I-mate SP3i: lahůdka (test)

Přístroj i-mate SP3i je malý výkonný smartphone postavený na operačním systému Windows Mobile 2003. Má fotoaparát, GPRS i Bluetooth. Nic vám to neříká? Možná pomůže, když budete vědět, že pod označením SDA ho prodává T-Mobile.
Kapitoly článku

Před pěti dny mi přišel z Velké Británie přišel dlouho očekávaný mobil i-mate SP3i. Vyrábí ho tchajwanská společnost HTC jako model Feeler, ale po světě se prodává pod různými obchodními značkami, např. Qtek 8020 anebo T-Mobile SDA.

Na i-mate přecházím z Nokie 6310i, takže budu srovnávat hlavně s ní. Zařízení i-mate je o 10 g lehčí a má rozměry 107,5 × 44,5 × 18 mm. Vyrábí se v různých barevných kombinacích podle značky – i-mate ho dodává černý se stříbrnými klávesami, T-Mobile celý černý včetně kláves.

Rychlé odkazy

 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Základní parametry

  • GSM triband 850/1800/1900 nebo 900/1800/1900 MHz; GPRS Class 10
  • operační systém: Windows Mobile 2003 software for Smartphones (2nd Edition)
  • rozměry: 107,5 × 44,5 × 18 mm
  • hmotnost: 102 g s baterií
  • displej: 2,2 palce, 176 × 220 bodů, TFT transflective LCD, 65 tisíc barev
  • kamera: VGA 640 × 480, video 174 × 144
  • Bluetooth v1.1 Class 2, profily Generic Access Profile, Serial Port Profile, DUN, Headset, Handsfree, Generic Object Exchange
  • infraport, MMS, SIM Toolkit
  • procesor: TI OMAP 730
  • vnitřní paměť: 64MB ROM, 32MB RAM, rozšiřitelná pomocí miniSD
  • paměť: Li-Ion 1050 mAh
  • doba hovoru: až 3,5 h
  • výdrž baterie: až 5,5 dne
  • GPRS provoz: 2 hodiny
  • audio/video: WAV/WMA/AMR/AAC/MP3 plné stereo, video MPEG4, H.263
  • handsfree (BT Handsfree i BT Haedset profile)
  • ostatní: T9, J2ME MIDP 2.0, SIM Toolkit

Displej a klávesnice

Telefonu dominuje obrovský displej. Jedná se o klasický LCD displej s aktivní TFT technologií, zobrazí 65 tisíc barev a má rozlišení 176 × 220 bodů. Displej není dotykový. Podsvětlení je dostatečné a displej je skvěle čitelný i na přímém slunečním světle. Barvy jsou věrné, jasné a čisté. Podsvětlení displeje se zhasíná postupně – nejprve se intenzita sníží, dále se podsvětlení vypne úplně a nakonec se vypne i zobrazovaní údajů na displeji. Intervaly zhasínání lze v mnoha krocích nastavovat. V levém horním rohu je ještě dioda, která svítí různými barvami a bliká podle režimu, v němž se telefon nachází.

Klepněte pro větší obrázek

Přístroj má pravidelný čtvercový tvar se zaoblenými rohy. Slícování je přesné, žádné vrzání ani pohyby částí telefonu jsem nezaznamenal. Baterie se vkládá tradičním odklopením zadního krytu. Pod baterií je místo na kartu miniSD a kartu SIM. K manipulaci s miniSD kartou je nutné vyjmout baterii, paměťovou kartu tedy nelze měnit za chodu.

Číselná klávesnice má poměrně malá tlačítka, která na sebe přímo navazují. Jsou umístěna relativně blízko u sebe a zkosena směrem dolů. Popisky kláves jsou do klávesnice vyleptány, ale písmena jsou malá a i díky zkosení kláves jsou občas špatně čitelná. Zdvih kláves je znatelný (větší než u Nokie), s citelným cvaknutím při stisku klávesy. Telefon obsahuje detektor světla (lze ho i vypnout), který automaticky podle intenzity okolního světla rozsvítí podsvětlení kláves. Podsvětlení je velmi silné a příjemné.

Klepněte pro větší obrázek 

Mezi číselnými klávesami a displejem je čtveřice velkých tlačítek pro příjem a ukončení hovoru, vstup na úvodní obrazovku, tlačítko zpět/mazat a také pětisměrný joystick. Joystick se do stran zřetelně vyklání, stisk joysticku je stejně dobrý jako u klávesnice. Přímo pod displejem jsou dvě funkční tlačítka, která jsou zásadní pro ovládání programů v telefonu.

Klepněte pro větší obrázek 

Na levém boku telefonu jsou dvě klávesy pro zvýšení a snížení hlasitosti reproduktoru, na pravé straně pak tlačítko pro aktivaci fotoaparátu. Funkce těmto tlačítkům lze naprogramovat.

Ovládání

Kdo již vlastnil telefon s OS Windows Mobile (Windows CE, PocketPC atd.), nebude mít s navigací v telefonu problém. Pro uživatele, který přechází z klasického telefonu, bude ovládání celkem pohodlné, ale navigace v nabídce bude trochu nezvyklá.

Úvodní obrazovka telefonu je tzv. Home Screen a vždy se na ni dostanete stisknutím tlačítka Home.

Klepněte pro větší obrázek

Horní řádek obsahuje malé ikony s informacemi o stavu baterie, síle signálu, dostupnosti GPRS, zapnutí Bluetooth, aktivní komunikaci přes GPRS a Bluetooth a další. Některé programy do této oblasti další ikony přidávají (např. GPRS Traffic Counter). Pod ním je sada pěti viditelných barevných ikon (jsou posuvné doleva). Tyto ikony ukazují poslední programy, které byly spuštěny, a takto se lze snadno vrátit do některého z používaných programů. V další části je informace o operátorovi, datum a čas.

Pod těmito údaji najdete informace o dvou nejbližších schůzkách včetně termínu. Na screenshotu je pouze informace, že žádné schůzky mít v nejbližší době nebudu. Další řádek zobrazuje aktuální hlasový profil telefonu, pod ním je informace o počtu nepřečtených SMS a MMS zpráv a zpráv v defaultním e-mailovém profilu. Řádek IMAP4 říká, kolik je nepřečtených zpráv v dalším e-mailovém profilu (schránce). Poslední řádek vždy obsahuje popis akce navázané na levé a pravé tlačítko pod displejem. Levé tlačítko má vždy přiřazenou nějakou funkci, zatímco pod pravým tlačítkem se obvykle skrývá menu s dalšími možnostmi a nastavením. Obsah úvodní stránky telefonu lze měnit v nastavení telefonu nebo rozšiřovat pomocí dalších programů.

Nabídka telefonu se spouští levým tlačítkem z úvodní obrazovky. Oproti jiným telefonům je menu čistě textové, pohybovat se v něm můžete pomocí joysticku, nebo přes pořadové číslo položky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Seznam kontaktů

Počet kontaktů v seznamu je omezen pouze volnou pamětí. Ke každému kontaktu je možné přidat kromě čísla a jména asi 25 dalších položek (telefony, e-maily, adresy, data narození, atd.) a fotografii. Kontakt může patřit do libovolného množství skupin a mít vlastní zvonění, nebo zvonění podle skupiny.

Naprosto fantastické je hledání v seznamu. Telefon prohledává kontakty nejen od začátku, ale i uprostřed jména. Způsob hledání mě zpočátku mátl, ale člověk si na lepší zvykne rychle a rád. Hledání v seznamu je velmi rychlé a efektivní. Nejedná se o T9 ani podobnou technologii. Telefon prostě prohledá všechny kontakty, v nichž se vyskytuje určitá kombinace písmen. Nemusíte si ani pamatovat, jestli je člověk v telefonu zapsaný se jménem či příjmením na začátku, telefon si s tím poradí. Opravdu příjemná změna proti starší Nokii.

Volání, melodie, profily

Telefon podporuje konferenční hovory i podržení hovoru a převzetí druhé linky. Při vytočení telefonního čísla se nabídne a zůstane k dispozici v průběhu celého hovoru přímý odkaz do kalendáře a na kartu kontaktu. Přes nabídku jsou dostupné další funkce. Ke kontaktu je možné přidat i fotku, která se při vyzvánění i hovoru zobrazí na displeji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hlasitost a kvalita hovoru je vynikající. Zvonění při příchozím hovoru je možné nastavit na libovolnou melodii ve formátu WAV, MID, WMA. Soubory MP3 se bohužel nedají použít přímo, ale až po konverzi na WMA. Melodie může mít vzestupnou hlasitost, může být kombinovaná s vibrováním, opakovaná apod. (viz screenshot). Stejné možnosti nastavení má i upozornění na příchozí zprávy a budík.

Telefon obsahuje osm hovorových profilů, které lze přejmenovat a předefinovat. Pouze jeden profil je pevný, ale ten stojí za zmínku. Jmenuje se Automatic a funguje tak, že automaticky přepíná mezi profilem Normal a Meeting podle schůzek, které jsou v kalendáři telefonu. Velmi příjemná funkce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek


V druhé kapitole se podíváme na funkce zpráv, organizace a synchronizaci. Prověříme rychlost Javových aplikací, podíváme se na datové a komunikační funkce a neopomeneme ani multimedia a hry.

Témata článku: , , Bezkonkurenční poměr, Obrazovka telefonu, Poslední řádek, Čtvercový tvar, Test, Motorola Egde +, Mat, Příjemná funkce