Indičtí výrobci mobilů dotahují lídry trhu

Indie nejrychleji rostoucím trhem se smarphony na světě. Rozhoduje cena, ale i znalost duše, a tak se můžete potkat s mobilem, který se odemyká polibkem.

V devadesátých letech indičtí politici rádi říkali, že mobilní telefony jsou pro chudou zemi, jako je Indie, nedostupným luxusem. Dnes je v Indii více než miliarda mobilů a země má nejlevnější tarify na světě. Zajímavé na tom je mimo jiné to, že součástí mobilní revoluce v Indii jsou i domácí firmy. Na rozdíl od amerických a korejských rivalů jsou indické firmy skromné a zaměřují se na levné přístroje do sta dolarů, díky čemuž se může většina z miliardové populace dostat na internet.

Klepněte pro větší obrázek 
Indie má více než miliardu mobilů
(obr.: CC BY 2.0: Dipanker Dutta)

Firmy jako Micromax, Karbonn, Lava či XOLO patří mezi zavedené značky v levném segmentu. Vloni se ale ukázalo, že tyto mladé firmy mají šanci uspět i v kategorii chytrých telefonů. Hlavně díky těmto firmám je Indie nejrychleji rostoucím trhem se smarphony na světě s meziročním růstem 150 procent. Pro srovnání, čínský trh rostl o 50 procent, zatímco prodeje chytrých telefonů na rozvinutém Západě ve čtvrtém kvartálu loňského roku mírně klesly.

Nejoblíbenější z indických firem je Micromax, firma sídlící v Gurgaonu, která v roce 2008 prorazila jako první. Micromax rychle dohání jedničku indického trhu Samsung a nyní mu patří 20procentní podíl. Jako většina domácích značek i Micromax nechává telefony produkovat v Číně a většinu jich dodává tchajwanská firma Foxconn, jež vyrábí také pro Samsung a Apple. Co se týče vytváření kapitálu, většina indických firem se teprve chystá na burzu a vesměs se opírají o peníze soukromých investorů.

Vedle nízké ceny si domácí značky národ získaly také znalostí indické duše a jejích tužeb. Jeden z telefonů se například odemyká polibkem displeje. Většina indických firem používá snadno dostupný operační systém Android od Googlu (60 procent), který ve spojení s levnou výrobou v Číně umožňuje držet ceny nízko. Řada z nich se také spojila s mobilními operátory.

Další vývoj indického mobilního trhu bude záležet na tom, jak dobře budou firmy komunikovat s vládou a se svými dodavateli. V roce 2013 Ericsson zažaloval Micromax za krádež softwaru. Větší hrozbu by ale mohli představovat politici, kterým se nelíbí mnohamiliardový deficit v bilanci zahraničního obchodu země. Indie většinu elektroniky dováží, zejména z Číny. V roce 2012 vláda zvýhodnila výrobce, kteří vyrábějí doma.

Některé firmy v čele právě s Micromaxem otevřely několik výrobních linek v Indii, aby vytvořily domácí pracovní místa. Na místě je otázka, do jaké míry to byl jen symbolický tah. Nakonec však o osudu těchto firem rozhodne hlavně to, jak dobře dokážou prodat své výrobky 300 milionům klientů, kteří se právě dostali z nejnižšího patra sociální pyramidy.

Autor je členem sítě GlobeReporter.org

Diskuze (8) Další článek: Japonec s tenoučkým rámečkem displeje naznačuje vzhled LG G3

Témata článku: , , Karbonn, Lid, Pracovní místa, Ind, Lídr, Deficit, Lava, Mobil, Firma sídlící, MOBI, Dot, Korejský rival, Miliarda mobilů, Trh