Jabra a B-Speech: test bluetooth sluchátek

Tradičnímu testu bluetooh sluchátek tentokrát neodolaly sluchátka Jabra FreeSpeak 250 a B-Speech Plus. Obě představují nástupce předchozích modelů.

Stejně jako v jiných kategoriích i mezi výrobci bluetooth sluchátek a jejich značkami jsou podstatné rozdíly. Mezi ty známější patří neoddiskutovatelně značka Jabra, ale také sluchátka pod označením B-Speech si na našem trhu vybudovala slušné renomé. Našemu testu jsme podrobili novinku od Jabry model FreeSpeak 250 a nástupce modelu B-Speech, který nese přívlastek Plus. Recenzi předchozího modelu si můžete přečíst zde.

Kvalitní materiály a pevné uchycení

Zatímco B-Speech Plus je věrný tradičnímu ztvárnění sluchátek, Jabra je opět vyvedena v typickém pokrouceném tvaru. Obě mají však společnou dobrou ergonomii, která se následně odráží v pohodlném a jednoduchém ovládání. Použitým materiálům nelze nic vytknout, stejně tak i celkovému zpracování. Vše je příkladně slícováno a konkrétně u sluchátka Jabra nic ani při hrubším zacházení neskřípe.

  
Starý známý v jiném barevném provedení

U sluchátka Jabra naleznete některé části potaženy gumovým materiálem příjemným na dotek. Jedná se o části, které přichází do přímého kontaktu s uchem. Zajímavým elementem je gelový špunt do ucha s osobitou konstrukcí zvukovodu, která zabraňuje pronikaní rušivých okolních ruchů přes gelový materiál. V balení naleznete hned několik velikostí, což by mělo zaručit pohodlné nošení pro každý typ ucha. Pomocí jednoduchého pootočení gelového náhubku upravíte sluchátko pro nošení na levém či pravém uchu. Přední špičatá část sluchátka s mikrofonem je pružná a neklade při mírném ohybu žádný odpor. Nebude vás tedy „píchat“ do obličeje.

  
Typické tvary zaručuji perfektní usazení za uchem

Vzhled sluchátka B-Speech Plus je shodný jako u předchůdce. Změn doznal jen použitý materiál střední části, který již není potažen gumovým materiálem, ale je vyveden v plastu v odstínu kovově šedé metalízy. I když je pecka repráčku obalena také gelovým materiálem, slabá vrstva nenabízí tolik pohodlí jako u sluchátka Jabra. Komfort však můžete zvýraznit použitím molitanových oblečků. O uchycení sluchátka za uchem se opět stará částečně gumová pružná spona. Je nastavitelná pro obě uši. Sluchátko se nasazuje velmi snadno a díky své muší váze jej takřka ani necítíte.

Trochu odlišně je na tom sluchátko Jabra, se kterým budete zpočátku bojovat. Správné nasazení sluchátka není totiž vůbec snadné a už vůbec ne rychlé. Odměnou za tyto útrapy je však perfektní uložení sluchátka za uchem, které je překvapivě velmi přirozené a v ničem uživatele neomezuje. Netlačí, neodklápí se a ani při delším nošení jej necítíte.

Něco pro prsty

V rámci co nejjednodušší obsluhy naleznete na obou sluchátkách pouze dvojici tlačítek (sluchátko B-Speech však trochu klame nabídkou dalších dvou, avšak falešných tlačítek). K tlačítkům na sluchátku B-Speech nemáme výhrady. Mají jistý stisk a jsou snadno nahmatatelné. U sluchátka Jabra oceňujeme ergonomii hlavního tlačítka s piktogramem telefonního sluchátka, ale k druhému, jenž supluje tlačítka regulující hlasitost, máme výhrady. Nejsou snadno dosažitelná a často je budete marně lovit za uchem.

  
Hromada příslušenství je pro tento kolibří model již typická

Rande s telefonem

Spárování proběhlo u obou sluchátek přesně podle očekávání a manuálu, tedy jednoduše. Zajímavostí sluchátka Jabra jsou dva postupy spárování rozdělené podle podporovaného bluetooth profilu. Zatímco u profilu Headset stačí jen déle stisknout hlavní tlačítko. Pro profil handsfree je nutné ještě přidržet tlačítko hlasitosti. Druhý profil využívají převážně telefony značky Nokia a Siemens. Spárovací kód je společný pro obě procedury. 

Právě podpora bluetooth profilu Handsfree je jednou z novinek u modelu B-Speech, kterými se liší od svého předchůdce. Kromě toho přibyla dvojice nových funkcí – opakované vytáčení (které však nefunguje s mobily Ericsson T39m, Sony Ericsson T68i a dvojící komunikátorů P800 a P900) a funkce Mute. Mezi novinkami se bohužel objevila také snížená hovorová doba, která však na druhou strana lépe odpovídá té skutečné.

Ovládání sluchátka B-Speech je snadné. Krátkými stisky tlačítek regulujete hlasitost a dlouhými stisky aktivujete hlasové vytáčení nebo ukončíte hovor. Stiskem obou vyvoláte další funkce. Kvalita zvuku při hovoru je dobrá až na jednu věc – vlastní ozvěnu, kterou bude slýchat druhá strana.

  
Nabíječka po menší upravě může sloužit i jako pouzdro na nošení u opasku

Se sluchátkem se bez problému dostanete za hranici osmi metrů od telefonů, ale kvalita reprodukce značně utrpí. Sluchátka je stejně jako předchůdce poněkud citlivější na polohu vůči telefonu a překážky ve viditelnosti s telefonem.

Sluchátko Jabra nabízí všechny obvyklé funkce, ale rád bych vyzdvihl rozpoznávání hlasových jmenovek. Nejspíš díky kvalitnímu mikrofonu je totiž stoprocentní. Pochválit musím rovněž kvalitu hovoru. Nejen že druhý účastník hovoru nepozná, že voláte ze sluchátka, ale podle ohlasů je zvuk mnohem čistší než kdybyste volali přímo z telefonu.  Při nastavení dosti hlasité reprodukce však uslyšíte a to dosti zřetelně – šum.


Pro používání sluchátka B-Speech Plus
v autě je autonabíječka vhodným doplňkem

Dosah sluchátka je podobný jako u modelu B-Speech a je nutné počítat se ztrátou kvality zvuku. Snižující kvalita je patrná zejména při nepřímé viditelnosti s mobilem. Sluchátko je totiž celkem citlivé na polohu vůči telefonu.

Výrobcem udávané hovorové doby jsou následující: B-Speech 3,5 hod, Jabra neuvěřitelných 8 hod.

Kupa příslušenství

Obě sluchátka nabízí v balení bohaté příslušenství. U sluchátka Jabra se jedná o netradiční nabíječku, kterou lze přeměnit přiloženou sponou v pouzdro. Sluchátko B-Speech k tradičnímu semišovému pytlíku a přezce na krk přidává ještě povedenou kapsu k upevnění za opasek.

Hodnocení

Obě sluchátka nabízejí podobné vlastnosti komunikace s telefonem. Kvalita reprodukce je dobrá zejména v blízkosti telefonu. Při větších vzdálenostech od telefonu či zhoršené viditelnosti od něj, dochází k výraznému zhoršení zvuku. Hodí se proto zejména k použití v automobilu. V případě sluchátka B-Speech můžeme v tomto případě doporučit cenově dostupné příslušenství v podobě autonabíječky. Rovná tisícikoruna rozdílu v ceně u sluchátka Jabra je bohatě vykoupena delší výdrži a kvalitním mikrofonem.

Bluetooth handsfree B-Speech Plus
zdroj: Mshop.cz, 244 403 728
distribuce: Recall, 385 510 205
web: www.mshop.cz
cena: 2 699 Kč

Bluetooth handsfree Jabra FreeSpeak 250
zdroj: E-PRO
tel: 222 515 011
web: www.epro.cz
cena: 3 999 Kč

Diskuze (16) Další článek: Nejkrásnější dívky na tvůj mobil a další novinky

Témata článku: , , , , Ericsson T39m, Sony Ericsson T68i, Druhý účastník, Bluetoot, Sluchátko Jabra, BLU, Blue, A/B, Sluch, Kupa, Jabry, Druhý profil, Test