Jolla míří do prodeje. Finský smartphone za 399 eur

Očekávaný počin finských vývojářů „odejitých“ z Nokie bude brzy v prodeji. Smartphone Jolla s platformou Sailfish OS nebude úplně levný.

Někdy se mu říká také poslední evropský smartphone. „Rebelský“ počin bývalých zaměstnanců Nokie, kteří kvůli restrukturalizaci museli firmu opustit, ale svých rozpracovaných projektů a nápadů se vzdát nehodlali. Zhmotnili je do smartphonu nazvaného jednoduše Jolla, a do operačního systému Sailfish OS, se kterým telefon pracuje. Jollu si první zájemci ve Finsku budou moci pořídit už příští týden. Prodávat se začne 27. listopadu za 399 eur.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
 

Informaci o zahájení prodeje zveřejnil přímo tým Jolla na svém Twitteru. Smartphone bude dostupný celkem v 9 barevných variantách. Jolla zvolila originální design, telefon se tváří, jako by bylo jeho tělo slepeno ze dvou vrstev. Výbava je vzhledem k uvedené cenovce (po přepočtu na českou DPH a po devalvaci české měny cca 12 tisíc korun) spíše skromnější. Jolla smartphone nabídne 4,5" displej s rozlišením 540 × 960 bodů, dvoujádrový procesor Snapdragon 400, 1 GB RAM, vnitřní paměť 16 GB rozšiřitelnou kartou microSD a 8Mpx fotoaparát.

 

Jolla se od jiných smartphonů odliší zejména použitým operačním systémem Sailfish. Prostředí je založeno na praktických tahových gestech (swipe), které částečně dají vzpomenout na dnes již pouze dožívající platformu MeeGo. Právě na její nejlepší odkaz Sailfish naváže a přidá k tomu jednu zásadní výhodu, dnes již prakticky nutnou k přežití na rozparcelovaném trhu mobilních platforem. Kromě nativních aplikací Sailfish dokáže smartphone Jolla spouštět i aplikace napsané pro Android. Tím budou mít uživatelé hned od začátku přístup k široké základně aplikací. Aktuálně se jedná zhruba o 85 tisíc aplikací dostupných přes obchod Yandex Store. Dědictví po Nokii uvidíme i na mapách, Jolla dostane mapové podklady Here.

Klepněte pro větší obrázek
Smartphone Jolla v devíti barených variantách

Jolla smartphone ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 131 × 68 × 9,9 mm, 141 g
  • sítě: GSM/3G/4G LTE
  • operační systém: Sailfish OS
  • displej: 4,5" IPS, 540 × 960 bodů, Gorilla Glass 2
  • procesor: dvoujádrový Qualcomm Snapdragon 400
  • paměť: 1 GB RAM, 16 GB uživatelská, podpora microSD
  • fotoaparát: 8Mpx, autofokus, LED blesk, 2Mpx sekundární kamera
  • baterie: uživatelsky výměnná 2 100 mAh, výdrž až 10 hodin hovoru
  • cena 399 eur
Diskuze (71) Další článek: Nová aplikace umožňuje policistům rozpoznávat zločince tabletem

Témata článku: Jolla, , , , Jolla Smartphone, Fin, Pro +, Yandex, SMA, F +, Jolla v, Uživatelská podpora, Smartphone, Prodej, Sailfish OS, Mir, Finský smartphone