Huawei Ascend G700: s tuhým kořínkem [recenze]

Huawei Ascend G700 je typický smartphone střední třídy, výbavou i cenovkou. Dostál svojí pozici, nebo něčím přesahuje do tříd okolních?
Kapitoly článku

Když se řekne Huawei, mnoha lidem se vybaví přelomový model Ascend P6. Kovový elegán, se kterým  čínský výrobce definitivně vstoupil mezi světovou mobilní elitu. Dnes testovaný Huawei Ascend G700 je oproti Ascendu P6 typický zástupce střední třídy. Na první pohled ničím nevyniká, překvapení se však mohou skrývat uvnitř. Kdekomu se může jevit jako další obyčejná, pětipalcová černá placka. Ne nadarmo se však říká, že první dojmy často klamou, Ascend G700 je toho zdařilým příkladem. Čím nás potěšil a čím nás zklamal, ukážou následující řádky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Huawei Ascend G700 na produktových snímcích výrobce

Po prvních minutách testování:

  • „Sluchátka tedy nejsou nic moc, basová složka prostě neexistuje.”
  • „Emotion UI není pro mě. Chybějící menu znamená dvě hodiny přesouvat ikony tam a zpátky, než vypadá telefon konečně k světu.”
  • „Vícebarevná stavová dioda je super!”
  • „Hlasitý reproduktor je opravdu hlasitý.”
  • „Koho napadlo usadit microUSB konektor vzhůru nohama?”
  • „Tlačítko zámku lesklé, zbytek telefonu matný... Proč?”
  • „Displej nevypadá vůbec špatně, ale rámeček je zbytečně široký.”

Huawei Ascend G700
rozměry a hmotnost: 143 × 73 × 9,0 mm, 155 g
displej: 5,0", kapacitní IPS LCD, 720 × 1 280, 294 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 150 mAh
procesor: Mediatek MT6589 (4× Cortex-A7, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
30 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Pětipalcový obdélník

Jak jsem zmínil už v úvodu, Ascend G700 je prostě všední telefon. Černý obdélník, kulaté rohy, vepředu displej, na zadní straně fotoaparát. Nechci Huawei zbytečně kritizovat, ale takovéto telefony už tu prostě byly. Snaha telefon oživit rámečkem po obvodu nenese kýžené ovoce, jelikož imitace kovu je nenápadná a v podstatě v barvě celého přístroje. Stejně tak tlačítko zámku displeje, které je lesklé, zatímco dvojkolébka pro regulaci hlasitosti je matná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Huawei Ascend G700 dorazil na testování v obyčejné, černé barvě

Kde naopak mat potěší, to jsou záda přístroje. Vyvedena jsou stylem, který já nazývám poloviční soft-touch. Tedy příjemné na dotek, dostatečně neklouzavé, ale také odolné proti mikroškrábancům a bez nutnosti neustále odstraňovat otisky prstů. Už ne tolik oku lahodící je souměrnost prvků umístěných na zadní straně. Logo Huawei, LED dioda, sekundární mikrofon i čočka fotoaparátu jsou krásně umístěny na ose zadní strany, ale popisek fotoaparátu „trčí” na pravou stranu, zatímco výdech hlasitého reproduktoru ve spodní části zase na stranu levou. Škoda té nesouměrnosti, k zádům přístroje jinak nemám, co bych vytknul.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na zádech potěší poloviční softtouch úprava. Žádné otisky a větší jistota při úchopu

Vytýkat bohužel musím na přední straně. A to opravdu zbytečně široký rámeček okolo displeje. Displej je totiž výborný, ale široký rámeček výsledný dojem kazí. Nemyslím tím odsazení trojice ovládacích senzorů od spodní hrany, to je (ač velmi často a všeobecně kritizováno) správné, ale šířka rámečku na delší straně je to, co mi vadilo. Ano, samozřejmě se nejedná o vlajkovou loď výrobce, ale Huawei to umí u jiných modelů umí mnohem lépe provést, tak proč to neudělat i zde. Potom totiž rozměry 143 × 73 × 9 mm působí příliš přerostlým dojmem, i když se jedná „pouze“ o pětipalcové zařízení. Hmotnost 155 gramů se sice jeví také jako vysoká hodnota, jak ale ukáží následující řádky, mnozí rádi přimhouří oko.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko zámku displeje je lesklé, dvojkolébka hlasitosti matná. Raději bychom viděli spoušť fotoaparátu

Co naopak pochválit musím, to je kvalitativně výborný hovorový reproduktor. Ascend G700 je jeden z mála testovaných telefonů, kde jsem v MHD mohl s čistým svědomím ztlumit hlasitost při probíhajícím hovoru. Stejně tak musím pochválit stavovou diodu, která navíc umí blikat rovnou několika barvami. Popravdě nechápu, proč výrobci tuto miniaturní a cenově zanedbatelnou součástku do svých přístrojů neumisťují s železnou pravidelností, když je její užitek tak obrovský. Drobná výtka na závěr míří na senzorová tlačítka, u kterých nelze nastavit podsvícení na hodnotu vždy, ani žádnou jinou, a tak pracují pouze ve spolupráci se senzorem jasu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ascend G700 v detailech: převrácený microUSB konektor, čočka 8 Mpx fotoaparátu a výborný hovorový reproduktor

Ascend G700 je uživatelsky rozebíratelný, což se v některých místech nepříznivě projevuje na lícování zadního krytu. Ten má alespoň jasně daný výřez na nehet, čímž si nejeden budoucí majitel ušetří nehet zalomený v microUSB konektoru. Bohužel, ten je v přístroji zcela nepochopitelně umístěn vzhůru nohama, takže namísto zalomeného nehtu vás dost možná brzy čeká zalomený napájecí kabel. Po sejmutí krytu narazíme na solidní akumulátor, slot na microSD kartu a na dnes už ne tolik typickou miniSIM kartu. Než opět složitě shánět redukci, dal bych přednost microSIM a ušetřené místo bych použil k implementaci NFC, které Huawei u více svých modelů stále opomíjí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baterie s kapacitou 2150 mAh vypadá obyčejně. I zde ale zdání klame

Výborné IPS, i když „jen” HD

Pětipalcový zobrazovač je technologie IPS LCD a pixely jsou umístěny v mřížce 720 × 1 280, jemnost displeje se tedy zastavila na hodnotě 294 PPI. Nedosahuje sice hodnot dnešních vlajkových lodí, ale sám za sebe raději vidím kvalitní IPS displej s HD rozlišením, než nekvalitní Full HD panel. A toto se mi potvrdilo i u Ascendu G700, kde na displej byla radost pohledět, ze všech úhlů, za jakéhokoliv osvětlení. Sice nedokáže kontrastní změny alá Nokia, v naprosté většině situací si na něm ale skvěle počtete. Regulace jasu probíhá manuálně nebo dle senzoru okolního jasu, který situaci vyhodnocuje velmi dobře. Malá drobnost, kterou bych příště zkusil odstranit, je úroveň jasu na manuálně nastavenou minimální hodnotu. Displej totiž v noci svítí stále tolik, že může být rušivým pro vaše okolí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tradičně bohaté možnosti odemčení přístroje. Další jsou ke stažení zdarma

Huawei navíc modelu Ascend G700 přibalilo technologii Magic Touch, známou z výkonnějších modelů výrobce. Nejedná se o nic jiného, než dnes tolik populární ovládání v rukavicích. Funkce je to bezesporu dobrá a užitečná, a tak její přítomnost jedině chválím. Na druhou stranu, je třeba poznamenat, že provedení u Lumií od Nokie je mnohem citlivější, například s kuchyňskou rukavicí už zde nepochodíte. Do zimních nečasů a na hory ale jasná výhoda.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V krabičce nečekejte žádné zázraky. Například sluchátkům úplně chybí basová složka

Témata článku: Huawei, , , , Huawei Ascend D2, Huawei Ascend G510, Huawei Ascend G700, Huawei Ascend Mate, Huawei Ascend P6, Huawei Ascend W1, Huawei Ascend Y300, Pěkná hodnota, Minulý model, Malá drobnost, Výsledný dojem, Naprosté minimum, Vestavěný kalendář, #Huawei, Paráda, Notifikační roletka, Ovládací senzor, Obrovský prostor, Ascend, Vysoká hodnota, Basová složka,