Kodak Ektra: zapomenutý v minulosti [recenze]

  • Jedná se o druhý model obrozené společnosti Kodak
  • Batoh na zádech modelu Ektra je bohužel jen na ozdobu
  • Má 21Mpx fotoaparát, hybridní ostření a optickou stabilizaci
Kapitoly článku

1. Design

V době, kdy se jednotliví výrobci telefonů předhání, kdo bude mít tenčí telefon, působí Kodak Ektra jako zjevení. Svými robustními rozměry 73,34 × 147,8 × 14,02 (!) mm (a váhou 163 gramů) na první pohled rozhodně zaujme. Bohužel první momenty s telefonem jsou spíše plné zklamání než plné radosti.

 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vystouplý fotoaparát není v tomto případě daň za jeho kvalitu, ale jde jednoduše o poznávací znamení telefonu

Ačkoliv displej má na dnešní poměry menší úhlopříčku, zařízení rozhodně drobným dojmem nepůsobí. Svůj podíl na tom mají i dost široké rámečky kolem obrazovky. Přitom v prostoru nad displejem nenajdeme nic netradičního. Kromě sluchátka je zde 13Mpx čelní kamerka, senzory přiblížení a okolního světa a informační LED dioda.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Spodní bradu oceníte zejména při focení, které je díky ní velmi pohodlné

Pod displejem je pouze trojice systémových senzorových kláves. Ty jsou podsvíceny, ale jejich chování je leckdy nepředvídatelné. Někdy se totiž nerozsvítí vůbec, jindy zůstanou svítit i když telefon odložíte a svítí, dokud telefon nevypnete. Zajímavostí je jistě zakulacená spodní brada, která plynule přechází v zadní část.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Spodní brada je narušena pouze USB-C konektorem, který slouží k dobíjení

Boční a horní hrany displeje lemuje výrazný stříbrný rámeček. Ten však není, jak by mohlo působit z produktových snímků, kovový, nýbrž pouze plastový. Na pravém boku naleznete kromě obvyklých kláves pro ovládání hlasitosti a vypínacího/zamykacího tlačítka i dvoupolohovou hardwarovou spoušť fotoaparátů. Stačí ji dvakrát stisknout a můžete ihned fotit. Další zajimavostí na pravém boku je i očko na poutko umístěná na samém spodu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Slot pro nanoSIM a microSD kartu našel své místo na levém boku

Jestliže budete chtít připojit k telefonu svá sluchátka, musíte na horní hranu. Zde se totiž nachází 3,5mm jack. Spolu s ním je tu i druhým z mikrofonů (první je na spodní hraně). Hlavním tahák je ale na zadní straně telefonu. Je jím na první pohled masivní fotoaparát. Zdaní však klame, protože Kodak Ektra nemá oproti jiným telefonům žádný zvláštní (větší) fotočip, má pouze větší obroučku kolem něj.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pocity z konstrukce telefonu jsou velmi rozporuplné

Nad 21Mpx fotoaparátem je rovněž dvoudiodový blesk. S ohledem na zaměření a marketing s telefonem spojený se však nemůžu ubránit dojmu, že model Ektra měl mít xenonový blesk. Zadní strana je jinak potažena umělou kůži, což má telefonu dodávat punc luxusu. Pravdou však je, že telefon působí naopak velmi levným dojmem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V prodejním balení chybí sluchátka, naopak v něm najdete cestovní nabíječku a poutku

Většině lidí, které jsem telefon dal do ruky, totiž přišlo, že je telefon ukrytý v obalu, který jsem koupil na čínských obchodních portálech za pár korun. Vzhledem k ceně telefonu to ale rozhodně není reakce, kterou byste očekávali a chtěli.

2. Displej

Kodak Ektra nabízí 5palcový IPS displej s FullHD rozlišením (1 920 × 1 080 pixelů). Vzhledem k menší úhlopříčce je FullHD rozlišení zcela dostatečné a zbytečně nezatěžuje baterii (jemnost 441 ppi). Jeho pozorovací úhly jsou obstojné, stejně jako maximální jas displeje. Bohužel barvy displeje jsou studenější a ani v nastavení nejdou žádným způsobem upravit. Neustále tak máte pocit, že na displeji je přilepený modrý film.

Parametry displeje:

  • maximální jas: 399 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. Testovaný model má průměrné podsvícení.)
  • minimální jas: 4 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit.)
  • průměrná barevná odchylka: 7,88
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty okolo 6 mají stále věrné displeje. Testovaný model má lehce zkreslené podání barev.)
  • maximální barevná odchylka: 9,40
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U testovaného modelu je to magenta.)
  • gamma: 2,01
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. Testovaný model má jen lehce světlejší odstíny šedé.)
Klepněte pro větší obrázekGamut barevného spektra – bílý trojúhelník až na výjimky překrývá plochu normovaného spektra (černý trojúhelník). Kvůli výraznější výchylce u modré barvy je celkové podání barev do studených odstínů.

3. Hardware

Na první pohled to vypadá, že model Ektra bude mít pro chod prostředí a náročnější úkony dostatek výkonu. Pod kapotou totiž ukrývá desetijádrový procesor MediaTek Helio X20 s taktem až 2,3 GHz, grafický akcelerátor Mali-T880 MP4 a 3GB RAM. Bohužel procesor je vyrobený starší 20nm technologií a je určen zejména pro práci v nižších frekvencích. Při náročnějších animacích a aplikacích se proto telefon nepříjemně zadýchává. Rovněž spouštění běžných aplikací trvá déle, než by bylo zdrávo.

Výsledky benchmarku AnTuTu v6.2.7:

  • celkové skóre: 86 592 bodů
  • 3D: 23 749
  • UX: 30 197
  • CPU: 26 112
  • RAM: 6 534

Jelikož má být telefon zaměřen zejména na multimédia, důležitou roli bude hrát i úložiště. Kodak Ektra disponuje dostatečnou 32GB vnitřní pamětí, navíc ji lze dále rozšířit o paměťovou microSD kartu. Na sociální sítě pak jednotlivé snímky můžete nahrát prostřednictvím mobilních (LTE) dat, anebo skrze Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac). Ve výbavě je rovněž A-GPS čip (s podorou GLONASS) a Bluetooth modul.

AnTuTu Battery Tester:

  • celkové skóre: 7 346 bodů

Spojení menší obrazovky a 3 000mAh baterie by mohlo v případě modelu Ektra vyústit v dlouhou výdrž. Realita je trochu rozporuplná. Telefon sice při běžném provozu vydrží téměř 2 dny na jedno nabití, avšak vzhledem k předpokladům bychom očekávali i delší výdrž. Každopádně se nemusíte bát, že by vám telefon (i při enormní zátěži) odešel v polovině prvního dne. Telefon podporuje rychlé dobíjení, a proto dobití s 0 na 100 trvá zhruba 2 hodiny. 

4. Software

Kodak Ektra byl představen koncem loňského roku, a přesto nelze příliš očekávat, že by měl nejnovější verzi systému Android. Spokojit se proto musíte s Androidem 6.0 Marshmallow, který je doplněný o grafickou nadstavbu výrobce. Změny v systému (oproti čistému Androidu) je však minimum a týkají se zejména designu. Kodak pouze doinstaloval pár vlastních aplikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na pohotovostní ploše můžete tvořit i složky pro více aplikací

Na každou z pohotovostních ploch tak můžete vměstnat celkem 16 ikon nebo odpovídající počet widgetů (mřížka 4 × 4). Extra spodní lišta pak nabízí další čtyři „sloty” pro nejoblíbenější aplikace a vstup do hlavní nabídky aplikací. Zde najdete zejména aplikace pro služby od Google a dále i osmičku „cizích„ aplikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí aplikace Prints

Předinstalovaná je antivirová aplikace AntiVirus (AVG), kancelářský balík OfficeSuite (nikoliv premiová verze), aplikace pro pokročilejší úpravu fotek Snapseed a správce souborů File Commander. Další aplikace dodal přímo Kodak. Kromě vcelku běžné galerie fotek a obrázků Snap galerie a aplikace Kodak, která vás pouze zavede na webové stránky výrobce je to i zajimavá aplikace Prints.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
File Commander a Snap galerie

V jejím prostředí si totiž můžete vybrat fotografie, které jste předtím vyfotili, a odeslat je do vybrané fotoprodejny k tisku. Následně si můžete tyto fotografie na prodejně osobně vyzvednout, anebo si je nechat dovést kurýrem. Další vlastní aplikace je Super 8. Jedná se vlastně o jednoduchou aplikace pro focení, která k pořízeným snímkům později umožní přidat některý z osmi připravených filterů. To samé dokáže i s videem. Vytváření videa však trvá i několik dlouhých minut.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Super 8

V nastavení telefonu nenajdete žádné speciální gesta, ani funkce navíc. Kodak šel cestou minimálních úprav a zejména s ohledem na zmiňovaný výkon je to správně. Při primárním pohybu v prostředí jsou odezvy velmi slušné, mírný problém nastává až při spouštění jednotlivých operací. Na telefonu můžete hrát i graficky náročnější hry jako Asphalt 8 nebo Real Racing 3, jen počítejte s tím, že snímkovací frekvence bude nižší.

5. Fotoaparát

Kodak Ektra má vynikat především svým fotoaparátem, a tak jsme samozřejmě byli zvědaví na jeho schopnosti. Jelikož byl ale tento model představen již v roce 2015, byli jsme mírně skeptičtí. Z papírových specifikací lze vyčíst, že disponuje 1/2,4" snímačem IMX230 s rozlišením 21 Mpx, světelností f/2,0, fázovým ostřením, optickou stabilizací a duálním LED bleskem. Čelní kamerka pak má 13Mpx rozlišení. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kodak si vyhrál s aplikací pro fotografování, má otočný přepínač režimu, manuální režim a dokáže natáčet i zrychlená (nikoliv slow-mo) videa. Bohužel při pořizování fotek musíte počítat s delšími prodlevami.

Zklamání. To je první slovo, které vás po zhlédnutí pořízených snímků napadne. Ačkoliv má Kodak Ektra jako jediný telefon na světě šestiosou optickou stabilizace, často se stane, že jsou snímky rozostřené (i přes zaostření skrze hardwarovou spoušť). Barvy na fotografiích většinou dobře odráží realitu, občas se však stane, že jsou jejich odstíny studenější nebo některé barvy přepálené.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Více fotografií naleznete ve Fotogalerii

Celkové hodnocení 66 %

Závěrečné hodnocení nebude pro telefon Kodak Ektra příliš příznivé. Může za to zejména jeho starší hardware a vysoká cenou atakující v současné době 15 tisíc Kč. S tou se pak logicky pojí vysoká očekávání, které ale zůstávají v tomto případě nenaplněna.

Výrobce o tomto modelu mluví jako o fotoaparátu s funkcí telefonu, jenže jde spíše o sen, než o realitu. Kvalita fotografií je totiž nanejvýš mírně nadprůměrná, což jednoduše nestačí. Proto abyste si tento model koupili, musíte být opravdu věrnými fanoušky této značky. Nejste-li jedním z nich, podívejte se radši jinde.

Verdikt: Navzdory marketingovému snažení výrobce má Kodak Ektra do nejlepšího fotomobilu současnosti hodně daleko. Za cenu tohoto modelu naleznete rozhodně mnohem zajímavější telefony.

Plusy:

  • hardwarová spoušť fotoaparátu
  • dobrá výdrž
  • natáčení videa ve 4K rozlišení

Mínusy:

  • lacině působící konstrukce
  • zastaralý hardware
  • průměrný fotoaparát
  • chybí xenonový blesk
  • nemá čtečku otisků prstů
  • vysoká cena

Témata článku: , , , , , , Verze aplikace, Čínský obchod, Full rozlišení, Min, Kancelářský balík, Vysoká cena, Zjev, Závěrečné hodnocení, Spodní lišta, Studený odstín, Zhlédnutí, Ideální hodnota, Stříbrný rámeček, Poutko, Real Racing, Fullhd rozlišení, Jediný telefon, Bankrot, Testovaný model,