Huawei Ascend G700: s tuhým kořínkem [recenze]

Huawei Ascend G700 je typický smartphone střední třídy, výbavou i cenovkou. Dostál svojí pozici, nebo něčím přesahuje do tříd okolních?
Kapitoly článku

Procesor K3V2 je minulostí

Ascend P6 už tímto problémem tolik netrpěl, jelikož měl pouze HD displej, ale ze zkušeností s testováním Ascendu D2 bohužel nemám procesory Huawei K3V2 (případně K3V2E) v lásce, a to především kvůli použité 40 nm technologii. Hnací jednotkou Ascendu G700 je však čtyřjádrový procesor Mediatek MT6589 se čtyřmi jádry Cortex-A7 vyrobenými 28 nm technologií a taktem 1,2 GHz, a to už je jiná porce výkonu. A musím říct, že používat Ascend G700 bylo z hlediska uživatelské přívětivosti skvělé. Ano, zaškobrtnutí se nevyhneme, přece jenom je to mid-end a operačním systémem je Android, ale objektivně vzato - paráda!

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsledky benchmarkových testů Ascendu G700. Realita je ještě lepší

Výkonu má prostě Ascend G700 dostatek a nemálo k tomu přispívá také operační paměť s hodnotou 2 GB, kdy po startu je dostupných zhruba 1,3 GB a zřídkakdy se vám podaří dostat se pod 900 MB volných. Kde Ascend G700 lehce zaškobrtne, to je přepínání spuštěných aplikací, ale opět to není nic, co byste mu nemohli odpustit. Jak ukazují benchmarky, jedná se o typického zástupce střední třídy. Syntetické testy však nejsou všechno a zrovna zde platí, že reálný pocit z používání je mnohonásobně lepší. To se potvrdilo například i při hraní titulů, jako je Dead Trigger a další, kdy naprostá plynulost byla příjemným překvapením.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S nedostatkem operační paměti se u Ascendu G700 nesetkáte

Na baterii celý víkend

Váhu Ascendu G700 lze alespoň částečně ospravedlnit akumulátorem s kapacitou 2150 mAh. Ano, není to mnoho, obzvláště u pětipalcového zařízení, ale Huawei je známo svými akumulátory, které ve spojení s dobře provedenou optimalizací vydrží déle, než konkurence. Možná proto jsou akumulátory, a díky tomu ve výsledku celý telefon, o něco těžší, nás ale zajímají reálné hodnoty. A ty jsou velmi dobré. Ascend G700 se nebojím s naprosto čistým svědomím označit za víkendový telefon. V mojí velmi náročné zátěži se dožije večera a minimálně 25 % baterie mu ještě zbývá, o víkendu s nižší zátěží mu zhruba stejné množství zbývá večer druhého dne. To o naprosté většině recenzovaných telefonů říci nemohu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baterie je opravdový držák. Při střední zátěži zvládnete dva dny bez nabíječky s přehledem

Pro věčně nespokojené samozřejmě uvádím, že slušná porce hraní, tetheringu nebo sledování online videí vybije telefon mnohem dříve. Abychom ale uvedli nějaký konkrétní údaj, velmi mile jsem byl překvapen skutečností, že hodina přehrávání Full HD videa zároveň načítaného z YouTube na zabezpečené Wi-Fi si ukousla pouhých 9 % baterie. To nás směřuje k magické hranici 10 hodin přehrávání videa, což je velmi pěkná hodnota. Ani z hlediska vnitřní paměti se nemá Ascend G700 za co stydět. Vestavěných 8 GB považuji v dnešní době za naprosté minimum, ale slot na microSD karty (vyzkoušeno 32 GB) vám zajistí paměti dostatek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Komu nepostačí vestavěných 8 GB, snadno si pomůže paměťovou kartou

Emotion UI: zapomeňte na menu

Verze prostředí Emotion UI s číslem 1.6 je postavená na Androidu 4.2.1 Jelly Bean. Ta se oproti všem ostatním grafickým nadstavbám podstatně liší v jedné věci: nemá totiž samostatnou hlavní nabídku. Všechny instalované aplikace tak rovnou vytvoří zástupce na jedné z ploch, a jedině odtud je lze spustit, přesouvat či odinstalovat. Přehlednosti to zrovna nenapomáhá, pokud si ale vytvoříte složky a do nich aplikace seskupíte, na plochy umístíte widgety, rozdíl oproti ostatním smartphonům s Androidem v podstatě nepoznáte. Obzvláště vytváření složek se ale nevyhnete, jelikož ploch je maximálně devět a pokud jste zvyklí mít v telefonu hodně aplikací, jinak to ani nepůjde. Určitě bychom ocenili, kdyby Huawei nějakým způsobem umožnilo přesouvání zástupců aplikací po více než jednom.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Notifikační roletka v kombinaci s rychlými přepínači. Stačí stisknout tlačítko. Dlouhým podržením jednotlivých přepínačů se dostanete přímo do dané sekce v nastavení

Jestli se Huawei něco opravdu povedlo, je to jejich vlastní upravená zamykací obrazovka. Na ní můžete stáhnout stavovou roletku, což někteří výrobci stále nedovolují, ani když nepoužíváte žádný zabezpečovací prvek při odemykání. Odemykání alá Huawei je čtyřsměrné (může být i méně), přičemž v jednom ze tří směrů je vždy zámek pro odemčení displeje, do dalších tří si můžete nastavit vlastní akce. Jinak lze telefon samozřejmě odemknout dalšími obvyklými způsoby, tedy gestem, obličejem, PINem, heslem nebo pouze tlačítkem zámku displeje. Na dislej zamčeného přístroje si našlo cestu ještě datum spolu s časem a názvem operátora, při přehrávání hudby malý obrázek obalu alba a popisky skladby a konečně při vybitém přístroji pokyn k připojení nabíječky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí Emotion UI z dílny Huawei. Menu nečekejte, vše je na plochách

Na každou z maximálně devíti ploch umístíte složky, zástupce nebo widgety v mřížce 4 × 4, kteroukoliv obrazovku si nastavíte jako domovskou, cyklicky mezi nimi ale přecházet nelze. Jelikož zde nenajdeme menu, není zde ani jiný způsob řazení aplikací, než uživatelské přesouvání každé aplikace. Spodní pás pěti zástupců je též nastavitelný, shodný pro každou z ploch a i zde můžete vytvářet složky. Dlouhým podržením prstu můžete měnit přechody mezi obrazovkami, tapetu pro plochy a zvlášť pro zamykací obrazovku, gestem pinch-to-zoom spravujete samotné plochy. Stavová roletka zobrazuje události po vzoru klasického Androidu, v horní části má ale rychlou zkratku, která notifikační roletku promění v roletku s rychlými přepínači, případně se odsud dostanete rovnou do nastavení. Co ale v Huawei do konce nedotáhli, to je pruh se stavovými ikonami v horní části displeje. Zobrazuje se v něm totiž plný název operátora a v případě, že zde máte piktogramů více, začnou se nepěkně skládat přes sebe.

Témata článku: Huawei, , , , Huawei Ascend D2, Huawei Ascend G510, Huawei Ascend G700, Huawei Ascend Mate, Huawei Ascend P6, Huawei Ascend W1, Huawei Ascend Y300, Plný název, Fyzický rozměr, Přelomový model, Paráda, Notifikační roletka, Pěkná hodnota, #Huawei, Trabant, Vestavěný kalendář, Slušná porce, Týdenní přehled, Malý obraz, Malá drobnost, Přídavný modul,