Huawei Ideos X5: nenápadná síla [recenze]

Huawei to se vstupem na český trh myslí vážně. Po levném U8500 představuje výkonnější model X5. Dokáže zaskočit konkurenci?
Kapitoly článku

Firma Huawei je v našich končinách známá především jako výrobce modemů mobilního internetového připojení a budovatel operátorských sítí. Čínský gigant to ale umí i s chytrými telefony. Uvedl se velmi dobrým telefonem U8500, který nabízí dostatečnou výbavu za vynikající cenu. Huawei si ovšem věří i v oblasti dražších přístrojů. Ideos X5 má tabulkově velmi dobré předpoklady, aby se usadil mezi nejlépe vybavené smartphony střední třídy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Huawei Ideos X5 na oficiálních fotografiích

Klíčové vlastnosti:

  • kvalitní konstrukce
  • kompletní konektivita
  • velký kapacitní displej
  • svižný Android 2.2 Froyo

Hlavní nedostatky:

  • málo inovací, celkově nenápadný mobil
  • špatná čitelnost displeje na sluníčku
  • jen průměrný fotoaparát
  • v základu chybí podpora přehrávání DivX a Xvid

Huawei U8800 Ideos X5
Huawei Ideos X5Levný, ale poměrně výkonný telefon, jehož srdcem je 800MHz procesor Qualcomm, díky kterému lze například natáčet HD video. Operačním systémem je Android 2.1, displej má 3,8" úhlopříčku a fotoaparát s autofocusem má 5MPx rozlišení. rozměry a hmotnost: 120 × 62 × 11,6 mm, 130 g
displej: 3,8'', TFT LCD, 480 × 800, kapacitní
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (dvě pásma), GPRS (86|43 kb/s), EDGE (237|118 kb/s), HSPA (7,2|5,8 Mb/s)
konektivita: USB, Wi-Fi, Bluetooth, 3,5mm jack
paměť: 4 000 MB, 512 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 500 mAh, procesor: Scorpion 800 MHz
hardware: GPS, digitální kompas, akcelerometr
operační systém: Android 2.1
fotoaparát: 5Mpx (2 592 × 1 944), video (1 280 × 720), autofocus, diodový blesk
77%
hardware
76%
software
katalog
cena: 6 000 Kč

Pokud snad máte vrozenou nedůvěru k čínským výrobcům elektroniky, Huawei by se měl vašim pochybnostem vyhnout. Telefon totiž od pohledu působí velmi solidně, s poctivým dílenským zpracováním. Kvalita konstrukce se může měřit s kteroukoli jinou značkou. Při pohledu na přední stranu, kde chybí logo, jednoduše nepoznáte, jestli před sebou máte mobil renomované značky, nebo výrobce, který se u nás snaží teprve uchytit.

Anonymní klasika

Design telefonu je velmi konzervativní, musím přiznat, že U8500 se mi líbil o trochu více. Ideos X5 vypadá zkrátka až moc standardně. Telefon však uživatele potěší příjemnými rozměry. Tloušťka dosahuje necelých 12 mm, hmotnost je přesně 130 g. To jsou u telefonu s 3,8" displejem docela příjemné hodnoty. Huawei Ideos X5 je celý v černé barvě, zadní strana je ovšem matná, kdežto proužek po boku se rozhodl výrobce udělat lesklý. Kromě otisku prstů, kterými je mimochodem polepený celý displej, to ale žádné další využití nemá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Huawei Ideos X5 má kompletně plastovou konstrukci. Nečekejte však žádné kompromisy. Tovární zpracování je na výborné úrovni a můžeme ho klidně přirovnat ke konkurenčním zařízením. Kryty telefonu drží na svém místě pevně. Během testování nevykazovala žádnou vůli či jiné nedostatky. Díky oblým hranám a zadnímu krytu, který je pokryt soft-touch materiálem, se telefon v rukou drží velmi pohodlně. Zadní kryt plní kromě toho, že je příjemný na dotek, i jakousi protiskluzovou funkci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zatímco Huawei U8500 měl alespoň některé klávesy pod displejem mechanické, vyšší model sází pouze na stylovější (leč leckdy méně praktickou) dotykovou úpravu. Tlačítka jsou v jedné rovině s displejem, kromě trochu jiného grafického zpracování jsou naprosto stejná jak jsme u Androidů zvyklí. Nad displejem se nachází reproduktor v jehož rohu je také informační dioda. Dá o sobě vědět při nabíjení nebo zmeškané události. Telefonu pak nechybí standardní senzory přiblížení a osvětlení, těch si ale prakticky vůbec nevšimnete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Horní strana nabízí audiokonektor a tlačítko pro zapnutí přístroje. To také umí rozsvítit zhasnutý displej, stejnou vlastnost ale mají i boční tlačítka regulace hlasitosti. Spodní strana nabízí přístup pro microUSB konektor. Ani podle popisků na zadní straně nezjistíte výrobce přístroje. Dozvíte se pouze, že lehce vystupující objektiv fotoaparátu nabízí rozlišení 5 Mpx, hned vedle se nachází přísvětlovací dioda a hlasitý reproduktor.

Baterie pod zadním krytem typu Li-Pol má kapacitu 1 500 mAh. Musíte ji vyjmout pouze při vkládání SIM karty, paměťové karty mají slot o něco výše. Bohužel, v balení jsem žádnou kartu přiloženou nenašel. Výdrž telefonu patří k průměru, při střídmějším použití se dostanete zhruba na dva dny výdrže. Pokud však telefon bude intenzivně využíván, očekávejte každodenní dobíjení.

Hlavně se neslunit

Displej Huawei Ideos X5 má úhlopříčku 3,8" a rozlišení 480 × 800 bodů. Displej je kapacitní a používá technologii TFT. Dokáže registrovat více dotyků současně. S čitelností na slunci na tom telefon příliš dobře není. Nastavit musíte maximální míru podsvícení a to se pak hodně podepisuje na slabší výdrži baterie. Připadalo mi také, že displej nereaguje tak lehce na doteky. To je možná způsobeno povrchovou úpravou displeje, rozhodně bych vinu nehledal v hardwarové výbavě.

I když telefon zdaleka nepatří k současné špičce, nabízí 800MHz procesor Scorpion od Qualcommu, který podporuje grafická jednotka adreno 205 GPU. Interní paměť má hodnotu 512 MB, když ale odečtete všechny systémové procesy, zůstane pro vaši potřebu asi třetinová kapacita. I to je dost pro bezproblémový běh mnoha aplikací současně. Můžeme tedy říci, že telefon disponuje dostatečnou "koňskou" silou. Reakce i pohyb v prostředí je plynulý a svižný. Během testování jsme se nesetkali s žádným zamrzáním či jinými nedostatky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V datové oblasti nabízí Huawei Ideos X5 všechny aktuálně běžné technologie. Globálně se k internetu připojí prostřednictvím GPRS a EDGE třídy 10. V nabídce jsou i rychlá data v podobě HSDPA (7,2 Mbps) a HSUPA (5,76 Mbps). Na krátké vzdálenosti poslouží bezdrátové Wi-Fi připojení podporující standardy 802.11 b, g, n. Telefon dokáže také vytvořit Wi-Fi hotspot. V oblasti bezdrátových připojení je třeba zmínit ještě Bluetooth 2.1 s A2DP.

Pouze u Wi-Fi jsem zaznamenal problém, kdy signál občas vypadával a po chvíli se Wi-Fi znovu připojovalo. Mimochodem výpadek Wi-Fi je doprovázen hláškou, která informuje, že za data od této chvíli musíte platit. Může se jednat o chybu konkrétního testovaného kusu. Výbava telefonu zahrnuje také technologii GPS. Nechybí samozřejmě Google Mapy, které se nově dají používat i v off-line režimu. Navigování tak konečně jde použít bez obav i v zahraničí.

Témata článku: Huawei, , , , HTC Wildfire, HTC Wildfire S, Huawei Ideos X5, Huawei U8500, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, Nepříjemný zvuk, Nen, Každodenní dobíjení, Nena, Síl, Zhasnutý displej, Kompletní konektivita, Prediktivní psaní, Softwarové tlačítko, Konkurenční zařízení, TouchPal, #Huawei, Předprodukční vzorek, Čínský gigant, Příjemné vylepšení,