Huawei Mate 30 Pro je technologická špička těžce raněná politikou

Huawei právě v Mnichově představila telefony Mate 30 a vlajkový Huawei Mate 30 Pro. Telefony nadchnou vzhledem i výbavou, celý technologický svět však čekal, zda novinky dostanou aplikace od Googlu, nebo se stanou obětí americko-čínské obchodní války a embarga na dodávky amerického softwaru do telefonů značky Huawei. Informace nepřímo padla až na samotném konci tiskové konference...

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Toto jsou dva slidy prezentace, na které čekal celý technologický svět. Huawei Mate 30 Pro nebude mít Google Services. Chybí tedy Google Play na stahování aplikací, YouTube, Google Mapy a další klíčové služby. Uživatelé Mate 30 budou aplikace stahovat z App Gallery.

Od této skutečnosti se odvíjí dostupnost, protože se dá předpokládat, že absence Google služeb bude zásadní konkurenční nevýhodou. Už dnes začínají předobjednávky v domovské Číně. Tam je to beze změny, Google služby tam nikdy nefungovaly, ekosystém stojí na jiných pilířích. K prvním čínským zákazníkům se telefony dostanou 26. září. V listopadu bude na řadě asijsko-pacifický region, později se telefon dostane i na další trhy včetně evropských. Konkrétní plány však chybí, o dostupnosti Huawei Mate 30 Pro na českém trhu ještě nebylo rozhodnuto.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ceny novinek.

První pohled na Mate 30 Pro z Mnichova:

Čtverec zkopíroval Apple, tak zkusíme kruh

Zatímco poznávacím znakem loňské řady Mate byl zadní fotoaparát se čtvercovým modulem, letos Huawei sází na kruh. Na tiskovce si šéf Huawei rýpnul do Applu, že jejich loňský čtverec letos používají na iPhonu 11 Pro. Modul nového fotoaparátu zvýrazňuje kružnice Halo Ring a znovu bude platit, že tenhle telefon si rozhodně nespletete. Zmínit je však třeba i voděodolnost podle stupně IP68 u Pro modelu.

Na přední straně máme znovu velké displeje tentokrát s většími úhlopříčkami 6,5" (2400 × 1176 px) u modelu Pro a větší 6,6" (2340 × 1080px) u základního modelu, nelze ale opomenout, že rozlišení se proti řadě Mate 20 snížilo. Ani letos se výrobce nevyhnul výřezu, který je u vyššího modelu větší kvůli pokročilým senzorům pro odemykání obličejem, je však alespoň zase o něco užší proti loňskému modelu.

Samotnou obrazovku se však podařilo ještě více roztáhnou ke krajům, resp. až přes ně. Z těla tak zmizela například fyzická tlačítka pro ovládání hlasitosti. Nahrazují je virtuální klávesy na displeji, jejichž polohu si uživatel může přizpůsobit podle libosti. Zapínací tlačítko naštěstí zůstalo fyzické. Součástí displeje je integrovaná čtečka otisků prstů.

5G v základu

Oba telefony pohání nový procesor Kirin 990, který známe z veletrhu IFA. Kromě pokročilé 7nm+ architektury počítejte s ohromným výkonem a podporou 5G. V případě Mate 30 Pro je zde kvůli konektivitě připraveno dokonce 14 antén! Pokud započítáme i antény pro další sítě, je jich zde celkem 21. Telefon je navíc prvním telefonem, který nabízí podporu obou 5G řešení - SA (Stand Alone) a NSA (Non-StandAlone). Zmínit musíme i to, že sítě páté generace telefon nabídne na obou SIM.

Potěší také 16-jádrové GPU a tříjádrové NPU pro výpočty strojového učení a umělé inteligence. Čip pak bude doplněn u obou modelů o 8 GB RAM (základní model i ve verzi se 6 GB RAM), lišit se bude v úložišti, které bude 128 GB u Mate 30 a 128 / 256 GB u Mate 30 Pro. V případě dražší verze Porsche Design telefon nabídne dokonce 12 GB RAM a 512GB úložiště. Kdo by měl paměti stále málo, tak je možné ji rozšířit pomocí paměťových karet NMCard až o dalších 256 GB.

Radost budou mít i milovníci dlouhé výdrže, telefony nabídnou silnou baterii s kapacitou 4 200 resp. 4 500 mAh (Mate 30 Pro). O to více potěší podpora 40W rychlého nabíjení Huawei SuperCharge. Novinkou je vylepšené bezdrátové nabíjení o výkonu až 27W. Nechybí ani reverzní nabíjení, kterým můžete bezdrátově nabít jiný telefon nebo třeba sluchátka.

7 680 snímků za sekundu

Jedním z hlavních rozdílů obou modelů je fotoaparátu. Zatímco Mate 30 si musí vystačit jen s trojitým fotoaparátem (40Mpx hlavní, 16Mpx ultraširoký a 8Mpx teleobjektiv), Mate 30 Pro má poprvé čtyři objektivy. První dva mají senzor o velikosti 1/1,54” a rozlišení 40Mpx při světelností f/1.8 respektive f/1.6 v případě ultraširokáče. V kombinaci s duální optickou stabilizací tak znovu slibuje skvělé noční fotky. Zaostávat nebude ani video s rozlišením 4K při 60 FPS a podporou HDR+. Natáčet zvládá navíc i při vysokých hodnotách ISO 51200. Ohromující je však hlavně podpora zpomalených videí při rekordních 7680 fps a rozlišení 720p. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotoaparáty mají být silným trumfem novinek.

Druhá dvojice foťáků nabídne rozlišení 8Mpx přičemž první kamerka slouží jako teleobjektiv a druhá pro zjištění hloubky ostrosti. Telefon tak lze využít pro portrétní snímky nebo pro 3× optické přiblížení. Mimo to nabídne i 5× hybridní a až 30× digitální přiblížení. 

Telefony přijdou s předinstalovaným systémem EMUI 10, které přináší nové funkce, jako je Always-On displej s měnícími se barvami, tmavý režim, multiscreen a další. Telefon přidává také nová bezdotyková gesta, kdy můžete rukou před scrollovat či pořídit snímek obrazovky. 

Velmi se nám líbila i funkce Private View, kdy telefon po vzoru iPhonů zobrazí obsah notifikace jen pokud si vás předem ověří pomocí skeneru ve výřezu. Huawei to však ještě vylepšil a pokud se spatří že telefon sleduje jiná osoba, obsah znovu skryje. Stejný senzor telefon využívá i k chytrému otáčení obrazovky podle úhlu jakým se na telefon díváte. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon lze ovládat také dotykovým perem M-Pen, nebo bezdotykovými gesty.

Novinkou je také funkce HiCar, kdy se telefon umí spojit se systémem auta a na jeho palubním počítači zobrazí vaše aplikace z telefonu, a umožní vám skrze auto i telefonovat. Huawei však zapracovalo i na propojení telefonu s jinými zařízeními. Zlepší se propojení s počítačem, kdy u podporovaného notebooku telefon přiložením spárujete a uvidíte zde své zprávy, hovory a zrcadlení obrazovky. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nový je režim pro auto, který přenese aplikace do palubního systému.

Telefony přijdou na trh v zelené, stříbrné, růžové, černé, tmavě zelené a oranžové. Poslední dvě zmiňované verze navíc přijdou ve speciální verzi se zády z umělé kůže.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Znovu bude dostupná i prémiová verze Porsche Design s koženými zády a větší pamětí.

Huawei Mate 30 Pro
rozměry a hmotnost: 158 × 73 × 8,8 mm, 198 g
displej: 6,5", kapacitní OLED, 1 176 × 2 400, 411 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (1400|600 Mb/s), 5G
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1, GPS
paměť: 128 GB, NM Card (256 GB), RAM: 8 GB, baterie: 4 500 mAh
procesor: Hisilicon Kirin 990 5G (12× Cortex-A76, 3 GHz, 7nm)
operační systém: Google Android 10
fotoaparát: 40MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
75 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Huawei Mate 30
rozměry a hmotnost: 161 × 76 × 8,4 mm, 196 g
displej: 6,6", kapacitní OLED, 1 080 × 2 340, 390 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (1400|600 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1, GPS
paměť: 128 GB, NM Card (256 GB), RAM: 6 GB, baterie: 4 200 mAh
procesor: Hisilicon Kirin 990 5G (12× Cortex-A76, 3 GHz, 7nm)
operační systém: Google Android 10
fotoaparát: 40MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
69 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (133) Další článek: Sledujte s námi nejočekávanější premiéru smartphonů Huawei za poslední roky

Témata článku: Huawei, , , , , , Huawei Mate 30, Huawei Mate 30 Pro, GPU, Huawei Mate, Cin Camera, Polití, Non-Standalone, Mnichov, Google Mapa, Displej, Telefon, App Gallery, Huawei Kirin, Huawei SuperCharge, Non Standalone, Velký otazník, Technologická špička, Absence, Pro +