Kdy zaplatíme pomocí selfie? Amazon už má patent

Na mobilních zařízeních si už pomalu zvykáme na možnost ověření a platby pomocí otisku prstů. Na Windows 10 pěkně funguje rozpoznávání obličeje Hello kompatibilní s kamerou Intel RealSense. Amazon se ale rozhodl systém ověřování pomocí obličeje posunout na další úroveň - platbu.

Amazon si už v roce 2012 zažádal o patent na platby pomocí fotografie nebo videa obličeje zákazníka, což má nahradit běžné heslo zadávané pomocí klávesnice. Jak upozornil web Recode, patent s číslem 9202105 byl uznán v minulém roce a doplňuje další patenty Amazonu pro ověření uživatele i bez potvrzení finální platby za zboží v elektronickém obchodě. Oproti heslům slibuje tato ověřovací technologie mnohem větší bezpečnost, ale to úzce souvisí s tím, jak pokročilou formu se Amazonu podařilo vytvořit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výběr nákresů z patentu Amazonu (Zdroj: USPTO, Flickr)

V minulosti se totiž již podobné systémy pro rozpoznání obličejů podařilo poměrně lehce obejít a pro kvalitnější a přesnější rozpoznávání se v profesionálních produktech používají trojrozměrné kamery (viz zmíněná Intel RealSense), které dokáží analyzovat obraz do hloubky. Objevit lze i systémy, které umí analyzovat i jednotlivé žíly a jejich strukturu.

Jak je vidět na nákresech z patentu, řešení od Amazonu počítá s možným podvrhem pomocí nějaké fotografie a tak přidává některé pohybové akce spojené s obličejem. Po zvolení platby za zboží pomocí obličeje tak můžete být vyzváni například k zavření jednoho oka, úsměvu a podobně. Jedná se tak o jednoduchý způsob, jak zvýšit bezpečnost a důvěryhodnost obličeje na obraze.

Patent počítá s použitím této technologie jak na desktopových počítačích, tak na mobilních telefonech nebo tabletech.

Diskuze (4) Další článek: Huawei Mate 8: královská třída velkých mobilů [recenze]

Témata článku: Amazon, , , , , Pomoc, Jednoduchý způsob, Recode, Desktopový počítač