Huawei Ascend Y300: spolehlivý dříč [recenze]

Huawei připravil na léto nový telefon nižší třídy, který však i přes nízkou cenovku nabízí hodně. Naváže na úspěch loňské G300?
Kapitoly článku

Na začátku loňského léta se na trhu objevil Huawei Ascend G300 a mnohé překvapil tím, co všechno nabídl za poměrně nízkou cenu kolem čtyř tisíc korun. Nyní přichází ten samý výrobce s dalším modelem, konkrétně Y300, který se snaží zaujmout stejnou cílovou skupinu. Používá přitom podobné zbraně jako model G300. Podle značení sice vychází spíše z lowendu Y200, s G300 si je však mnohem bližší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Huawei Ascend Y300 na tiskových snímcích

Klíčové vlastnosti:

  • kvalitní displej
  • nadprůměrná kvalita fotogafií
  • nízká cena (Ascend Y300 v ceníku O2 a T-Mobilu)

Hlavní nedostatky:

  • vyšší hmotnost
  • pouze 512 MB RAM
  • obyčejný vzhled

Huawei Ascend Y300
rozměry a hmotnost: 125 × 64 × 11,2 mm, 130 g
displej: 4,0", kapacitní TFT LCD, 480 × 800, 233 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1, GPS
paměť: 4 GB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 950 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon S4 Play (2× Cortex-A5, 1 GHz, 45nm)
operační systém: Google Android 4.1 (Jelly Bean)
fotoaparát: 5MPx, video (640 × 480), autofocus, blesk
24 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Hranatá nuda

Ve srovnání s loňským modelem se může zdát, že návrhářům v Huawei došly nápady a uchýlili se k možná až nudné kvádrovité jistotě. Zapomeňte na oblé tvary a dvoubarevné provedení alespoň zdálky připomínající kov, Y300 má všechny strany pěkně rovné a rovnoběžné. Rohy jsou zakulaceny, a pokud se podíváte na telefon shora (nebo zespod), všimnete si mírně zaoblených zad. Tím však veškeré designové křivky a zaoblení končí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Design Ascendu Y300 navazuje na loňský model G300

Celou přední stranu kryje sklo displeje, na něj navazuje tenký, asi dvoumilimetrový lesklý lem. Ten je záhy vystřídán dalším pruhem, tentokrát v matném provedení, který vyváří boky telefonu a horní i dolní stranu. K úspěšnému zkompletování pak stačí už jen přicvaknout kryt baterie přes celá záda a telefon je připraven k použití. Boky Ascendu jsou hladké, záda pak nesou jemnou vroubkovanou texturu (taky v matném provedení). Povrch mírně připomíná pogumování, na dotek je příjemný, v ruce neklouže a neulpívají na něm otisky prstů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Záda jsou vyrobena z matného pogumovaného plastu

Model Y300 sice ve srovnání s G300 něco málo zhubnul, 130 gramů je ale pořád celkem dost na čtyřpalcový telefon. Příští rok by to chtělo jít s hmotností ještě níž, ideálně ještě tak o 10-15 %. Rozměry víceméně kopírují displej (plus trochu prostoru navíc nad a pod ním) a ani tloušťka necelých 12 milimetrů není nijak extrémní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ascend Y300 nepatří mezi rekordmany v nízké tloušťce

Sluchátkový konektor najdete již tradičně na horní straně, kde mu dělá společnost i hlavní vypínač. Na pravém boku sídlí regulátor hlasitosti, na protilehlé straně pak microUSB konektor. Ten se posunul až téměř k hornímu rohu, díky čemuž připojený kabel nabíječky zavazí mnohem méně, než kdyby byl konektor blíže ke středu boční strany. Tlačítka lze snadno nahmatat, mají jasnou odezvu a kladou přiměřený odpor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pod kryt se vkládá SIM karta i paměťová microSD karta

Na spodní straně telefonu je připraven výřez, pomocí kterého lze sejmout kryt baterie. Ten je tvořen jenom tenoučkou vrstvou plastu, při jeho sundávání je na místě opatrnost, abyste jej nezlomili. Po sejmutí krytu získáte přístup k baterii, SIM (vyžaduje vyjmutí akumulátoru) a slotu microSD. Kryt drží na svém místě dobře a ani při silnějším promačkání nevyluzuje žádné zvuky. Nad úroveň krytu mírně vystupuje čočka fotoaparátu, respektive její vyvýšený ochranný lem.

Displej a tlačítka

Model G300 byl v mnoha ohledech unikátní. Jedním z nich byl jeho displej, Ascend totiž jako jeden z mála v dané cenové třídě nabídl čtyřpalcovou úhlopříčku s velmi solidním podáním barev a pozorovacími úhly. Nástupce se naštěstí tohoto trendu drží, i on disponuje čtyřpalcovou úhlopříčkou s rozlišením 480 × 800 bodů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Tlačítka pro ovládání systému jsou senzorová

Pokud jste se s dřívějšími telefony pohybovali v nižších cenových hladinách, budete určitě překvapeni, že displej Ascendu vypadá jinak. IPS panel nabídne pěkné, syté, věrné barvy, které se nemění ani při velkém natočení telefonu. G300 měla problémy na přímém slunci, Y300 se zdá v tomto směru lepší (subjektivní hodnocení bez přímého srovnání). V letních dnech možná bude potřeba změnit nastavení jasu na vyšší úroveň, ani s automatickou regulací byste ale neměli mít zásadní problém přečíst, co se na displeji děje.

Klepněte pro větší obrázek
Výrazný kruhový objektiv typický pro telefony Huawei

Nad displejem se v pravém rohu krčí přední kamerka, které dělají společnost senzory, reproduktor a maličká notifikační dioda. Ta je opravdu miniaturní, ale i dostatečně výrazná, abyste si jí všimli, ne však natolik, aby vás její svit (například při nabíjení) rušil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krabička obsahuje telefon, nepříliš skladný adaptér do zásuvky a USB kabel

Ascend vsadil na osvědčené ovladače pod displejem v podobě senzorových tlačítek. Zleva doprava je to Zpět, Domů a Menu. Viditelná jsou i při vypnutém telefonu, nebudete je tedy muset lovit popaměti. S odemknutím displeje se rozzáří přiměřeným bílým podsvícením.

Huawei zaslouží pochvalu za to, že se při návrhu neexperimentovalo, a to, co fungovalo u předchozího „letního“ modelu, zůstalo zachováno. Tvarově je to sice další z mnoha „nudných, černých a pravoúhlých“ Androidů, nikde na něm ale nic nevrže, tělo je bez vůle, rozmístění ovládacích prvků má standardní a vše uzavírá na tuto třídu výborný displej. K tomu SIM standardní velikosti, výměnná baterie a paměťovka; celkově můžeme zhodnotit jako povedenou klasiku.

Témata článku: Huawei, , , , Huawei Ascend D2, Huawei Ascend G300, Huawei Ascend G510, Huawei Ascend G700, Huawei Ascend Mate, Huawei Ascend P6, Huawei Ascend W1, Huawei Ascend Y300, Mírný šum, Aplikační výběr, Nejlevnější telefon, Jednoduchý správce, Volné úložiště, Subjektivní hodnocení, Nové rozhraní, Tast, Velké natočení, Drahý telefon, Závaží, Matné provedení, Ascend,