Jak vyčistit upatlaný LCD displej?

Skleněné monitory lze vyčistit snadno, vždyť prostředky jsou k dostání v každé druhé prodejně. LCD displeje PDA, handheldů, notebooků či stolních LCD displejů však zůstávají bez čisticích prostředků. Nebo se něco takového přece jen prodává?
Skleněné monitory lze vyčistit snadno, vždyť prostředky jsou k dostání v každé druhé prodejně. LCD displeje PDA, handheldů, notebooků či stolních LCD displejů však zůstávají bez čisticích prostředků. Nebo se něco takového přece jen prodává?

Firma D-Clean vyrábí antistatický čisticí gel P-6000, který je určen právě pro LCD displeje. Na rozdíl od klasických sprejů na skleněné displeje se zde jedná o gel, který se roztírá po LCD displeji. U skleněných monitorů se může využít přítlačná síla, naproti tomu na LCD displej se tlačit nesmí.

Živě komentuje: "Dotýkati se zakázáno" by mohlo stát na zobrazovacích místech, jakými jsou obrazovky monitorů nebo LCD displejů. Existuje ovšem výjimka, jakou jsou dotykové LCD displeje. Dotykových displejů se jaksi dotýkati musí, k tomu byly stvořeny. Matných otisků prstů se tudíž vyhnout nelze. Čas od času je tewdy nutné takový displej vyčistit. Problém však nastává, když se začnete v prodejnách ptát po prostředcích pro čištění. Často bohužel ani nemusíte dodávat pro jaký typ displeje čisticí prostředek potřebujete (tedy zda pro skleněný monitor nebo LCD displej). Odpověď je jednoduchá - nemáme. Poněkud osvícenější prodejny ve svém sortimentu mají alespoò sprej na čištění skleněných obrazovek nebo čisticí kapesníčky. Asi nemusím dodávat, že právě tyto prostředky jsou pro čištění LCD displejů nevhodné. Pokud se tedy domáháte čisticích prostředků, dočkáte se obvykle (bohužel) dvou odpovědí. S první jsme se již seznámili ("Bohužel."), druhá zní "Můžete použít tohle, vždyť tady píšou, že to je na monitory, displej s tím půjde vyčistit také". Námitka typu "Zkoušel jste s tímhle LCD displej vyčistit?" bývá smetena z pomyslného stolu obchodnicky krátkozrakým ujištěním "Nezkoušel, ale ono to půjde". Doporučení výrobce samozřejmě prodavač nedoporučuje dodržet s tím, že to určitě neplatí (prodavač tomu přece rozumí lépe, než výrobce se svými specialisty).

Co se LCD displeji stane, když se přece jen vyčistí?

Tady je nutné rozlišovat jedno vyčištění a soustavné používání nesprávného čisticího prostředku. Prostředky pro čištění skleněného displeje se jednoznačně spoléhají na možnost přítlačné síly v kombinaci na hladkosti povrchu. Ani jedno ani druhé (někdy) u LCD displejů chybí, takže výsledky takového čištění dopadají podle toho. Špína se spíš rovnoměrně rozetře, než aby se odstranila. Soustavné čištění může nejen takto zhoršit čistotu obrazu, ale navíc může poškodit nejen vnitřek displeje, ale též jemně poškrábat citlivý povrch, takže obraz bude matovější až lehce rozmazaný a nevýrazný.

Článek tedy shrnu do jedné věty - vyplatí se věřit odborníkům na slovo vzatým, protože vědí, co říkají.

Diskuze (6) Další článek: Citybird Cyberbank: mobil s barevným displejem 640 x 480 bodů

Témata článku: , , , ? Displej, LCD displej, Jak, Displej