Když volat, tak zdarma. Jak začít s VoIP?

Překonejte strach z tajemné zkratky ENUM a volejte přes internet. Zdarma rovnou z vašeho mobilního telefonu. Jak na věc?

Ušetřit za telefonování chce snad úplně každý. Proto telefonování přes internet (VoIP) přitahuje tolik pozornosti. Když se mluví o VoIP, často se většině lidí vybaví situace, kdy jsou běžné hovory tak drahé, že začínají uvažovat o alternativě – volání do a ze zahraničí. Zde i několikaminutový hovor může stát stovky korun. Je ale možnost o něco snížit cenu minutových poplatků za hovorné to hlavní, co bychom měli od telefonování přes internet očekávat a s čím bychom se měli spokojit?

TIP: dnešní článek volně navazuje na úvodní díl série o telefonování přes internet s názvem „Když volat, tak přes internet“

Zaklínací formule ENUM

Pro řadu uživatelů je internetová telefonie spojená se Skype, tedy se sluchátky, mikrofonem, zapnutým počítačem a uživatelským jménem volané osoby. To všechno na obou stranách hovoru. Pokud uživateli nevadí tyto překážky, dostává se mu hovoru zcela zdarma, ne jen za cenu snížení hovorného. Používání Skype se ale jednoduchosti použití běžného telefonu ani zdaleka nepřibližuje. Kdo namítne, že jsou už i Skype telefony či Skype klient pro mobilní telefony, má určitě pravdu. Jejich nabídka je ale stále omezená a stále zde zůstávají některé mantinely – druhá strana musí být online, musíme znát Skype uživatelské jméno volaného.

Způsob jak využít všech výhod VoIP (mobilita, volání zdarma atd.) i beze ztráty uživatelské přívětivosti běžných mobilů (volání z mobilu a na běžná telefonní čísla) ovšem existuje. Představte si, že máte mobilní IP telefon, který můžete připojit k internetu kdekoliv, kde chcete a můžete. Máte možnost z něj volat přes internet i přijímat hovory po internetu dle libosti, zcela zdarma a to dokonce s použitím vašeho telefonního čísla. Líbila by se vám taková představa?

V minulém článku Když volat, tak přes internet jsme se už zabývali první polovinou této představy – mobilními IP telefony schopnými volat po internetu. VoIP není běžnou vlastností telefonních přístrojů, ale existují výrobci a modely, u kterých je lze najít a používat. Co se týká druhé části, používání telefonních čísel pro volání zdarma, zde jsme v současnosti mnohem dále. Systém ENUM, který to umožňuje, je u nás v České republice v provozu už dva roky a kdokoliv jej může využít.

S telefonním číslem na internet

Možná teď přemýšlíte o tom, jak může hovor na telefonní číslo vytočené z vašeho IP telefonu doputovat k volanému přes internet. Číslo přece identifikuje uzly v telefonní síti, zatímco na internetu se jednotlivé uzly identifikují IP adresami. V momentu, kdy si pořídíte službu od nějakého VoIP operátora, dostanete s telefonním číslem i SIP účet a tedy SIP adresu. Trik je v tom, že ENUM převede telefonní číslo na internetovou doménu. Jednotlivé číslice v mezinárodním tvaru čísla se převrátí zepředu dozadu a rozdělí tečkami, takže číslo vypadá třeba takto:

  • telefonní číslo 420 222 745 111 se převede na...
  •  1.1.1.5.4.7.2.2.2.0.2.4.e164.arpa a k této doméně se uloží právě SIP adresa, která číslu odpovídá

Celé to pak funguje tak, že pokud někdo vytočí na svém IP telefonu číslo, ústředna se před sestavením hovoru nejdříve zeptá na ENUM doménu volaného čísla. Pokud je doména nalezena a je u ní uvedena SIP adresa, znamená to, že se s volaným lze spojit přes internet. Ústředna tedy nezačne směrovat hovor podle telefonního čísla veřejnou telefonní sítí, ale směruje jej rovnou přes internet podle volané SIP adresy. V případě, že volané číslo v ENUM není, jde hovor běžným způsobem veřejnou telefonní sítí. Zásadní rozdíl je v tom, že v prvním případě je hovor zdarma, zatímco v druhém platí volající minutové poplatky.

ENUM v praxi

Jak je z principu evidentní, volání zdarma závisí na tom, zda je v ENUM registrováno číslo osoby vámi volané. To, že v něm zaregistrujete vlastní číslo, vám k dosažení hovoru přes internet zdarma nepomůže (leda že byste volali sami sobě). Vzhledem k tomu, že v současnosti je v České republice zaregistrováno zhruba 4 700 ENUM domén, za nimiž se skrývá přibližně 500 000 potenciálních telefonních čísel, můžete namítnout, že úspora díky používání ENUM nebude veliká. Přesto můžete velice výrazně ušetřit, a to v případech, kdy dokážete zajistit, aby volaná strana měla svá čísla také registrována. Podívejme se na následující ukázkové příklady.

  • Manželka na mateřské dovolené

Vaše žena je na mateřské dovolené, takže tráví celé dny doma s dítětem. Z domu se dostane jen pokud jí to dítě dovolí nebo jí ho někdo pohlídá. Proto když potřebuje něco zařídit, volá vám. Skype použít nemůžete kvůli firemní politice, která jej nedovoluje. Může vám volat na pevnou linku, ale ať už bude volat z pevné nebo z mobilu, bude za hovor platit. Obdobně pokud vám bude volat na mobil. Můžete si ale pořídit mobilní telefon s podporou volání přes internet, a zaregistrovat číslo do ENUM. Potom, když dorazíte do kanceláře, můžete se přes firemní Wi-Fi připojit telefonem k internetu. Manželka vám tak bude volat na mobilní číslo po internetu zcela zdarma. Pokud vás náhodou nezastihne v kanceláři, zavolá vám přes GSM.

  • Dynamická firma, šťastní zákazníci

Už dávno neplatí, že pracovat s počítačem a telefonem se dá jen z kanceláře. Flexibilní společnost se pozná i podle toho, jak akční a pohybliví jsou její zaměstnanci. Není výjimkou, že jsou často kanceláře společností prázdné nebo alespoň poloprázdné. Zaměstnanci velice často jezdí za klienty, potřebují se tváří v tvář radit s dodavateli, v případě nemoci nebo nutnosti něco udělat po pracovní době, je potřeba něco udělat z domu nebo z jiné „alternativní“ kanceláře. Všude tam, kde je možné se připojit k (pochopitelně dostatečně rychlého) internetu, je možné využít ENUM. Protože se řada takových zaměstnanců bez přístupu k internetu neobejde, má u sebe nejen přenosné počítače, ale čím dál častěji i manažerské telefony. Takové přístroje umí s internetem zacházet a tím pádem jsou vhodné i pro internetovou telefonii, tedy VoIP, tedy ENUM. Pokud k dosud uvedenému přidáme, že jste často vy nebo nebo vaši zaměstnanci v zahraničí, potom sílu ENUM oceníte ještě více.

Zelenou linku jste zřídili, protože jsou vám na vašich zákaznících záleží a chcete jim ukázat, jak si jich vážíte. Zákazníci si toho všimli a oceňují to právě tím, že vám volají čím dál častěji, což vidíte měsíc co měsíc ve svých statistikách. Vaše společnost se jistě i díky této službě rozrůstá a vy máte stále více a více práce. Provoz Zelené linky ale není zdarma, naopak, stojí vás už tolik peněz, že hledáte jiné řešení. Ve chvíli, kdy je telefonní číslo barevné linky zaregistrováno v systému ENUM, mohou se vám zákazníci dovolat přes internet a vy tak nemusíte platit za příjem hovoru vašemu operátorovi. Oba dva, volající i volaný za tento hovor neplatí ani korunu.

  • Kamarád v Německu

Studovali jste spolu na vysoké škole, opisovali jste jeden od druhého, už řadu let jste dobří, nerozluční kamarádi. On si na stáži v cizině našel přítelkyni, ke které se nejdříve nastěhovat, potom si ji vzal a protože jsou ve vaší branži lepší podmínky v zahraničí, už se nevrátil. Přestože jste každý na jiné straně hranic, rádi si voláte, rádi se slyšíte. Volání běžnou cestou znamená vysoké náklady, při volání přes Skype jste odkázáni na shodu výše uvedených omezujících faktorů. Pokud ovšem využijete ENUM, přestanete přemýšlet nad tím, kolik vás stojí každé provolané slovo nebo jestli musíte čekat na to, až bude jeden nebo druhý u svého počítače.

Jak vidíte, telefonování přes ENUM ocení všichni ti, kteří často nebo dlouho telefonují. Je přitom jedno, jestli je volané číslo z České republiky nebo odkudkoliv ze zahraničí, kde ENUM podporují, případně v jaké síti se nachází. Hovor se totiž vždy propojí přes internet, takže náklady spojené s telefonováním se minimalizují prakticky na nulu. ENUM ušetří volajícím velké peníze, které by jinak platili telekomunikačním společnostem.

Jak začít

Nejjednodušší cestou, jak s ENUM začít, je obrátit se na operátora. A pozor, neznamená to jen operátora VoIP. Směrování hovorů provádí ústředna operátora s kteroukoliv technologií – IP, circuit switch či GSM. V optimálním případě dostanete od operátora se službou telefonní číslo, SIP účet, směrování hovorů přes ENUM a registraci vašeho čísla a SIP adresy do ENUM, aby i ostatní mohli přes ENUM volat vám.

Poptejte tyto služby u svého operátora, kterému běžně platíte z atelekomunikační služby, a nenechte se odradit jejich řečmi o nedostačující kvalitě hovoru či bezpečnosti VoIP. Na kvalitu hovoru nemá technologie připojení žádný vliv, ta závisí na vytížení sítě, po které se hovor přenáší. Rozdíl je v tom, že běžná telefonní síť má kapacitu pro hovor vyhrazenou, zatímco v běžné IP síti se musejí všechny služby poskládat vedle sebe. To ovšem neznamená, že si v IP síti nemůžete pásmo pro VoIP vyhradit stejně jako v telefonní síti. Co se týká bezpečnosti, tam je na tom bežná telefonní síť nesrovnatelně hůře, protože v ní žádné zabezpečení neexistuje. Rozdíl je jen v tom, že přístup ke kabelům rovná se fyzický přístup k „drátům“, zatímco na internet se připojíte velmi snadno různými způsoby.

Pokud přes operátora neuspějete, nezoufejte. Vše můžete mít zcela nezávisle na něm. Pokud jste ve firmě, můžete mít vlastní pobočkovou ústřednu, která bude směrovat hovory do internetu. Pokud jste domácí uživatel, můžete klidně svázat s ENUM své telefonní číslo od operátora, který vám ENUM nenabídl, se SIP adresou nějaké na internetu volně dostupné služby jako jsou Ekiga, Gizmo či jiné.

Bez ohledu na metodu, jakou se k výsledku dostanete, není VoIP jen o ušetření pár korun. Je to nástroj, jak zcela změnit komunikační zvyky. Posouvá nás blíže k cíli, který je evidentní už dlouho. Snaží se vás dostat k tomu, že budeme jednou připojeni k síti, kde bude úplně jedno, jaká data tudy tečou, zda jsou to e-maily, obsah webových stránek, filmy či hovory.

Diskuze (61) Další článek: Oficiální podpory N-Gage pro Nokie N73, N93 a N93i se nedočkáme

Témata článku: , , , , Internetová telefonie, Telefonní síť, Zaklínač, Žďár, Mezinárodní tvar, Jak, Volat