcích

Po prvních minutách testování:

  • telefon je ke svým rozměrům úměrně těžký
  • použité plasty působí v černé testované variantě trochu levně
  • zadní kryt se dá sundat, ale baterie je přesto nevyjímatelná
  • přední fotoaparát má nezvykle vysoké rozlišení
  • audio výstup na boku bude stejně nepraktický jako u loňského Ascendu P6

Huawei Ascend G6 4G
rozměry a hmotnost: 131 × 65 × 7,9 mm, 115 g
displej: 4,5", kapacitní IPS LCD, 540 × 960, 245 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 2 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 400 (4× Cortex-A7, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.3 (Jelly Bean)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
32 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Abychom rovnou předešli nesrovnalostem, osvětleme si na začátku zařazení modelu. Námi testovaný Ascend G6 nepodporuje sítě LTE a výrobce jej bude prodávat hlavně na volném trhu – tedy mimo nabídku operátorů. Dále však existuje designově naprosto stejný model Ascend G6 4G, který se objeví právě u operátorů a proti „třigéčkové“ verzi nabídne podporu sítí LTE, 4 GB paměti navíc a další barevné varianty. Jinak jsou ale (až na pár desetin milimetru tloušťky) obě mutace prakticky totožné a měly by se prodávat za podobnou cenu. Pro zajímavost – v Německu a na některých jiných evropských trzích se můžete setkat místo G6 4G s pojmenováním Ascend P7 mini.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ascend G6 ve všech existujících barvách. V českých obchodech bude zatím jen bílá a černá

Designový, leč plastový

Tloušťka Ascendu G6 je při úchopu příjemná. Rozměry telefonu jsou 130 × 65 × 7,5 mm a hmotnost se zastavila na 115 g. Celé tělo je vyrobeno z plastu. Díky podobnosti vzhledu s modelem P6 se neubráníme srovnání konstrukce. V její kvalitě G6 vinou použitých levnějších materiálů prohrává. Při námaze telefon vrže a prohýbá se, doporučujeme jej příliš fyzicky netrápit. Zaoblené horní hrany a kulatá brada telefonu se osvědčila už u předchozího modelu (tzv. Double-C design), G6 se drží s jistotou a dobře se s ní manipuluje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Huawei Ascend G6 v designovém stylu loňského předchůdce

Přestože se jedná o telefon levnější, Huawei se rozhodl dopřát všem budoucím majitelům možnost výběru z široké palety barev. Na českém trhu se ale objeví zpočátku pouze dvě – bílá a černo-šedá. Přední i zadní strana telefonu odpovídá barevnému provedení, společným prvkem je obvodový plastový rámeček imitující kov. Umístění ovládání hlasitosti a zamykacího tlačítka je standardně na pravé straně, microUSB konektor má prostor na horní hraně telefonu. Sluchátkový 3,5mm jack leží naopak nestandardně na levém boku brady. To není úplně praktické, pokud strkáte telefon do kapsy s připojenými sluchátky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pod fotolampami má zadní strana kovový nádech, v reálu je ale tmavě šedá

Na zádech telefonu najdeme čočku 8Mpx fotoaparátu a LED blesk. Odnímatelná záda jsou matná, mastnota na nich neulpívá. Pod krytem najdeme sloty na karty microSIM a microSD. Baterie je přišroubovaná napevno, takže ji běžným způsobem nevyndáte. Přední strana telefonu je osazena displejem, pod ním najdeme sadu tří klasických senzorových tlačítek. Nahoře mají vedle telefonního sluchátka místo tradiční čidla, barevně blikající notifikační dioda a 5Mpx fotoaparát zaměřený na autoportréty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z boční strany je dobře viditelný půlkruhový profil spodní brady

V poslední době výrobci osazují i do nižších modelů IPS displeje a to je jedině dobře. Také Huawei vsadil na tento panel, který vykazuje široké pozorovací úhly a věrně zobrazované, živé barvy. Displej Ascendu G6 měří v úhlopříčce 4,5“ a disponuje qHD rozlišením 960 × 540 bodů. Zvolená úhlopříčka je hraniční pro pohodlnou jednoruční manipulaci. Přestože rozlišení nedosahuje ani HD, jednotlivé pixely byste našli jen při velmi detailním pohledu. Pro běžné používání hustota zobrazených bodů na palec (245 ppi) plně dostačuje. Dobrá je taktéž citlivost panelu na dotyk a stěžovat si nelze ani na čitelnost na přímém slunečním světle.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej patří k velmi povedeným součástkám G6, chválíme i samostatná senzorová tlačítka

Témata článku: Huawei, , , , Huawei Ascend G6, Huawei Ascend P6, Huawei Ascend P7, Vyvážený výkon, AWB, Ostrý detail, Seznam oblíbených, Rušivý zvuk, Str, Zjednodušené ovládání, Existující barva, Denní světlo, Primární fotoaparát, #Huawei, Jednoduché rozhraní, Horní hranice, Pohybující objekt, Klasický senzor, Styl, Externí úložiště, Ascend,