Huawei Ascend P7: to nejlepší z Číny [recenze]

Huawei představuje vlajkový model Ascend P7. Soustředí se na design, ale nezanedbává ani výbavu. Mezi současnými top smartphony patří k nejlevnějším.

Čínský výrobce Huawei představil minulý měsíc v Paříži svůj nový vlajkový model, Huawei Ascend P7. Designová stránka mobilu plynule pokračuje a navazuje na vzhled předchůdce P6. Tenké tělo, už na první pohled materiály vysoké kvality jako je kov a sklo, navíc precizně zpracované a typická brada ve stylu „dvojitého C“ – to vše odpovídá představení telefonu v pařížské metropoli, která je symbolem dobrého vkusu a designových záležitostí. Papírově by měl Ascend P7 nabídnout výkonnou výbavu. Na překvapení, která tento smartphone skrývá, se podíváme v následující recenzi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Huawei Ascend P7 na produktových snímcích

Po prvních minutách testování:

  • Je poznat kvalita použitých materiálů i jejich zpracování
  • Telefon je příjemně tenký a lehký
  • Očekávám kvalitní přední fotoaparát
  • Jak na tom bude s výdrží baterie v tak tenkém těle?
  • Konektor na sluchátka je konečně přemístěn z boku na horní hranu
  • Hardwarová spoušť fotoaparátu chybí, ale pokud půjde ostřit dotykem, nemusí to vadit

Huawei Ascend P7
rozměry a hmotnost: 140 × 69 × 6,5 mm, 124 g
displej: 5,0", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 1 920, 441 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 500 mAh
procesor: Hisilicon Kirin 910T (4× Cortex-A9, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
37 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Prostě šik

Při uchopení telefonu do ruky ihned poznáte, že se jedná o povedený kus hardwaru. Tělu byly dány velice příjemné rozměry 140 × 69 × 6,5 mm s důrazem na nízkou tloušťku. Hrany telefonu jsou mírně zbroušené, a tak se při manipulaci telefon nezařezává do dlaně. S pouhými 124 g je opravdu lehký a dobře se s ním pracuje. Takto nízká váha je příjemným překvapením vzhledem k použitým materiálům celého těla. Konstrukce telefonu se neprohýbá a při námaze nevrže.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Elegantní smartphone Huawei Ascend P7

Výrobce opatřil záda telefonu sedmivrstvou úpravou, která při pohledu vytváří rotační vizuální efekt. Přední i zadní stranu navíc obrnil krycím sklíčkem Corning Gorilla Glass 3, které má telefon chránit před poškrábáním a újmou z běžného používání. Po celou dobu testování sklíčko odolávalo a svou funkci tak plnilo na 100 %. Dokonce nám při testování jednou telefon docela nepříjemně spadl na beton, odnesl to pouze kovový rámeček několika vrypy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Také záda jsou kryta sklem

Po obvodu je telefon obehnán matnou stříbrnou, kovovou lištou, která působí velmi efektně. Designově povedený dojem dotváří brada telefonu, tedy prvek známý jako „dvojité C“. Barevné varianty se objeví na českém trhu dvě, a to černá a bílá. Kromě kovového rámečku se mění s barevným provedením celá plocha těla. Na zádech námi testované bílé varianty nejsou otisky prstů ani mastnota znát. Vzhledem ke skleněnému povrchu by ale nečistoty mohly být znát na černé variante.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tělo je tenké pouze 6,5 mm

Jednotlivé ovládací prvky umístil Huawei standardně, zato ale všechny na pravou stranu telefonu. Zamykací tlačítko umístěné přibližně v polovině těla je dobře dostupné a designem trochu připomíná stejný prvek u smartphonů Sony. Výrobce chválíme hlavně za přesun 3,5mm jack konektoru z boku brady (u Ascendu P6 i G6) na vrchní hranu. Monolitická konstrukce telefonu znemožňuje uživatelský přístup do nitra telefonu, a tak je slot na microSIM i microSD kartu řešen šuplíčkem s venkovním přístupem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon je opravdu elegantní a sluší mu to ze všech stran a úhlů

Z pohledu SIM karet vyrábí Huawei dvě varianty P7. DualSIM verze bohužel není určena pro český trh. To je docela škoda, protože tak přicházíme o přímou zkušenost s novým, netradičním řešením společného slotu pro SIM a microSD kartu. Druhá SIM karta se totiž vkládá na šířku do šuplíčku určeného pro microSD kartu a musí být velikosti nanoSIM. Neznamená to tak, že by majitelé dualSIM Ascendu P7 zcela přišli o možnost rozšíření paměťovou kartou. Mohou si vybrat, kterou funkci využijí.

Klepněte pro větší obrázek
Na nafocení jsme získali dualSIM variantu. Šuplíček vpravo poslouží jako pro microSD, tak i nanoSIM

Z prvků na zádech zmiňme 13Mpx fotoaparát s bleskem a výdech hlasitého reproduktoru. Pod neodnímatelnými zády je umístěná tenká baterie s kapacitou 2 500 mAh. Za předpokladu, že telefon používáte běžným způsobem, pod kterým si lze představit celý den zapnuté 3G s datovou synchronizací, 50 minut hovorů, 10 poslaných e-mailových či SMS zpráv a půlhodinu brouzdání na internetu se zapnutou Wi-Fi, vydrží baterie i dva dny. Pokud používáte telefon intenzivněji, samozřejmě není problém vybít jej za den.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Foťák je umístěn trochu nešikovně v samotném rohu. Při fotografování je třeba dávat pozor na překážející prsty

Prvky na přední straně jsou rozmístěny standardně, včetně senzorů. Přední kamera má zatím stále docela nezvykle vysoké rozlišení 8 Mpx. Nechybí ani barevná notifikační dioda. Prostor pod displejem okupuje pouze tištěný název značky. Výrobce sem mohl raději umístit například dotyková tlačítka. Prostor mezi displejem a bočními hranami telefonu je úzký a plochu přední strany lze označit za dobře využitou.

Spektakulární podívaná

Výrobce se rozhodl nešetřit na zobrazovacím panelu telefonu, a proto jej osadil 5" kapacitním IPS displejem. Při výrobě byla použita technologie In-cell, díky níž by měl být displej více responsivní a zároveň by měl mít nižší spotřebu energie. Vzhledem k tomu, že je Ascend P7 vlajkovou lodí Huawei, dostalo se jeho displeji FullHD rozlišení a jemnost zobrazení se vyšplhala až na úctyhodných 445 bodů na palec. Díky takto vysoké koncentraci bodů nenajdete na displeji ani při detailním pohledu samostatný pixel.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Huawei chválíme za účelné využití prostoru přední strany, rámečky mezi displejem a okrajem jsou jen 2 mm tenké

Barvy dokáže displej zobrazit věrohodně a reálně. Černá je v případě P7 opravdu černá. Ať už budete telefon používat v interiéru či exteriéru, nebudete mít problém s čitelností. Na sluníčku je samozřejmě nutné použít maximální jas. Vzhledem k velikosti úhlopříčky je jednoruční ovládání téměř nemožné. Ani s delšími prsty se vám nepodaří dosáhnout od protějšího rohu displeje a je nutné telefonu přechytnout. Přesto však existuje možnost, jak si jednoruční ovládání usnadnit (více v sekci o prostředí). Ulpívání otisků je minimalizováno díky oleofobní vrstvě. Displej se zkrátka povedl.

Témata článku: Huawei, , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), Huawei Ascend P7, LG G2, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Sony Xperia Z1, Postupné psaní, Životnost baterie, Ruční nastavení, Poslaný e-mail, Xvid, Designová stránka, Moderní smartphone, Úspora energie, Nejvhodnější nastavení, Výkonný komponent,