Huawei Ascend Y530: slibný začátečník [recenze]

Na český trh vstupuje Huawei Ascend Y530. S cenou kolem 3 500 Kč se zařadí do boje s početnou konkurencí. Vynikne konstrukcí a výdrží.
Kapitoly článku

Prostředí se dvěma tvářemi

Jako obvykle je systém Android schovaný pod grafickou nadstavbou výrobce. V tomto případě máme co dočinění s Emotion UI. Ten vás hned na začátku překvapí, protože při prvním spuštění má aktivovaný netradiční vzhled. Jde o velké čtverce, jenž zastupují jednotlivé aplikace a nechybí i několik widgetů (počasí, kalendář aj.). Huawei zde sází na velmi jednoduchou ovladatelnost, když tím může mířit také na seniory. Stejně vyvedené je i nastavení. Také tady nechybí velké ikony jednotlivých položek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Někomu může jednoduchý vzhled připomínat platformu Windows Phone.

K tomu tradičnímu rozvržení pohotovostní plochy a nastavení se musíte proklikat, když styl domovské obrazovky změníte z jednoduché na standartní. Hned poté se vám zobrazí mnohem známější podoba. Výrobce v tomto případě využívá pro zobrazení ikon a widgetů mřížku 4 × 4, když nechybí ani 5. řádek v podobě pevné lišty s aplikacemi, které se objevují na každé z ploch. Těch může být až sedm a jejich pořadí naznačuje grafické znázornění na již zmiňovanou pevnou lištou zástupců.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klasické zobrazení doplněné o stahovací roletku.

Čínský výrobce také u tohoto modelu usadil všechny aplikace na pohotovostní plochy bez možnosti zobrazení hlavní nabídky, jak to známe od jiných značek. Pro lepší orientaci a úsporu místa na displeji si můžete jednotlivé aplikace naskládat do složek. Vzhled pohotovostní plochy a ikonek můžete měnit dle nálady. K dispozici jsou tři různé motivy. U každého můžete nastavit jiný styl písma, odemykání displeje, různých tónů anebo právě vzhledu ikonek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V nastavení můžete každý ze vzhledů uzpůsobit i různými tóny apod.

Dost času k přípravě kávy

Svou daň si slabší výbava vybírá na chodu systému. Většinu času totiž s telefonem pročekáte. Bohužel se to týká i základních funkcí jako volání nebo zpráv. Než telefon otevře adresář, než otevře novou zprávu, vždy nějakou chvíli načítá. Čas čekání se zvyšuje také tím, když je součástí úkonu stažení dat. Děje se tak především při otevírání e-mailu nebo konverzace na Facebooku, v takovém případě uběhne od vašeho „příkazu“ (dotyku) klidně i 5 vteřin, než telefon vykoná vše potřebné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Součástí prostředí je i vydařená aplikace s hodinami. K dispozici je budík, stopky i časovač.

Samotná softwarová výbava telefonu pak patří také ke slabým stránkám testovaného modelu. Telefonu sice nechybí klasické aplikace jako Poznámky, záznam zvuku, kalkulačka, svítilna nebo nástroj pro zálohování. Stejně tak mu nechybí kalendář, který umožňuje několik náhledů s vyznačením u konkrétního dne. Chybí však například jakýkoliv kancelářský balík pro prohlížení nebo editace dokumentů. U e-mailových příloh se to vyřeší formou webového zobrazení. K prohlížení „offline“ dokumentů již ale budete muset zabrousit do Google Play a vybrat si jeden z dostupných klientů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Během mého testování jsem měl s psaním problémy. Displej ne vždy reagoval přesně, jak jsem potřeboval, a výsledkem bylo velké množství překlepů.

Lepší situace je u emailů. Můžete si tak nastavit několik emailových schránek, mezi kterými lze jednoduše přepínat. Nechybí zde stahování příloh a telefon dobře zobrazuje a přizpůsobuje i obrázky, které jsou součástí elektronické komunikace. Vlastní emaily můžete psát prostřednictvím softwarové klávesnice. Tu lze zobrazit buď ve stylu QWERTZ anebo v „oldschoolovém“ rozložení, jak ho známe z tlačítkových telefonů. Zajímavou možností je možnost nastavení výšky klávesnice a s tím spojené velikosti kláves.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadá prostředí e-mailového klienta a kalendáře.

Špatná situace se opakuje také ve spojení s multimediálními funkcemi. Telefon totiž zcela postrádá vlastní hudební přehrávač, tudíž je nutné opět sáhnout po alternativě v obchodě aplikací. Bez ní je jedinou možností, jak spustit hudbu uloženou v telefonu, tak, že spustíte Správce souborů, vyhledáte příslušnou píseň a spustíte ji. Zapomeňte samozřejmě na spuštění více písní za sebou atd. Jen o málo lepší je telefon v oblasti videa. Také totiž nemá nativní videopřehrávač, avšak jakási primitivní verze přehrávání je schována v galerii obrázků. Při přehrávání videa může být problém omezené množství kodeků. Telefon totiž podporuje pouze MP4, H..263 a H.264.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Adresář umožňuje tvorbu skupin a označení oblíbených kontaktů.

V oblasti multimédií tak situaci zachraňuje snad jen FM rádio. K jejímu spuštění je sice zapotřebí připojení sluchátek, to ale však není nic zvláštního. Poté přitom jede vše bez problémů. Jednotlivé oblíbené stanice si samozřejmě můžete ukládat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka prostředí nadstavby Emotion UI a některých aplikací.

Vázne hlavně ostření

Nedílnou součástí telefonu je 5Mpx fotoaparát s přisvětlovací LED diodou a automatickým ostřením. K pořizování snímků slouží aplikace Fotoaparát, jenž má jednoduché prostředí, kde není potřeba nic zvláště nastavovat. Pokud by se vám však chtělo, můžete si pohrát s nastavením rozlišení, hodnoty ISO nebo vyvážení bílé. Fotoaparát rovněž nabízí možnost vytvoření panoramatu nebo fotografie s různými efekty (negativ, černobílé nebo sépiové barvy atd). V pravé části prostředí se nachází softwarová spoušť, přepínač mezi fotoaparátem a kamerou a vstup do galerie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při focení nablízko má telefon velké problémy s ostřením. Stejný problém se opakuje v hůře osvětlených místnostech.

Při samotném focení má fotoaparát největší problémy s ostřením. Ačkoliv můžete zaostřovat i automaticky i manuálně, ani v jednom případě není výsledek ideální. Výsledkem tak jsou často rozmazané fotky, a to i v případě, že se předtím fotoaparát tváří, že má zaostřeno (zelený rámeček). Často tak ani není třeba hodnotit barvy, protože fotografie je jednoduše nepoužitelná. Obecně však barvy na fotografiích působí mírně studenějším dojmem. Nejedná se však o nic tragického.

Schopnosti kamery jsou velmi podobné jako u fotoaparátu. Telefon sice dokáže natáčet video v maximálním rozlišení HD (720p), ale po většinu záznamu trpí nedostatkem ostrosti a tudíž absencí detailů. Kameru se hodí využívat především pro stacionární záběry. Ve chvíli kdy se totiž s telefonem hýbete, naplno se projeví chybějící stabilizace a obraz záznamu tak reaguje na každý váš pohyb. Nezbývá než říci, že v oblasti fotografie a videa Ascend Y530 nad průměr nevyčnívá.

Za utracené peníze určitě neprohloupíte

Plusy:

  • skvělé konstrukční zpracování
  • nízká cena
  • dobrá výdrž baterie

Minusy:

  • pomalejší reakce v prostředí
  • malá vnitřní paměť i RAM
  • fotoaparát špatně ostří 

Ačkoliv se dnešní recenze může jevit nanejvýš kriticky, je nutné vzít v úvahu cenu a zařazení testovaného modelu. Na veškeré chování telefonu totiž nahlížím ve srovnání s ostatními telefony, které jsou leckdy i několikanásobně dražší.

Při závěrečném pohledu však musím říct, že telefon splňuje vše, co si zřejmě v Huawei dali za cíl. Je totiž ideálním prvním chytrým telefonem pro mladé nebo technikou nepolíbené uživatele. Nabízí všechny funkce a možnosti moderního smartphonu (i když ne na špičkové úrovni) a doplňuje to skvělou konstrukcí a pěknou výdrží baterie.

Témata článku: Honor, Huawei, , , , Huawei Ascend Y300, Huawei Ascend Y530, Huawei Honor 2, Můstek, Slib, Reálné využití, SLI, Zaoblený bok, Multimediální funkce, Předinstalovaný android, Celkové shrnutí, #Huawei, Dnešní recenze, Tradiční rozvržení, Ascend, Chybějící stabilizace, Píseň, Softwarová spoušť, Klasické zobrazení, Nejúspěšnější model,