Inmarsat iSat Phone Pro: satelitní monstrum [recenze]

Satelitní telefony jsou stále ještě věc poměrně exotická. iSat Phone se jen nepatrně liší od svých GSM kolegů. Jak se „telefonuje ze satelitu“?
Kapitoly článku

Prostředí telefonu

Prostředí telefonu vzdáleně připomíná Nokie S40. Vše je v angličtině, několik dalších světových jazyků sice v nabídce je, ale českou lokalizaci nenajdete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Angličtina je základní výbavou cestovatelů, absence češtiny by tedy neměla vadit

Vše je velmi podobné GSM telefonům, takže ani nováček v satelitní telefonii nebude mít problém se zorientovat. Levým tlačítkem pod displejem se přistupuje do menu uspořádaného jako matice 3 × 3, pravým zase do adresáře kontaktů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Volba profilů a menu kontaktů

Středním tlačítkem potvrzujeme volby jednotlivých nastavení, v základním menu jím navíc vyvoláváme nabídku změny profilu, zobrazení vlastního čísla a informace o poskytovateli připojení. Čtveřice kurzorových kláves okolo středního tlačítka slouží jako šipky pro pohyb v nabídkách telefonu. Menu je strohé a obsahuje základní položky tak, jako každý běžný GSM telefon.

Klepněte pro větší obrázek
Matice menu, stará známá pro GSM uživatele

Nabídka Extra zahrnuje kalendář s možností volby denního, týdenního a měsíčního pohledu. Kalendář nelze online synchronizovat, potenciální cestovatel si tak bude muset vystačit s offline variantou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Integrovaný kalendář na vás hovoří stručně a jasně
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka Extra není extra naditá, kalkulačka je velmi jednoduchá, pak už jen datum, čas a světový čas

Budík dostal svou vlastní položku přímo v hlavním menu. Je možné mu nastavit jak jedno, tak i více opakování. Nastavení telefonu také není v mnohém odlišné od telefonů GSM.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Budíku nechybí opakování a dovede telefon probrat ze spánku, nastavení je víceméně shodné s telefony GSM
Klepněte pro větší obrázek
Zajímavou možnost skýtá nastavení podsvícení, regulovat lze jak svit displeje, tak i klávesnice a stejným způsobem i dobu, po kterou bude osvětlení aktivní.
Klepněte pro větší obrázek
V menu je možné zobrazit výši kreditu u předplacených karet a také přímo uplatnit nově zakoupený kupón.

Telefon je možné připojit s počítačem přes Bluetooth, na připojení dalších zařízení však zapomeňte. Touto cestou není možné ani synchronizovat kontakty, k tomu slouží dedikovaná aplikace na přiloženém CD.

Klepněte pro větší obrázek
I do satelitního odolňáku doputovalo něco málo moderních technologií

Poslední dvě položky menu skrývají jednoduchou aplikaci pro přesné určení GPS souřadnic, na kterých se telefon nachází a samostatné nastavení síťové konektivity. To je specifické, obsahuje volby pro okamžité hledání dostupného satelitu, rozšířených možností a výběru sítě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení síťové konektivity, zjišťování GPS souřadnic, volba systému jednotek

Menu telefonu je, jak vidno, laděno do modré barvy a bílých písmen, což zaručuje perfektní kontrast a čitelnost i na přímém slunci. Grafika ikonek je velmi jednoduchá, leč funkční a intuitivní. V tomto ohledu si Inmarsat zaslouží jednoznačnou pochvalu.

Výdrž

Satelitní telefon, ten musí vydržet přeci na příjmu při nejmenším nějaký ten pátek, že? A přesně to je pravda. Výdrž v duchu dnešních smartphonů opravdu nečekejte. Inmarsat iSatPhone PRO byl vytvořen pro použití v náročných podmínkách a takový telefon se nespokojí s výdrží v řádu hodin. Standardní metodiku měření ovšem v tomto případě použít nelze, s telefonem lze komunikovat pouze v případě volného výhledu na oblohu a vysunuté antény. Použití telefonu se tak radikálně omezuje, což ale vzhledem k jeho určení není nutně nevýhodou a hlavně to má také pozitivní vliv na výdrž.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání satelitňáku s Apple iPhonem, nějaký ten rozdíl tam přeci jen je

Při intenzivním použití vydrží iSatPhone necelých 8 hodin nepřetržitého hovoru, což odpovídá specifikacím výrobce, ve stand-by režimu telefon vydrží na příjmu zhruba 80 hodin – zde se údaje trochu liší, výrobce udává 100 hodin. Na druhou stranu, při minimalistickém používání a komunikaci pouze tehdy, kdy je opravdu třeba, telefon o nabíječku požádá jen velmi sporadicky. Záleží tedy čistě na daném uživateli, jak moc bude telefon ždímat. Co do výdrže představuje iSatPhone současnou špičku mezi satelitními telefony.

Obslužné programy

Inmarsat ke svému satelitnímu telefonu krom ovladačů dodává i obslužné programy pro počítače s operačními systémy Windows.

Klepněte pro větší obrázek
Dodávaný sotware je velmi dobře zpracován i po stránce manuálů

Na přibaleném CD naleznete utilitku pro synchronizování kontaktů s adresářem Outlooku. Ta je veskrze velmi jednoduchá, ale svůj úkol plní na jedničku. Kontakty je do telefonu možno dostat touto cestou, či zkopírováním adresáře na kartě SIM.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Synchronizační utilita pro přesun kontaktů mezi telefonem a adresářem Outlooku

Druhou a zároveň poslední dodanou aplikací je utilitka pro jednoduchou aktualizaci firmwaru. Čas od času se na webu výrobce objeví nová verze a vy tak pro klid duše můžete jednoduše tuto proceduru vykonat sami doma. Upgrade telefonu je nutné provádět ručně, tj. stáhnutím příslušného instalačního balíčku a manuálním vložením do připojeného telefonu přes výše zmíněnou utilitku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Utilitka pro nahrání nového firmware

Témata článku: , , , , EML, Velký úhel, Určitá skupina, Pozemní stanice, Délka hovorů, Béčko, Skupina uživatelů, Zpracovaný telefon, Pro +, Venkovní použití, Datový microusb, Aspirant, Tuzemský uživatel, Inmarsat, Jednoduchá odpověď, Přímé zadání, Domácí kutil, Everest, Příjemný rozměr, Satelitní telefon, Měsíční pohled