Huawei S7: i tablet může útočit cenou (test)

Cenově přijatelnější alternativa k Apple iPau či Samsungu Galaxy Tab? Zaujme více výbavou a cenou než zvučným jménem.

O konektivitu není nouze

Připojení na internet je jednoznačnou podmínkou plné využitelnosti tabletu, tomu odpovídá i datová podpora. GPRS a EDGE jsou povinným nouzovým vybavením, to zajímavější se odehrává ve vyšší rychlosti. Sítě třetí generace reprezentují HSDPA i HSUPA. Zatímco HSUPA překvapí přenosovou rychlostí až 5,76 Mb / s, od HSDPA jsme čekali více než 7,2 Mb / s. Každopádně jde spíše o uspokojení citových potřeb, praxe našich sítí je střízlivější a pomalejší.

Bezpodmínečná je podpora Wi-Fi. Během používání jsme se však setkávali s častým padáním připojení. Lokální datová podpora je zajištěna prostřednictvím Bluetooth 2.1 a také rozhraní USB.

Kapacitní displej si přímo říká o spuštění webového prohlížeče. O jeho kvalitách není pochyb, i když chybí plná podpora Flashe (od verze 2.2 Froyo je tento nedostatek ve standardu vyřešen). Browser zvládá práci se záložkami, problém mu nedělají ani nejnáročnější stránky.

Klepněte pro větší obrázek 
Přednastavená domovská stránka není nic jiného než Google

Pokud by výbava, spojená s internetem, byla omezena pouze na prohlížeč, měli bychom před sebou velmi chudý tablet. To není případ S7, doplňkových funkcí je již ve standardu několik a nespočet dalších čeká na majitele v Android Marketu.

Klepněte pro větší obrázek 
Android Market

To, že se tablet vyhýbá plné podpoře Flashe v internetovém prohlížeči, je částečně kompenzováno dobře zvládnutou podporou YouTube. Patří jí samostatná aplikace v nabídce, se kterou se pracuje velmi jednoduše. Nabízí možnost připojit se na vlastní účet a rovněž s tím spojené výhody.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro YouTube je připravena samostatná aplikace

S7 ve standardu přichází i s dvojicí aplikací určených pro komunikaci prostřednictvím sociálních sítí. Facebook nám je dobře známý, pro Twitter je zase připravena aplikace Twidroyd. Instant messaging má na starosti pouze služba Google Talk, pro podporu ICQ či MSN musíme opět zabloudit do Marketu.

Ve virtuálním obchodě s aplikacemi umí zaujmout i kvantum her, které bez problémů spustíme díky standardnímu rozlišení. V základě ještě potěší i drobné doplňky jako předpověď počasí nebo RSS čtečka zpráv.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S internetem spolupracují i další funkce, potěší bezproblémová podpora her

Zanedbaná multimédia

Sedmipalcová úhlopříčka láká ke sledování filmů. Výrobce se chlubí podporou HD videa, které tabletu skutečně nedělá problém plynule přehrát ani při frekvenci 30 snímků za sekundu. Trochu nás ale zaskočilo, že ve standardu nebyl Huawei schopen přehrát videosoubor ve formátu AVI, který je jedním z nejběžnějších. Opět jsme museli skočit do obchodu a koupit přehrávač od třetí strany.

Klepněte pro větší obrázek 
Huawei přehraje například HD video pořízené Nokií N8

Pohodlné prezentaci stovek fotografií však už nic nebránilo. Bohužel na ty, které jsme zhotovili s S7, se koukalo hůře. Jejich kvalita zůstala někde na úrovni Nokie 6280, kterou jsme za fotoaparát chválili před pěti lety. To je vcelku škoda, manuální úprava kvalitních fotografií by byla příjemným krácením času na tak velkém displeji. V rámci obhajoby Huawei (a popíchnutí Apple) ale musíme zmínit, že iPad se fotografování vyhnul úplně. Jeho využitelnost posuďte sami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohlížení fotografií

Snímač disponuje rozlišením 2 Mpx, zamrzí absence přisvětlovací diody. Nastavení zahrnují digitální přiblížení, vyvážení bílé, několik barevných efektů a volbu rozlišení a kvality pořizovaných fotografií. Možnost nastavení rozsáhlého počtu úrovní kvality až po "velmi jemnou" vyzní trochu komicky.

Seriózněji se již přístroj tváří při zhotovování HD videa, i když optika není zdrojem žádné vizuální extáze. Zajímavostí je, že u videa umíme nastavit vyvážení bílé a dokonce i několik barevných efektů. Dokonce máme k dispozici i dvě alternativy kódování obrazu (MPEG4 a H264) a čtyři alternativy kódování zvuku (AMRNB, QCELP, EVRC, AAC). Skutečně nevídané, klobouk dolů. Netradiční nastavení ale znají i druhou stranu mince. Maximální délka videa musí být omezena buď jednou, deseti nebo třiceti minutami.

Přístroj neklade překážky při přehrávání hudby, možná bychom pouze přivítali trochu grafického zpestření, ne jen dvoubarevnou nabídku s jedinou známkou života v podobě obalu přehrávaného alba. Mezi jeho funkcemi nám chyběl jedině ekvalizér, s tříděním skladeb si poradil hravě a nepohrdne ani náhodným nebo opakovaným přehráváním.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hudební přehrávač

Součástí výbavy je také integrovaný GPS přijímač s podporou A-GPS. V nabídce ale nečekejte plnohodnotnou hlasovou navigaci, využitelnou v našich končinách. K dispozici máme pouze Google Mapy. Pro občasné nalezení adresy poslouží dokonale, čekat od nich více by bylo zbytečné.

Klepněte pro větší obrázek 
Google Mapy

V praxi si totiž neumím představit navigování v automobilu s 20cm a půlkilovým obrem, nemluvě o shánění potřebného příslušenství pro instalaci. Aby S7 pevně držel na skle, potřeboval by skutečně masivní držák. Pěší a cyklistická navigace by také probíhala trochu nemotorně.

Chtělo by to dotace

Huawei S7 přichází na trh za mnohem rozumnější cenu (kolem 10 000 Kč), než jakou nasadil Samsung Galaxy Tab. Za pár rozdílů ve funkční výbavě a méně zvučné jméno, ale možná i slabší spolehlivost systému, zaplatíte o více 9 000 Kč méně, což není daleko od poloviční částky. Tohoto zařízení ale ocení pouze velmi specifické skupiny uživatelů. Málokdo je ochoten tolerovat podobné rozměry a hmotnost za cenu vyššího pohodlí při práci se sedmipalcovým displejem. S nevychytanými mouchami v systému by cenovka snesla hodnotu o dalších pár tisíc nižší, pomohly by operátorské dotace. Na Slovensku tento tablet nabízí T-Mobile, u nás se nic podobného neplánuje.

Přímou konkurenci bychom uměli spočítat i na ruce nešikovného řezníka, Samsung Galaxy Tab a Apple iPad jsou jedinými vhodnými adepty. Existuje i možnost riskovat dovoz podobně zaměřených zařízení, pocházejících z Asie. Ty za zlomek ceny nabídnou podobný výčet výbavy, ale spolehlivost a funkčnost je ve skutečnosti velmi špatná.

Témata článku: Huawei, , , Apple iPad, Apple iPad (3. generace), Apple iPad (3. generace) 16GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (3. generace) 64GB 3G, Apple iPad (3. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace), Apple iPad (4. generace) 128GB 3G, Apple iPad (4. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 16GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 64GB 3G, Apple iPad (4. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad 16GB 3G, Apple iPad 2, Apple iPad 2 16GB 3G, Apple iPad 2 32GB 3G, Apple iPad 2 32GB Wi-Fi, Apple iPad 2 64GB 3G, Apple iPad 2 64GB Wi-Fi,