Huawei Ascend W1: držák s krátkou pamětí [recenze]

Momentálně nejlevnější telefon s Windows Phone 8 přichází na český trh. Dokáže si svými schopnostmi a možnostmi urvat místo na trhu?
Kapitoly článku

Zásadní nechybí

Také Huawei Ascend W1 přichází s celou řadou modulů, z nichž lze zmínit Wi-Fi (802.11 b/g/n), Bluetooth v2.1 s A2DP + EDR nebo A-GPS s podporou GLONASS. Do telefonu lze stáhnout zdarma offline mapu ČR, avšak na navigaci od Nokie si prozatím zájemci budou muset počkat. Telefon je uzpůsoben také rychlým datovým toků (HSDPA až 21 Mbit/s, HSUPA až 5,76 Mbit/s). NFC ve výbavě telefonu chybí, avšak vzhledem k ceně mu to nemůžeme mít za zlé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehrávač videa a hudby, tak jak ho známe i z jiných telefonů s WP

Tradiční zůstává přehrávač médií. Přehraje hudbu ve formátech MP3, WMA, MP4, M4A a AAC. Přehrát si budete moci také videosoubory, jež jsou ve formátu H.263, H.264, WMV, MP4, M4V a MOV. Telefon ale stále nedokáže přečíst titulky, které nejsou součástí videa.

Nečekejte zázraky

Nejvýraznějším prvkem zadní strany je 5Mpix fotoaparát. Ten dokonce mírně vystupuje ze zad telefonu, avšak čočka fotoaparátu je zasazená asi 1 mm pod okraj, tudíž se nemusíte tolik bát, že se poškrábe. Ihned na počátku si všimnete, že zvuk závěrky fotoaparátu nelze vypnout, což mnohé z nás jistě nepotěší, protože tím bude budit zbytečnou pozornost. Dle ohlasů na internetu však možnost vypnutí tohoto otravného zvuku v některých regionech světa bez problémů funguje, proto zdejší absenci tohoto nastavení dost dobře nechápu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při focení je na výběr z několika různých rozlišení, přičemž lze nastavit i další funkce

Ve výchozím nastavení je fotoaparát nastavený poměrně netradičně. Výstupním formátem je totiž obraz s poměrem stran 5 : 3 v rozlišení 4 Mpix. Jednoduchým přepnutím však lze nastavit klasický poměr 4 : 3 při rozlišení 5 Mpix. Od samotného fotoaparátu jsem vzhledem k ceně telefonu příliš neočekával, avšak v denních podmínkách mne mile překvapil. Když se mu totiž dostane dostatečného světla, dokáže pořídit vcelku kvalitní snímky, kterým nic důležitého neschází. Snad by se dala vytknout jen nedostatečná ostrost na některých snímcích.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Denní snímky zvládne Ascend W1 s přehledem
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
  V mnoha situacích dokáže nahradit funkci levných kompaktů.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Právě zaostřování je celkově největší bolístkou fotoaparátu, za dne je to ještě půl bídy, když mírné otřesy rukou výsledné fotografii neuškodí. Se zhoršujícími světelnými podmínkami je to však čím dál horší i s ostření a v noci je téměř nemožné vyfotit fotografii, aniž by nebyla "máznutá". Také celková kvalita nočních fotografií je výrazně horší. Upoutá především všudypřítomný šum, přičemž bez blesku, který zde nemá nijak velký dosah, v noci nevyfotíte téměř nic.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V noci je však kvalita denní fotografií ta tam

Ascend W1 také zvládne natáčet video, a to v rozlišení HD ready (720p) nebo v méně náročném VGA rozlišení. Hlavní výtku bych v tomto případě měl znovu k ostření, protože kamera neustále přeostřuje, což kazí celkový dojem z videa. Avšak vezmeme-li v potaz cenu tohoto přístroje a schopnosti jeho videokamery, musíme říct, že výsledek patří spíše k nadprůměru v porovnání s ostatními modely jiných výrobců. Videozáznamy i fotografie lze navíc ukládat přímo na paměťovou kartu, tudíž nejste limitovány nízkou vnitřní pamětí.

Ukázkové video:

Bude to mít těžké

Ačkoliv je Huawei Ascend W1 momentálně nejlevnějším telefonem s Windows Phone 8, když stojí 4 990 Kč, nevidím jeho budoucnost příliš zářně. Není to z důvodu toho, že by telefon byl špatný, to naopak. Všechny funkce zastane bez problémů a v porovnání s konkurenčními telefony s Androidem bude mít navrch také rychlostně. Potěší i solidním zpracováním a kvalitním displejem, je tu však to "ale". Tím je přítomnost konkurence. Finská Nokia totiž pro letošek připravila několik modelů, které budou tomuto telefonu zle zatápět. Vše začalo startem prodejů Nokie Lumie 620, kterou lze sehnat o pouhou pětistovku dráže než W1, za což navíc nabídne NFC nebo výměnné kryty.

K tomu se zanedlouho dostane na náš trh také velmi podobně vybavená Nokia Lumia 520, přičemž již nyní ji lze v předobjednávkách zakoupit za cenu nižší než 4 500 Kč. Nesmíme zapomenout ani na HTC 8S, který je sice o poznání dražší, ale také líbivější. Další konkurencí bude i početná armáda low-endových Androidů. Z toho důvodu to bude mít Ascend W1 na trhu opravdu těžké, pádným argumentem pro jeho koupi pak bude zejména jeho obrovská výdrž na jedno nabití.

Témata článku: Huawei, , , , HTC Windows Phone 8S, Huawei Ascend D2, Huawei Ascend P1, Huawei Ascend P2, Huawei Ascend W1, Nokia Lumia 520, Samsung Ativ S, Držák, Obyčejná pecková, Obrovská výdrž, Solidní zpracování, Amazing, Ninja, Plants vs Zombies, Hlavní slovo, Nejlevnější telefon, Nejmenší problém, Celkové zpracování, Ostatní člen, #Huawei, Denní používání