Je libo giga-tablet? Vyberte si 20, nebo dokonce 27"

Zatímco tradiční výrobci androidích tabletů vyplňují mezery mezi 7 a 10 palci, experimentátoři ze světa počítačů jdou cestou obřích úhlopříček.

Zapomeňte na zažité rozdělení tabletů na 7" a 10". Výrobci zkoumají možnosti, zaplňují mezery a poslední dobou také testují vrchní hranici únosné velikosti. Placka s úhlopříčkou 18, nebo 20" už není na žádné velké cestování, ale doma se může hodit. A co byste řekli na 27"?

18 palců na stůl i do klína

Jak už název napovídá, Dell XPS 18 All-in-One je počítač typu vše v jednom, ale miniaturizace pokročila, a tak tvarem těla odpovídá klasickému tabletu. Operační systém je Windows 8, displej má úhlopříčku 18,4" a rozlišení Full HD, procesory dodal Intel, kapacita harddisku je volitelná a integrovaná grafická karta nebude na žádné velké hraní. Základní model přijde na 21 000 Kč, podrobněji se o přístroji rozepsali kolegové na Živě.cz.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle vypadá moderní domácí počítač: elegantní placka bez hlučných větráků a zbytečného klubka kabelů. Chcete jej použít jako tablet v pohodlí gauče? Můžete, baterie vydrží pět hodin.

4K displej, výkladní skříň japonských technologií

Panasonic Toughbook 4K je tablet s operačním systémem Windows 8, procesorem Core i5, grafickou kartou od Nvidie a SSD. To nejzajímavější je ale displej. Úhlopříčka 20" v tomto článku neohromí, zato rozlišení 4K (netypicky 3 840 × 2 560 pixelů) rozhodně ano. Působivá je také tloušťka přístroje: pouhý centimetr. Za své obrazové kvality displej zaplatí žravostí, baterie vydrží pouze dvě hodiny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Domácí kino, které s vámi může do postele. Na trhu se objeví někdy v průběhu léta, cena se odhaduje na 30 000 Kč.
obr.: Microsoft a GSM Arena

Android a Win8 v jednom domě

Nebyl by to Asus, aby nevymyslel něco nového, výjimečného a kombinovaného. Asus Transformer AiO P1801 je stolní all-in-one počítač s Windows 8, jehož 18,4" fullHD displej se dá vyjmout a funguje pak jako samostatný tablet s Androidem. Za výjimečnost se platí, v tomto případě 30 000 Kč za základní model.

Počítač je vybaven libovolným procesorem Intel Core třetí generace, operační paměť má hodnotu 4 nebo 8 GB a disk si můžete zvolit až do kapacity 2 TB. K dispozici je DVD mechanika, 3 USB porty, HDMI a čtečka karet. Úspornější a mobilnější tvář tohoto počítače se skrývá v displejové části. Android ve verzi 4.1 pohání platforma známá z tabletů „normální“ velikosti: Nvidia Tegra 3. Z dalších parametrů: 2 GB RAM, flashové úložiště 32 GB, čelní kamera pro videohovory a další výbava, kterou známe z běžných tabletů s Androidem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takový hybrid vám nikdo jiný nenabídne.
V tabletu je 38Wh baterie, Asus bohužel neuvádí, jak dlouho udrží přístroj na živu.

Jestli vás napadla otázka na spolupráci obou systémů, resp. sdílení dat, tak vězte, že pokud je displej v dokovací stanici, je napojen na výkonný hardware, ale uživatel se může přepnout i na Android. Pokud chcete displej vyjmout a používat jako tablet, můžete pokračovat práci i v rámci systému Windows 8, obraz je ale bezdrátově streamovaný a výpočty i nadále probíhají v základně. Vzdálená plocha má samozřejmě svá omezení, ale pro nejnutnější případy to jistě bude stačit.

Hrací stůl o 27 palcích

All-in-one? Obří tablet? Jak chcete, Lenovo IdeaCentre Horizon zkrátka zapadá do vícero škatulek. Jeho nejvýraznějším znakem je obří displej o úhlopříčce 27". Rozlišení je však „pouze“ fullHD, a tak to nebude ten nejjemnější displej, který jste kdy viděli. IdeaCentre je uzpůsoben k použití ala klasický stolní počítač, jde mu to i v roli tabletu, ale při té velikosti už to chtělo vymyslet něco víc a přesně to v Lenovu udělali.

Tahle placka totiž v kombinaci se správnými aplikacemi poslouží jako hrací deska. Říkají tomu Aura a je to rozhraní pro interakci více uživatelů zároveň. Může jít o fotky, video, mapy, ale především hry. Zahrát si můžete populární Air Hockey, ke kterému Lenovo dodává i speciální náčiní (viz obrázek) a podobně je to s ruletou, populárními Monopoly a další budou následovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lenovo se chtělo odlišit a povedlo se to nejen velikostí.
Herní proprietky sice v balení nedostanete, zato bezdrátovou klávesnici i myš ano.

Soupis vnitřností naznačuje, že tenhle hybrid přichází opravdu spíše ze světa počítačů. Na výběr jsou dva dvoujádrové čipy Intel Ivy Bridge a dostanete i grafickou kartu Nvidia GeForce GT 620M, k tomu 8 GB RAM, dva porty USB 3.0, čtečku karet 6v1, reproduktory Dolby Home Theater v4 a HDMI vstup (počítač lze používat jako externí monitor). Nechybí HD webkamera, samozřejmě Wi-Fi a osmičlánková baterie, která udrží 27" Horizon asi dvě hodiny v provozu. Podrobněji opět na Živě.cz. Kolik byste byli za tohoto giganta ochotní zaplatit? Základní model přijde na 40 000 Kč.

Diskuze (12) Další článek: Vědci z MIT se zamysleli nad použitím elastického displeje

Témata článku: Asus, Dell, , , Dok, Externí monitor, Domácí kino, Webkamera, Procesor core, Větrák, Grafická karta, Mechanika, Tab, Panasonic Toughbook, Výkladní skříň, Samostatný tablet, Vzdálená plocha, Tvar těla, Toughbook, Nejnutnější případ, Čtečka karet, Giga, Normální velikost, Domácí počítač,