Jeden z nejlepších – zkušenosti s mobilem Siemens M35i

Siemens M35i je nejlepším mobilem z pětatřicítkové řady – je odolný, nemá anténu a má výbornou klávesnici. Zajímají vás naše zkušenosti?

Siemens M35i je posledním telefonem z pětatřicítkové řady Siemensu. Bohužel je na našem trhu nedostatkový, takže návštěvy obchodů dopadají často bezvýsledně. Telefon je nabízen v sadě Paegas Twist, ovšem tato sada byla hned zpočátku vyprodaná; Radiomobil netušil, že o mobil bude takový zájem a objednal u výrobce jen pár tisíc kusů. To, že je M35i nedostatkové zboží, se projevilo i na vyšších cenách, za které je možné mobil koupi v bazarech.

Téměř nerozbitný

Jaký tedy M35i je? Díky integrované anténě si jej lidé poměrně často pletou s modelem S35i; ani jeden totiž není příliš často mezi uživateli vidět. M35i je však podstatně více podobný modelu C35i – má úplně stejné funkce, jen nemá anténu, má robustnější provedení a je o něco těžší. Vůbec ona robustní konstrukce je důvodem, proč model M35i vůbec vzniknul: je určen do náročnější provozních podmínek, např. stavby, vrty, doly. Jeho provedení však není tak masivní jako u ER310s nebo N6250, takže opakované pády, příliš časté koupání apod. mohou telefon poškodit daleko dříve, než zmíněné mobily. Ovšem i tak toho vydrží M35i dost – několikrát jsem jej pustil ze schodů, umyl pod vodou a telefon stále drží. Je sice trošku odřený, ale to mi zase tolik nevadí. Trošku se mi také škrábnul displej, ale to už k tomu prostě patří.

Siemens M35i

Displej – malý, ale stačí

Za velmi dobrý považuji na telefonu displej – ač je poměrně malý, zobrazí až čtyři řádky. Při wapování, bohužel, jen tři, pokud chci zároveň vidět stavový řádek. Wapovat jde i bez něj (a tedy mám čtyři řádky), ovšem to pak nevím, jaké aktuální funkce mají kontextová tlačítka. Rovněž při čtení se zobrazí tři řádky, poslední je opět stavový. Při psaní textovek, popř. zadávání informací ve WAPu, mi trochu vadí, že se okénko se seznamem znaků právě stisknutého tlačítka objeví přes řádek, který píšu. Vidím z něj tak pouze polovičku. A když už jsem u displeje – má hodně slabé podsvícení. Oproti Nokii 7110, která září do tmy jako měsíc za úplňku, je to opravdu chabé.

Vzhůru na textovky!

Velmi příjemná je klávesnice. Ačkoliv je gumová, textovky se mi na ní píší daleko lépe než na S35i, kde je klávesnice tuhá a tlačítka malá, i než na C35i, kde jsou klávesy zase naopak až příliš měkké. Guma byla pravděpodobně zvolena kvůli odolnosti proti vodě a myslím, že to byla dobrá volba. I přesto se mi na psaní textovek zdají lepší telefony Nokia 3210 a 3310 nebo Siemens S10 – jejich klávesnice jsou nepřekonané. Mimochodem, při psaní textovek po napsání velkého písmena editor automaticky přepíná na písmena malá, což je na jednu stranu fajn, na druhou to občas obtěžuje. Vadí mi to zejména, když píšu zkratku, např. SMS, PIN apod. U Nokie 7110 nebo 6210 lze zapnout režim stálého psaní velkých písmen, tady však ne. Škoda také, že se po tečce nepřepne editor na psaní velkých písmen, jako to dělá Nokia 7110, popř. 6210.

Menu mobilu je velmi přehledné a rychlé, animace vůbec nezdržují. Pokud jste někdy používali mobily S10 nebo S25, nebudete mít s adaptací žádné potíže. Ovládá se dvěma kolébkovými klávesami, levá slouží pro pohyb v menu nahoru a dolů, druhá pak potvrzuje či ruší volby. Dobré také je, že na pravé kolébkové klávese mohou být dvě funkce. Např. při wapování jedním tlačítkem přepínáte funkce toho druhého. Velkou pochvalu si zaslouží rychlost telefonu – zatímco u S25 poměrně často čekáte, M35i reaguje na vaše povely ihned.

Moc nevibruje

Trošku mi ale vadí, že telefon nemá postraní klávesy pro regulaci hlasitosti reproduktoru. Ty lze u S35i použít také pro pohyb v menu, hlasovou volbu a změnu profilů. Naštěstí lze změnu profilů provést klávesou „*“, aniž byste museli do menu. Mimochodem, M35i má celkem sedm plně upravitelných profilů, v nichž si můžete měnit zvonění jak pro normální, tak VIP seznam, grafiku, zvonění SMS a alarmu. Mobil má také vibrace – ovšem ty jsou poměrně slabé, takže pokud máte tuhé kapsy, příliš vibrující telefon neucítíte.

A jaké má mobil funkce? Stejné, jako model C35i – podrobný přehled najdete zde; jde o porovnání mobilů S25, C35i a S35i; jak už jsem řekl, vše, co umí C35i, umí také M35i. Jen snad pro úplnost uvedu odlišnosti od modelu S35i: absence hlasového vytáčení, infračerveného portu, hlasového záznamníku, tlačítek po straně a kalendáře; má však seznam schůzek, tedy jakýsi jednoduchý organizér času.

Jaké mám k mobilu výhrady

  • málo položek (30) v seznamu schůzek, většinu času jimi mám mobil přeplněn;
  • jedna položka v organizéru může mít jen 16 znaků, což je opravdu hodně málo;
  • absence tlačítek pro regulaci hlasitosti;
  • nelze psát češtinu do kalendáře, do telefonního seznamu v telefonu ani nelze česky pojmenovat (u Nokií ano);
  • nemá vlastní paměť na textové zprávy, deset textovek na kartě SIM mě prostě nevytrhne;
  • velmi drahé originální příslušenstvím kvůli ceně je lepší kupovat neznačkové (např. datové kabely, bondovka, hands free aj.).

Co se mi naopak líbí

  • robustní provedení, takže se k telefonu nemusíte chovat jako k panence;
  • absence antény, která neobtěžuje v kapse;
  • vzhled – telefon se mi líbí o dost více než C35i a dokonce i než S35i;
  • špičkové funkce, které nejsou u mobilu této třídy běžné;
  • přehledné menu, dobře vyřešené ovládání;
  • klávesnice, umožňuje pohodlné psaní textovek;
  • možnost dát na jakoukoliv číselnou klávesu jak funkci z menu, tak telefonní číslo;
  • velikost mobilu – telefon je malý, takže se pohodlně nosí i v těsné kapse.

I když se zdá, že mám hodně výhrad, jsou to spíš drobnosti. Výhody jasně převažují a dovolím si tvrdit, že M35i je v současné době jeden z nejlepších mobilů, co si můžete pořídit.

Ve zkratce:

  • Síť: GSM 900/1800
  • Rozměry: 118 x 47 x 22 mm
  • Hmotnost: 130 g
  • Baterie: Ni-MH
  • Udávaná pohotovostní doba: 180 hodin
  • Udávaná doba hovoru: 300 minut
  • Kapacita paměti: 100 míst pro telefonní čísla, žádná pro SMS
  • Počet míst v seznamu hovorů: 10 pro odchozí, 10 pro příchozí a 10 pro zmeškané
  • Displej: 4 řádky (3 +1), možnost umísti logo operátora
  • Zvonění: 21 + 1 vlastní (lze si poslat přes kabel či složit), vibrace
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj podporuje nebo obsahuje: budík, stopky, časové funkce, datové služby, EFR, hry, kalkulačka, jednoduchý organizér, SIM Toolkit, vibrační vyzvánění, vyzváněcí profily (7), minutové pípání, WAP, hardwarový modem, 2 skupiny volajících (VIP), skladatel melodií, T9
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj nepodporuje nebo neobsahuje: IrDA, vnitřní paměť pro SMS, hlasové ovládání, kalendář, diktafon
Diskuze (80) Další článek: Kde hledat ve WAPu sportovní novinky

Témata článku: Siemens, Nokia 3210, Siemens M35i, MOBI, Nejlepší zkušenost, Zkušenost, Mobil