iPhone 5 je tady, a začíná to být trochu nuda [preview]

Od iPhonu 5 se čekaly inovace, které změní svět. Místo toho přišel jen s větším displejem a hliníkovými zády. Končí éra vzestupu Applu?

Apple dnes, a jako každoročně s velkou slávou, představil další generaci iPhonu. Dost se spekulovalo o tom, jestli po vzoru iPadu nevypustí číslo a nebude to jen nový iPhone, ale nakonec zůstalo u klasického označení: iPhone 5, už 6. generace telefonu Apple. Seznamte se.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zdá se, že éra průlomových inovací už pomalu končí i u Applu. Ten sice i o iPhonu 5 pořád mluví jako o „největší věci, která se kdy iPhonu stala“, ale začíná to už znít jako laciná reklamní hesla. Protože iPhone 5 je všechno, jen ne revoluční. Všechno dopadlo přesně tak, jak jsme čekali. Mnozí nevěřili, že to bude všechno, a doufali v překvapení. Apple přece musí mít v kapse něco, čím zase posune svět o kus dál. Vypadá to, že tentokrát už mají i v Cupertinu kapsy prázdné.

Apple iPhone 5 64GB
A1428
rozměry a hmotnost: 124 × 59 × 7,6 mm, 112 g
displej: 4,0", kapacitní IPS LCD, 640 × 1 136, 326 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (100|50 Mb/s)
konektivita: Lightning, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 64 GB, RAM: 1 GB, baterie: 1 440 mAh
procesor: Apple A6 (2× Swift, 1 GHz, 32nm)
operační systém: Apple iOS 6
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
32 %
vybavenost
cena: už se neprodává


 

Čtyři palce, alespoň někdo je tu normální

To je nejzásadnější změna: větší displej. Doteď si neznalí mohli všechny generace iPhonu při pohledu zepředu lehce splést. iPhone 5 si ale nespletete. Proporce telefonu jsou díky většímu displeji odlišné: 123,8 × 58,6 × 7,6 mm. Záměrně píši odlišené, protože ačkoliv úhlopříčka displeje narostla o půl palce, telefon je jen o 8,6 mm vyšší, stejně široký a dokonce o dalších 1,7 mm tenčí. A ubralo se co hmotnosti se týče, hned o pětinu: 112 gramů.

Klepněte pro větší obrázek
Jestli nemáte náladu na vtipy, srovnejte iPhone 5, iPhone 4 a starší v Katalogu mobilů

Takže zatímco do šířky displej narostl jen o šest desetin milimetru (49,9 mm), vyšší je hned skoro o jeden a půl centimetru (88,5 mm). Zákonitě se tak musel změnit poměr stran, a ano, už i Apple přešel k formátu 16:9 (tedy skoro, pár pixelů k tomu chybí). A změnilo se samozřejmě i rozlišení. 640 pixelů na šířku zůstalo, stejně tak i přízvisko retina (326 PPI), na výšku má nyní displej 1136 bodů. Zlepšit by se měla i kvalita zobrazení, Apple mluví ovšem jen o saturaci, která je o 44 % vyšší. Barvy asi budou líbivější, ale o to méně věrné.

Klepněte pro větší obrázek

Novinkou je také to, že dotyková vrstva je nyní přímo součástí displeje, a ten je tak tenčí. Díky tomu je ještě o něco jasnější, ale počítejte s tím, že když vám telefon spadne na zem, nebude stačit vyměnit přední sklo, pryč půjde i s displejem.

Kdyby nic jiného, za velikost úhlopříčky se musí Apple pochválit. Nespadl do nesmyslné honby za nekonečně velkou úhlopříčkou a zůstává u toho, co zákazníci, kteří si kupují telefon, chtějí. Což ostatně dokazuje to, že rozměry telefonu se téměř nezměnily. Přitom jedna řada ikonek navíc se na displej díky většímu rozlišení vejde. Jak Apple říká: „Ne větší. Přesně akorát.“ 100% souhlasím.

Klepněte pro větší obrázek 
Tohle je sice iPod Touch, ale rozměry displeje jsou stejné.
Běžný palec bez námahy obslouží většinu plochy displeje.

Méně skla, více hliníku

Vraťme se ale zpátky k tělu telefonu. Apple zachoval design předchozích dvou iPhonů, i zde trochu inovoval. Ubral skla, které se často rozbíjelo, a přidal hliníku. Nejzásadnější změnou je, že většina zadní strany telefonu je nyní kryta anodizovaným hliníkem. Jen nahoře a dole zůstaly skleněné proužky, které schovávají všechny antény. Nebude sklo při pádu praskat stejně jako u předchůdců?

Na provedení si Apple dal hodně záležet a přirovnává ho k hodinářské práci. Každý hliníkový kryt je vyfocen dvěma 29MPx kamerami, a podle snímků jsou pak vybírány dva ze 725 skleněných proužků tak, aby dokonale seděly. Hliníkové hrany jsou zkoseny diamantem, fotoaparát kryje safír (na Mohsově stupnici tvrdosti hned po diamantu).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bílá i černá je na zádech iPhonu 5 ve dvou tónech a vypadá luxusně

Design ale zůstává stále takový, jaký od Applu čekáte. I když jsou na iPhonu samozřejmě i další konstrukční změny. Stejně tak barvy: černá a bílá. Jen díky kovovým zádům získává iPhone další barevný nádech, a musí se uznat, že Apple se s tím vypořádal skutečně dobře.

Opět výkonější, opět úspornější

Samozřejmě nový iPhone musí přijít i s novým hardwarem uvnitř. Procesor A6 je až dvakrát rychlejší ve srovnání s procesorem předchozím a obsahuje i grafický čip. Ten je dvakrát rychlejší než A5, Apple tak slibuje ještě lepší herní grafiku.

I přes navýšení výkonu se opět podařilo snížit spotřebu (a trochu i zvětšit baterii). iPhone 5 tak vydrží zas o něco déle: Apple slibuje devět dní v pohotovosti, 8 hodin hovoru, 8 hodin surfování (na WiFi dokonce 10) nebo 10 hodin videa a 40 hodin hudby. A Apple většinou neslibuje úplné nesmysly, můžete čekat, že iPhone 5 při rozumném používání nebudete muset nabíjet ani každý den.

Klepněte pro větší obrázek
via TheVerge.com

Hardware ale doznal i dalších změn. Přibylo LTE, HSPA+ a DC-HSPA, což znamená teoretickou rychlost až 100 Mb/s. WiFi bude pracovat jak na frekvenci 2,4 GHz, tak i na 5 GHz, a slibuje rychlost až 150 Mb/s. Nově iPhone disponuje hned třemi mikrofony. Jeden bude dělat to, co od mikrofonu čekáte, zbylé dva (zepředu a zezadu) slouží pro vyčištění zvuku od okolního šumu. iPhone by měl také konečně zvětšit šírku pásma pro zvuk při hovoru. Samotné hlasité reproduktory jsou o 20 % menší, podle Applu ale hrají lépe.

Téměř neuvěřitelnou změnou je nový konektor, Apple mu říká Lightning. Je plně digitální, má už jen 8 pinů (oproti předchozím 30), nezáleží, jak ho do telefonu strčíte a hlavně je o 80 % menší. Staré příslušenství ale připojit půjde, jen budete potřebovat nepraktický adaptér. Opomenout bych neměl ani to, že iPhone 5 přichází s ještě menší SIM kartou, tentokrát se bude jmenovat nanoSIM. Tak uvidíme, jak se s tím operátoři vypořádají, protože tady už kleštičky asi fungovat nebudou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dock konektor byl obrovský, redukce na Lightning je ještě větší. Lightning samotný se nám ale líbí. Bude se líbit i majitelům příslušenství se starým dock konektorem?

Poslední rozdíl je ve fotoaparátu. Jak tom hlavním, tak tom pro videohovory. Apple totiž musel vyvinout nový, i kdyby nechtěl: tenčí telefon znamená opět tenčí optiku. A podařilo se udělat tu samou, jako v iPhonu 4S. Pět čoček, světelnost F/2.4. Rozlišení 8 megapixelů zůstává, stejně tak schopnost nahrávat FullHD video s vylepšenou stabilizací a možnosti pořizovat fotky během natáčení. Novinkou je ale rychlejší obrazový procesor, který má nový chytrý filtr pro věrnější barvy, lépe si poradí i s šumem. Proto je focení v šeru o 40 % rychlejší.

Klepněte pro větší obrázek

Druhou věcí je software. Nově můžete vytvářet panoramata, jejichž výsledné rozlišení je až 28 megapixelů. Vylepšení se ale dočkala i FaceTime kamera na přední straně, nyní má rozlišení 720p a taktéž technologii Backside illumination.

A nakonec Apple hodně mluvil o nových sluchátkách EarPods. Zcela předělané, něco mezi špunty a peckami. Vypadá to, že byste konečně nemuseli jako první věc vyměnit sluchátka. Ale to už necháme pro kolegy na AVManii.cz.

Klepněte pro větší obrázek
Sluchátka EarPods si nejlépe prohlédnete na videu na stránkách Applu

A pak samozřejmě iOS 6

...ale o tom už jsme slyšeli dost, takže se nebudu opakovat. Pokud vás zajímá víc, mrkněte do článku, kde jsme iOS 6 vyzkoušeli.

Klepněte pro větší obrázek

Apple iPhone 5? Jakoby Applu už docházel dech. Je jistě skvělé, že jde iPhone postupnými krůčky, mění a zlepšuje se jen pozvolna, kontinuita je důležitá hlavně pro konzervativní uživatele. Ale co když konkurence dělá velké skoky? Občas zmatené, ale velké...

Co do preciznosti se u Apple stále nic nezměnilo, ale inovace? Žádné. Po iPhonu 4S, na který se sneslo hodně kritiky, všichni čekali něco, co tady ještě nebylo. Ale čtyřpalcový displej? Tenčí tělo? LTE? Panorama? Rychlejší procesor? Ne, tohle nejsou inovace. To je samozřejmost. A nový design byl nutností, i když tady se dá asi Applu těžko něco vytknout.

Klepněte pro větší obrázek

Není pravda, že už by nebylo kde inovovat. Technologie NFC se dostává do hlavního proudu, ale iPhone ji nemá, a to je chyba. Hlavně pro Apple. Tvrdohlaví Jobsovi potomci chtějí jít vlastní cestou a v tomto případě je to ke škodě uživatele. Nebo třeba bezdrátové nabíjení. Nokia už jej sice má, ale Apple stále mohl být tím ledoborce, který ukazuje cestu ostatním. Vzpomínáte na displej Senseg s hmatovou odezvou? To by byla inovace, která by donutila naše brady klesnout úžasem.

Apple iPhone 5 se začne prodávat opravdu brzy, nejrychleji v historii. Tohle Apple umí. Ve světě (USA, Kanada, Austrálie, Japonsko, Hong Kong, Singapur a z Evropy Velká Británie, Německo a Francie) se začne prodávat už za týden, 21. září. K nám by pak měl dorazit jen o týden později, 28. září (a po roční přestávce se zúčastní všichni tři operátoři). V druhé vlně bude třeba i Slovensko. A cena? Apple jako obvykle prezentoval pouze dotované ceny v dolarech, které se nezměnily. A tak se dá čekat, že se ceny nezmění ani u nás. Nový iPhone stojí prostě pořád stejně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
I tentokrát zůstávají starší modely v záloze. 3GS končí v propadlišti dějin a nejlevnější variantou bude iPhone 4 
(zdroj: The Verge)
Diskuze (308) Další článek: Barevné, nové a úžasné: Apple iPod Nano a Touch

Témata článku: Apple, , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, Apple iPhone 7, Poslední rozdíl, Pře, Generace telefonu, Přední sklo, Hliníkový kryt, Obrazový procesor, Mohs, Nuda, Rozumné používání,