Kenwood: Android Auto a Apple CarPlay v jednom autě

Kenwood za pár měsíců dokázal to, co automobilkám bude trvat možná také pár let. Integroval automobilové platformy Applu a Googlu do jednoho „autorádia“.

Na jaře Apple představil svoji platformu CarPlay, která dostane iOS na palubní displej automobilu. Když o pár měsíců později Google uvedl obdobu jménem Android Auto, vyvstala otázka – bude možné oba standardy dostat do jednoho auta? V mezidobí jsme se ptali automobilek, ale odpověď přišla až na veletrhu CES od společnosti Kenwood. Nakonec je to docela příznačné – automobilky mají poněkud delší reakční časy, výrobci elektroniky jsou pružnější.

Klepněte pro větší obrázek
Kenwood se na CES vytáhnul – jako první má něco, na co budou fandové chytrých telefonů slyšet.

Kenwood DDX9902S podporuje celou řadu moderních technologií a mezi nimi i Apple CarPlay a Android Auto. Budoucí majitelé tak nemusí mít strach, že by kvůli autu nemohli změnit platformu svého chytrého telefonu, nebo že budou někteří rodinní členové vyřazení. Kdyby se přece jen našel někdo s nekompatibilním telefonem, stále jsou zde univerzální standardy jako HDMI, MHL, Bluetooth, nebo úplně obyčejný linkový vstup, takže přes sluchátkový konektor připojíte prakticky jakýkoliv hudební přehrávač.

Klepněte pro větší obrázek
Z novinky toho moc nevidíme, ale to nakonec platí i v autě. Celý přístroj se zasune do středového panelu auta a ven kouká jen masivní obrazovka a lišta s několika tlačítky.

Počítá se nejen s dotykovým displejem, ale také s ovládáním přes hlasové asistenty Apple Siri a Google Now. Připraveno je také nabíjení pro Apple Lightning a telefony s microUSB. Na multimédia zaměřenou konektivitou to ale nekončí, připojit můžete také kompatibilní kameru, místo zpětného zrcátka pak můžete používat displej tohoto (více než) autorádia. Při couvání vám pomůže naváděcí grafikou přidanou do obrazu.

Cena ani datum uvedení na trh zatím nejsou známé, ale už teď je jasné, že Kenwood bude myslet především na americký trh.

Diskuze (6) Další článek: Kodak se vrací na scénu se smartphonem IM5 [CES]

Témata článku: Apple, , , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, Apple CarPlay, Car +, Ken, Apple car, Celý přístroj, #Apple, #Android, Auto, CAR, Linkový vstup, Univerzální standard, APP, Reakční čas,