Inmarsat iSat Phone Pro: satelitní monstrum [recenze]

Satelitní telefony jsou stále ještě věc poměrně exotická. iSat Phone se jen nepatrně liší od svých GSM kolegů. Jak se „telefonuje ze satelitu“?

Inmarsat v kostce

Poskytováním satelitní komunikace se zabývá několik společností. V našem povídání jsme se zaměřili na Inmarsat, který nám na testování poskytl svůj hardware, většina věcí je ale shodných, či obdobných.

Z webových stránek společnosti se dozvíme, že Inmarsat je britská satelitní telekomunikační společnost poskytující hlasové a datové služby pro uživatele na celém světě přes přenosné a mobilní terminály, které komunikují s pozemními stanicemi přes geostacionární telekomunikační satelity.

Klepněte pro větší obrázek
Mapa pokrytí družicemi I-4 Inmarsat BGAN

Síť Inmarsat poskytuje komunikační služby pro řadu vlád, armádu, média, neziskové organizace i soukromé osoby. Rozdělení těchto poskytovaných služeb je následující:

Systémy Inmarsat

BGAN (Broadband Global Area Network): Satelitní terminály určené pro použití na zemi. Přístroje využívají I-4 satelity a nabízejí IP komunikaci - připojení k internetu na sdíleném kanálu s rychlostí až 492 kbit/s pro download i upload a službu IP streaming - garantované připojení k internetu s rychlostí až 450 kbit/s. Většina terminálů nabízí i hlasové služby a posílání SMS. Satelitní síť BGAN funguje globálně na všech třech I-4 satelitech. Názornou a kvalitně zpracovanou videoukázku BGAN v angličtině lze shlédnout na této stránce.

  • IsatPhone Pro: společností Inmarsat vyráběný satelitní telefon primárně určený pro levné volání. Telefon nabízí i řadu datových služeb včetně SMS, SMS jako email, posílání GPS polohy a připojení k internetu rychlostí až 20kbit/s. Skutečná rychlost je bohužel někde na hranici 2,4 kbit/s a výhledy do budoucna jsou velmi nejisté.
  • FBB (FleetBroadband): námořní služba založená na technologii BGAN. Nabízí stejné služby: Internet, volání, SMS. Pro systém FBB existuje několik typů terminálů s gyroskopickou anténou. Od nejmenších určených pro malé jachty až po velké terminály pro větší lodě a tankery.
  • SBB (SwiftBroadband): Satelitní služba pro letectví založená na technologii BGAN. Nabízí stejné služby jako FBB: Internet, volání, SMS. Terminály SwiftBroadband jsou speciálně vyvinuty pro letadla a vrtulníky.

Služby Inmarsat

  • IsatM2M: služba pro obousměrnou komunikaci pomocí krátkých zpráv, tzv. „short burst data“. Odesílané zprávy mohou mít velikost 10,5 nebo 25,5 bytů, přijímané zprávy až 100 bytů. Služba je využívána především pro sledování (tracking) pohybujících se objektů.
  • IsatPhone Link: nízkonákladová satelitní služba pro volání z telefonů vyžadujících pevnou instalaci. Nabízí základní hlasovou a datovou konektivitu z oblastí, kde není dostupný signál GSM sítí.
  • FleetPhone: Služba FleetPhone je určena pro malá plavidla a jachty, které chtějí využívat možnosti levného volání z míst bez dostupného GSM signálu. Služba vyžaduje instalaci fixního satelitního telefonu instalovaného na plavidlo.

Témata článku: , , , , Domácí kutil, Béčko, Phone, Satelitní telefon, Velký úhel, Přímé zadání, Drahý špás, Tarifní program, Masivní šroub, Zpracovaný telefon, EML, Příjemný rozměr, Everest, Pro +, Jednoduchá odpověď, Dostupný signál, Integrovaný kalendář, Nástraha, Skupina uživatelů, Detailní záběr, Pacifik