Huawei MediaPad: plný malých překvapení [recenze]

Tablet s čínskými kořeny chce konkurenci zatopit 1,2GHz procesorem a kvalitním zpracováním. Do karet mu hraje Android 3.2 a výborný displej.

Mezi tablety či smartphony se nestává často, aby značky, pro které je cena nejpodstatnějším parametrem, zasahovali do vyšších tříd. Právě Huawei je jednou z těchto značek a právě Huawei tentokrát udělal výjimku. Jak samotný název tabletu MediaPad napovídá, soustředí se na multimediální využití a proto je výkonný hardware podmínkou. Dokázal jej výrobce kvalitně vyladit a vyrobit tak vhodnou konkurenci pro Samsung nebo Apple?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Huawei MediaPad na oficiálních tiskových snímcích

Klíčové vlastnosti:

  • kvalitní kovová konstrukce
  • sedmipalcový kapacitní IPS LCD displej s vysokým rozlišením
  • 5Mpx fotoaparát, HD video
  • HDMI výstup, podpora USB OTG
  • Android 3.2 Honeycomb
  • 1,2 GHz dual-core procesor, 1 GB RAM

Hlavní nedostatky:

  • díky kovovým zádům vyšší hmotnost přístroje
  • občas pomalejší reakce
  • neumí telefonovat přes GSM
  • jen průměrný fotoaparát

Huawei Mediapad 8GB 3G
S7-301u
rozměry a hmotnost: 190 × 124 × 10,5 mm, 390 g
displej: 7,0", kapacitní IPS LCD, 1 280 × 800, 216 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 4 100 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon S3 (2× Scorpion, 1 GHz, 45nm)
operační systém: Google Android 3.2 (Honeycomb)
fotoaparát: 5MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
22 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Huawei MediaPad patří mezi menší tablety, což vyplývá už z úhlopříčky jeho displeje. K rozměrům 190 × 124 × 10,5 mm působí hmotnost 390 gramů přiměřeně. Samozřejmě není to nejméně, ale v úvahu musíme brát kvalitní kovovou konstrukci zadní strany. Záda jsou vyrobena z hliníku a mají povědomou stříbrnou barvu. Kvůli důležitým součástkám uvnitř tabletu byl výrobce nucen sáhnout i po plastu, díky čemuž styl zpracování výrazně připomíná iPad.

Bohaté připojení

Vzájemný rozdíl mezi horní a dolní plastovou částí je ten, že spodní díl je u Huawei možné odstranit a dostat se tak do útrob zařízení. Ale ne až úplně dovnitř, například akumulátor běžným způsobem uživatel nevyjme. Konkrétně máme k dispozici slot pro paměťové karty microSD a otvor pro SIM kartu. Druhá ze jmenovaných možností naznačuje podporu 3G sítí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tablet lze pohodlně chytit do jedné ruky

Akumulátor se tedy před rukama kutilů ukrývá. Můžeme prozradit, že jde o typ Li-Pol a jeho kapacita je slušných 4 100 mAh. To by menšímu sedmipalcovýmu displeji mělo postačovat na použitelnou výdrž na jedno nabití. V průměru jsme při práci nabíjeli každých šest hodin, což je hodnota, kterou ve specifikacích uvádí i sám výrobce. Rekord to sice není, ale na běžné použití bohatě stačí. A jsme rádi, že Huawei v dokumentaci zbytečně nenadsazuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slitina hliníku pokrývá téměř celá záda i boky tabletu až k okraji displeje

Do lemování tabletu umístil výrobce všechny podstatné prvky. Při položení přístroje na šířku vidíme v horní hraně kláves uzamčení displeje a dvojtlačítko regulace hlasitosti. Manipuluje se s nimi dobře a samotné umístění můžeme považovat za ergonomické. Na levé kratší straně je implementována dvojice stereoreproduktorů s průměrně kvalitním zvukovým podáním. K samotné hlasitosti výhrady nemáme, slabým místem je čistota zvuku při vyšších stupních hlasitosti. Alternativní zvukový výstup v těchto místech zajistí 3,5 mm jack.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Černá spodní plastová plocha se dá sejmout a najdeme pod ní sloty na SIM a microSD kartu

Trojice zbývajících konektorů si našla své místo na opačné straně. Najdeme zde jak klasický microUSB port, tak i konektor síťového adaptéru a microHDMI port. Ten stále není standardem, proto si MediaPad zaslouží plus. Celkově musíme Huawei pochválit za osazení trojice různých konektorů, které někteří jiní výrobci tabletů mají tendenci seskupit do jednoho portu. Pro uživatele-začátečníky je to možná přehlednější, ale v praxi potom oceníte spíše možnost současného nabíjení a propojení s periferiemi než jednotné provedení konektoru.

O vše se stará displej

Na přední straně nenajdeme jedinou stopu po hardwarových či senzorových klávesách. Vše zajišťuje dotykový displej s úhlopříčkou 7 palců. Narozdíl od levnějšího Huawei S7 Slim si tentokrát dal výrobce záležet a tabletu věnoval minimálně o úroveň lepší panel. Jde o kapacitní IPS LCD displej s úhlopříčkou 7 palců a rozlišením 1 280 × 800 bodů. Obraz je nečekaně ostrý, pozorovací úhly jsou poměrně široké a barevné podání je výborné. Huawei v tomto směru opravdu překvapil. Jediná drobná výtka směřuje k povrchu dotykové plochy, která mohla být kluzčí. Pokud trpíte sušší pokožkou na prstech, některé povely nemusí displej zaregistrovat hned napoprvé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Všechny důležité konektory najdeme na spodní hraně, nahoře je jen 3,5mm jack a repráčky

Každý technologický nadšenec zpozorní i při pohledu na hardwarové parametry MediaPadu. Dvoujádrový procesor s taktem 1,2 GHz a k tomu celý jeden gigabajt RAM slibují bezproblémový chod systému a zvládnutí nejnáročnějších úkonů. Realita ovšem není tak růžová. Ačkoli výrobce nenasadil žádnou mohutnou grafickou nadstavbu, svižnější reakce systému jsme registrovali u některých konkurenčních produktů s podobnou konfigurací.

Možná šlo jen o subjektivní pocit spojený s přehnanými očekáváními. Tablet totiž působí opravdu velmi high-tech dojmem. Tak či onak, oproti loňským modelům je to mílový skok kupředu. To vidíme například na náročných hrách s propracovanou 3D grafikou, se kterými si přístroj poradil bez protestování. Při běhu náročnějších aplikací jsme nezaznamenali ani nadměrné zahřívání tabletu. V hardwarových specifikacích najdeme ještě zmínku o 8 GB vnitřní paměti. Maximální kapacita podporovaných microSDHC karet představuje 32 GB. Vnitřní paměti mohlo být sice víc, ale aspoň se takto MediaPad může prodávat za nižší cenu

Co s tím sendvičem?

MediaPad vsadil na operační systém Android ve verzi 3.2 Honeycomb. O budoucím updatu na verzi Ice Cream Sandwich už nás výrobce ujistil, stane se tak v průběhu prvního čtvrtletí letošního roku. I Android 3.2 je ale zpracován moderně a běžnému uživateli v něm jistě nebude chybět nic podstatného. Domovská obrazovka, složená z několika karet, umožňuje připnutí widgetů. Těch mohlo být od výrobce trochu víc, na druhou stranu pokud budete hlavně instalovat další aplikace z Android Marketu, opatříte si widgety přímo k nim. Hlavní nabídka je zpracována přehledně. Ikony tvoří klasickou mřížku a je možné je skupit do různých kategorií.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zamykací obrazovka a pohotovostní plocha

Komunikace přes Huawei se uskutečňuje především na textové úrovni, protože hlasový modul pro běžné telefonování nebyl osazen (i když Android 3.2 tuto funkci podporuje). Díky výborné datové podpoře si ale můžeme najít alternativu v hovorech přes internet (VoIP). Přední kamera snímá obraz v rozlišení 1,3 Mpx. O textovou složku se stará dvojice e-mailových klientů. Přístroj dokáže synchronizovat přes Exchange i Outlook a poradí si s přílohami ve všech běžných formátech. V nabídce dokonce najdeme editor kancelářských dokumentů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka a rychlý přístup k nastavení z notifikační oblasti

Ani za zbytek organizační výbavy se MediaPad nemusí stydět. Kalendář se dokáže synchronizovat s více účty, nechybí opakovaný budík, čtečka elektronických knih, poznámky a mnoho dalších vymožeností. Zabudovaný internetový prohlížeč zvládá HTML5 i Flash. Na některých náročnějších portálech se ale pohybuje těžkopádně, displej reaguje na pohyb prstu opožděně. Pracuje s více kartami a oblíbené stránky si umí uložit či dokonce sdílet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice a nastavení systému

O funkčnost internetového připojení se stará Wi-Fi s možností vytvoření vlastního hotspotu. Sdílet můžeme sítě operátorů do přenosových rychlostí 14,4 Mb/s pro download (HSDPA) a 5,76 Mb/s pro upload (HSUPA). Na lokální úrovni je k dispozici Bluetooth 2.1 a USB 2.0. Přes microUSB port a vhodnou redukci můžeme využít funkci USB host. O konektoru microHDMI byla řeč už dříve, jen doplním, že příslušný HDMI kabel není součástí základního balení a v případě zájmu propojit tablet s televizí je třeba jej dokoupit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář a internetový prohlížeč

Vyzbrojen na multimédia

Právě na svou multimediální tvář má MediaPad přilákat nejvíce zájemců. Daří se mu to poměrně dobře. Hudební přehrávač zobrazí obal alba, písně dokáže přehledným způsobem zařadit a díky podpoře paměťových karet zajistí poměrně velký prostor pro vaši knihovnu. FM rádio chybí, což je škoda. U tabletů nebývá samozřejmostí a zrovna MediaPadu by slušel jako bonusová přidaná hodnota. Podporovanými formáty audiopřehrávače jsou WAV, WMA, AAC (+) a pochopitelně i MP3.

Klepněte pro větší obrázek 
Prostředí fotoaparátu

Papírovým překvapením je integrovaný fotoaparát. Ani špičkové tablety většinou nesahají po pětimegapixelových snímačích, Huawei se k tomu odvážil. Klidně ale mohl zůstat u spořejšího rozlišení, protože osazený snímač nepatří mezi top třídu. Snímky většinou postrádají ostrost a autofokus většinou neostří do místa, které byste si přáli. Proto ani chybějící LED diodu coby blesk nepovažujeme za závažný prohřešek, foťák je u tabletu opravdu jen doprovodnou komponentou.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Fotoaparát samozřejmé umí pořizovat i pohybující se obrázky, nahrané video dosahuje maximálního rozlišení 1 280 × 720 bodů, jde tedy o HD sekvence. Při přehrávání můžeme počítat s hodnotami až do 1 920 × 1 080 bodů, tedy Full HD. Škoda jen chybějící nativní podpory DivX formátu, ke které by u multimediálně zaměřeného tabletu nemělo dojít. Naštěstí existuje řada volně instalovatelných aplikací, které tuto vadu umí opravit.

Pár es v rukávu

Pokud jste od značky Huawei čekali rekordně nízkou cenu, zklameme vás. MediaPad se dostává na úroveň těsně pod 10 tisíc korun. Pokud vezmeme v úvahu papírovou výbavu v podobě dvoujádrového 1,2GHz procesoru, 1 GB RAM či kvalitního kapcitného IPS displeje, nezdá se tato částka ve volném prodeji být vysokou. Pak jsou tu ale značky, jejichž cenová politika je ještě agresivnější a přitom kvalitativních ústupků není mnoho. Máme teď na mysli zejména první Asus Transformer, Acer Iconia Tab A500 nebo pokud trváte opravdu na 7" úhlopříčce, tak menší Iconia Tab A100.

Klepněte pro větší obrázek 
V balení najdeme jen základní příslušenství: USB kabel a nabíječku

Přímým konkurentem potom bude Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus, který má sice o něco hrubší displej, ale zase nabízí funkci běžného telefonování. MediaPad je proti Samsungu konstrukčně lépe zpracován s použitím kovu, což si vyžádalo zase navýšení hmotnosti zhruba o 50 g. Oblast multimediálních tabletů se zkrátka stává bitevním polem, na kterém mohou rozhodnout i ty sebemenší detaily. Huawei MediaPad má rozhodně víc plusů než slabých stránek, proto odhoďte předsudky vůči původu značky a nechte se příjemně překvapit.

Diskuze (52) Další článek: Intel prý chystá na rok 2013 čtyřjádrový mobilní procesor Atom

Témata článku: Huawei, , , , , Acer Iconia Tab A100, Acer Iconia Tab A100 16GB Wi-Fi, Acer Iconia Tab A101, Acer Iconia Tab A101 16GB 3G, Acer Iconia Tab A500, Acer Iconia Tab A500 32GB Wi-Fi, Acer Iconia Tab A500 64GB Wi-Fi, Acer Iconia Tab A501, Acer Iconia Tab A501 32GB 3G, Acer Iconia Tab A501 64GB 3G, Acer Iconia Tab A510, Acer Iconia Tab A510 32GB 3G, Acer Iconia Tab A511, Acer Iconia Tab A511 32GB Wi-Fi, Huawei Mediapad, Huawei Mediapad 8GB 3G, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus,