Jak maďarský kopáč donutil Chucka přiletět do ČR

Jednou před Vánoci to u nás byla samá čivava, o pár let později se z maďarské růžové stala černá a pak Chuck Norris omdlel při zabíjení kapra.

Tento čtvrtek se konala konference Czech Internet Forum 2010, která se věnuje nejdůležitějším internetovým tématům uplynulého roku. Vystupují zde odborníci a osobnosti českého internetu, v závěru akce je pak prostor pro krátké prezentace, které může vést kdokoli na jakékoli téma. Zde vystoupil Martin Jaroš s příběhem, o který se s vámi chci podělit.

Jednoho studeného prosincového dne roku 2009 vstal jeden maďarský dělník a šel na šichtu za svou vyklepanou sbíječkou. No, možná to byl bagr. Každopádně se vrhl na hloubení výkopu, jehož účel není podstatný. Podstatné je, že při tom nakopl kabel. Kabel to nebyl ledajaký, uvnitř bychom pravděpodobně našli spoustu optických vlákének. Byl to malý vryp do jámy, ale velká díra pro síť maďarského T-Mobilu. Celá infrastruktura totálně klekla.

Růžovou část Maďarska postihla tma. Operátor proto upozornil své zákazníky, že nemusí své telefony házet do kanálu, protože je chyba na straně sítě. Použil k tomu mimo jiné Twitter. Záhy přišla reakce z twitterového účtu Vodafonu: „OK, csörögjetek ránk!“ V kontextu znamenala něco jako „ok, dejte vědět, až to nahodíte“.

Klepněte pro větší obrázek

Odpověď to byla vtipná a provokativní, to se mezi takovými korporacemi jen tak nevidí. Jeden by řekl, že to trochu smrdí čivavou. A také, že ano. Šéfa „externí komunikace“ maďarského Vodafonu tehdy dělal Martin Jaroš, který má na svědomí čivaví kampaň českého Vodafonu a nasazování paroží konkurenci. Odvážný kreativec se v česku osvědčil, a tak postoupil dál do turecké a později maďarské pobočky Vodafonu.

Vtipně drzý twít však neměl na svědomí přímo Martin, ale jeho stejně naladěný podřízený kolega Tamás Müller přezdívaný Muellah. Mělo to skvělý ohlas, každý o tom hned psal, byl to zkrátka povedený způsob, jak na sebe upozornit a trochu shodit konkurenci. Ta se ale vztekala a její právníci sepisovali výhrůžky. Kdyby došlo na nějakou tu žalobičku, byl by T-Mobile za toho zlého a naštvaného, což by znamenalo další vítězství pro Vodafone. Ale šéf maďarského Vodafonu neměl pro vylomeniny svých kreativních „píárů“ pochopení, a tak dostal Martin nelehký úkol Muellaha vyhodit.

Šlo to rychle. Slavný twít se na síť dostal v pátek, v pondělí už si Muellah balil věci do krabice od banánů. Média rázem obrátila – Vodafone vyhodí zaměstnance za jeden twít? Hrůza! Na celoplošný výpadek T-Mobilu se rázem zapomnělo a Martin si mohl vlasy vyškubat.

Klepněte pro větší obrázek
Muellah byl slvaný, maďarský Vodafone zlý

Už docela slavný Muellah se chystal na procházku na úřad práce, ale daleko nedošel, protože už dva dny po vyhazovu dostal nabídku od třetího maďarského operátora. T-Mobilu padá síť, Vodafone vyhazuje lidi a ten třetí vzadu je nakonec ten největší frajer, který se směje. To už se ale ven nedostalo, protože Muellah zůstal s Martinem kamarád a dal mu o tom vědět. Vodafone se pak mohl přetrhnout, aby Mueallaha nenápadně získal na svou stranu, a tak ho zaměstnal v jedné ze svých nadací.

Celá akce měla ještě jeden dopad, upozornil tím na sebe i Martin, na kterého si tak vzpomněli v českém T-Mobilu. Přišli se zajímavou pracovní nabídkou, navíc by se Martin mohl vrátit do Česka, tak si s českými magentovými nakonec plácl.

Martin Jaroš v růžovém dresu přemýšlel, jak operátora co nejlépe zviditelnit v předvánoční kampani a přitom by to splnilo požadavek na oslovení dané cílové skupiny, vzpomněl si na Chucka Norrise. U nás jsou vtípky o tomto akčním velikánovi oblíbené, a tak jednoho dne musel Chuck Norris opustit svůj drsňácký ranč a letět natáčet reklamy do srdce Evropy.

A tak jeden maďarský kopáč způsobil, že teď vídáme Chucka Norrise v českých televizních reklamách T-Mobilu.

Martin Jaroš se u nás neproslavil jen čivavami a Chuckem Norrisem, byl také autorem blogu Vosa na jazyku, který v roce 2003 zřejmě jako první český blog přesáhl sto tisíc čtenářů. Dále je autorem knihy Černý Petr – Jak udělat kariéru. Jeho aktivity můžete sledovat na www.martinjaros.cz.

Diskuze (38) Další článek: Objednejte si starší čísla časopisu Mobility se slevou!

Témata článku: , , Donut, Jak, Úřad práce, Martin Jaroš, Černý petr, VOSA, Frajer, Maďar, Mad, Nelehký úkol, MADA, Kreativec, Přílet