Huawei Ideos X5: nenápadná síla [recenze]

Huawei to se vstupem na český trh myslí vážně. Po levném U8500 představuje výkonnější model X5. Dokáže zaskočit konkurenci?
Kapitoly článku

Žádný balast

Huawei nahrálo do Ideos X5 Android ve verzi 2.2. Pokud hledáte telefon, ve kterém se tento operační systém nachází ve své základní grafické podobě, právě jste jej našli. Nemusíte se tak spoléhat na modely Nexus, Huawei pro tento model žádnou grafickou složitou nástavbu nevytvořil. Prostředí možná není tak líbivé jako u konkurence, někomu by ale větší strohost na úkor přeplácanosti mohla vyhovovat.

Skromný bohužel Huawei zůstal i v nabídce widgetů, nabízí opravdu jen základ. Něco speciálnějšího musíte nainstalovat sami přes Android Market. V mém případě to byly hned na začátku widgety pro okamžité ztlumení telefonu a ovládání Wi-Fi. Pokud jste totiž byli zvyklí, že se tyto funkce dají ovládat z horního výsuvného menu, standardní Android ve verzi 2.2 nic takového nenabízí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zachováno rozhodně zůstalo více pohotovostních obrazovek, i když jsem nikde nenašel, jak změnit jejich počet, který čítá pět displejů. Mezi nimi se můžete rychle přepínat také delším podržením dolního tlačítka, sloužícího standardně pro vstup do menu. Vedle něj se ještě nachází ikona pro telefonování a napravo najdete přístup do internetového prohlížeče.

Menu má ikonky seřazené podle abecedy, které směrem nahoru a dolů rotují. Vše funguje naprosto plynule. Dole zůstává ikona pro návrat na pohotovostní obrazovku, stejně tak ale můžete využít klávesu s domečkem nebo softwarové tlačítko pro návrat zpět.

Poctivá síťařina

Kde Huawei rozhodně nespoléhal pouze na standardní Android, je nabídka klávesnic. Na výběr máme hned tři varianty. Stačí na místě pro text déle podržet prst a pak si vybrat nejsympatičtější možnost. Základem je klávesnice, která umožňuje psaní prostřednictvím Swype. Musíte ovšem psát pouze anglicky, jinak nezbývá nic jiného než klasické ťukání do písmen. Tento typ klávesnice nabízí rychlý přístup ke smajlíkům, mezi základními znaky nechybí tečka ani čárka. Diakritiku napíšete delším podržením konkrétního znaku. Druhá klávesnice je standardní Android. Třetí, nazvaná Huawei IME si vzala inspiraci z klávesnice iPhonu a jedná se o dobrou kopii, se kterou se píše velmi pohodlně.

Aktualizováno: K testování jsme dodali předprodukční vzorek, nejednalo se tedy o finální verzi softwaru. Rozdíl od prodejní verze je v klávesnici – Huawei IME byla odstraněna a nahrazena klávesnicí TouchPal s českým slovníkem umožňujícím prediktivní psaní textu. V prodejních kusech tedy již český slovník k dispozici je.

Huawei Ideos X5 komunikuje v sítích druhé i třetí generace. Z pásem GSM jsou to frekvence 850, 900, 1 800 a 1 900 MHz. HSDPA je zastoupeno na frekvencích 900 a 2 100 MHz. Telefonní adresář se nijak neliší od standardního Androidu, hodnotit tak mohu maximálně kvalitu hovorů. Ty mají na nejvyšší hlasitost trochu nepříjemný zvuk, nejde ale o nic závažného. Drobné a příjemné vylepšení nabízí kalendář. Dole totiž má ikonky pro rychlé přepínání náhledů, zobrazení událostí a zadávání nového záznamu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na rychlé vyhledávání slouží senzorové tlačítko s lupou, které neprohledává kontakty jen podle jména a příjmení, ale i podle firmy. Vyzváněcí profily k dispozici nejsou. Telefon nabídne jen tichý režim a režim vibrování. Na jejich aktivaci slouží boční dvoupolohové tlačítko pro úpravu hlasitosti. Samozřejmou součástí je výborný e-mailový klient, který dokáže pracovat s více účty současně. Výhodou při používání Google účtu je, že se vám s telefonem synchronizována kromě mailů i kontakty i události v kalendáři. Pro synchronizaci s Exchange účtem najdeme v nabídce telefonu aplikaci RoadSync.

Internetový prohlížeč je v Android již standardně na výborné úrovni. Dokáže pracovat s více okny současně. Umí vyhledávat na stránce, označovat i kopírovat text. Nechybí samozřejmě práce se záložkami. Problém mu nedělají ani náročnější stránky obsahující Flash animace. Novince nechybí integrace sociálních sítí. Na domovskou obrazovku je možné umístit widget, pomocí kterého můžete přistupovat ke svému profilu či aktualizovat svůj stav, nebo prohlížet novinky přátel.

Bohaté věno

Překvapivě bohatá je doprovodná softwarová výbava. Sice se jedná o aplikace, které si můžete klidně stáhnout i sami, začínající uživatele ale Huawei jistě potěší. Mezi programy, které mají své využití, patří správce souborů a hned dvě různé aplikace pro tvorbu poznámek. V mobilu najdete také čtečku knih, aplikaci pro rozšířenou realitu Layar, známé Google Earth, nebo užitečný prográmek Googles, který se snaží rozpoznat věc vyfocenou na snímku a poskytnout k ní další údaje. Trochu podobný je mu Google Shopper, který se v telefonu také nachází. Ideos X5 si poradí i se čtením dokumentů Microsoft Office. Na PDF si už ale musíte sehnat něco sami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Z multimediálních funkcí je třeba zmínit přehrávač hudby, jehož knihovna třídí skladby podle interpretů, alb a názvů. K dispozici jsou i seznamy skladeb. FM rádio však přítomné není. Přehrávač videa si poradí s více formáty, oblíbené DivX a Xvid mezi nimi však nejsou. Galerie souborů má příjemné grafické prostředí obohacené o trojrozměrný efekt. Soubory třídy na obrázky, fotografie a videa. Přímo z ní je možné vybrané položky odesílat prostřednictvím zpráv, e-mailů ale i sociálních sítí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Huawei Ideos X5 je vybaven fotoaparátem s rozlišením 5 megapixelů. V zhoršených světelných podmínkách mu pomáhá LED dioda a automatické zaostřování. Objektiv fotoaparátu umístěný na zadní stěně není jakkoli chráněn az těla telefonu mírně vystupuje. Jeho poškození proto nemůžeme vyloučit. Absenci hardwarové spouště fotoaparátu považujeme za nedostatek. Rychlou spoušť fotoaparátu může nahradit ikona na domácí ploše. Fotografování pomocí virtuálního tlačítka na dotykové obrazovce není moc pohodlné ani přesné.

Nastavení fotoaparátu nabídnou bohaté možnosti. Na výběr je například režim zaostřování, úprava expozice či nastavení scény. K dispozici je také několik efektů či přidávání polohy k fotografiím. Fotoaparát zachycuje snímky v maximálním rozlišení 2 592 × 1 944 pixelů. V nabídce je i záznam videa v HD rozlišení při 30 snímcích za sekundu. Kvalitou fotografií můžeme Huawei Ideos X5 zařadit k průměru. Fotografování v exteriéru není žádný problém. Při horších světelných podmínkách jsou však záběry často rozmazané.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Chybí trochu toho pozlátka

Smartphone Huawei Ideos X5 s Androidem 2.2 Froyo nabídne výbornou výbavu. Ocenit musíme především rychlé datové přenosy a přiměřeně velký 3,8" kapacitní displej. Potěší také integrace standardního 3,5 mm jacku pro připojení sluchátek a fotoaparát s 5Mpx rozlišením. Malý experiment by si zasloužil design zařízení, který nám přijde poněkud nudný. Nedostatkem je kvalita záběrů pořízených pomocí 5 Mpx fotoaparátu, zde je důkaz toho, že rozlišení není vše.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Výhody Huawei Ideos X5 nejsou díky ceně kolem 6 tisíc korun už tak zřejmé jako u levnějšího modelu U8500, ale při podrobnějším srovnání zjistíte, že tento telefon nabízí oproti konkurenci pořád lepší poměr výkonu a ceny. Cenově jsou mu nejblíže Samsung Galaxy Ace a HTC Wildfire S, oba telefony ale svou výbavou na tento model nestačí. Překážkou může být i neskrývaný čínský původ. Některé méně informované uživatele může značka Huawei bezdůvodně odradit.

Témata článku: Huawei, , , , HTC Wildfire, HTC Wildfire S, Huawei Ideos X5, Huawei U8500, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, Každodenní dobíjení, TouchPal, Softwarové tlačítko, Příjemný rozměr, #Huawei, Huawei ID, Dobrý telefon, Předprodukční vzorek, Nen, Kompletní konektivita, Čínský gigant, Síla, Zhasnutý displej, Příjemné vylepšení, Prediktivní psaní,