Kodak se vrací na scénu se smartphonem IM5 [CES]

První smartphone od Kodaku není překvapivě žádný pokročilý fotomobil. Kodak se snaží oslovit méně zkušené uživatele, kteří chtějí snadno fotit.

K očekávanému návratu na scénu na veletrhu CES 2015 došlo u americké společnosti Kodak. V minulosti jeden z nejvýznamnějších hráčů v oboru fotografických materiálů a fotoaparátů nezvládl přechod trhu k digitální fotografii a od roku 2007 se potácel ve velkých finančních problémech, které v roce 2012 vyústily v bankrot společnosti a odprodání velké části patentů. Firma zastavila výrobu spotřební fotografické a digitální elektroniky a nadále se soustředila na korporátní segment. Do spotřebitelského sektoru se chce nyní vrátit se svým prvním smartphonem Kodak IM5.

Od společnosti, která více než 130 let pracuje s fotografií, se očekával smartphone se zaměřením na fotoaparát. Vedle jiné novinky z CESu, Asus Zenfone Zoom, ovšem Kodak IM5 vypadá jako docela běžný smartphone. Výbava je na úrovni střední třídy a příliš překvapivý není ani vestavěný 13Mpx fotoaparát s fixním ohniskem. Smartphone dostal do vínku pětipalcový dotykový HD displej, osmijádrový procesor MediaTek s taktem 1,7 GHz, 8 GB vestavěné paměti, 1 GB RAM a 5Mpx přední kameru.

Klepněte pro větší obrázek

Telefon běží na Androidu 4.4 KitKat s příslibem pozdější aktualizace na Lollipop. Systém je osazen launcherem, který připomíná zjednodušenou nabídku určenou pro lidi s horším zrakem a seniory. K fotoaparátu by měl Kodak připravit předinstalovanou aplikaci pro úpravu, sdílení a tisk fotografií přímo z telefonu. Zařízení pro Kodak vyrábí britská společnost Bullitt, která stojí mimo jiné také za výrobou odolných mobilů CAT pro výrobce stavebních strojů Caterpillar. Smartphone Kodak IM5 bude nabízen v černém a bílém provedení v provedení dualSIM.

Novinka by měla svou tržní pouť odstartovat v Evropě na konci března, později má následovat globální distribuce. Vzhledem k výbavě nepřekvapí poměrně rozumná cenovka 229 eur (cca 6 500 Kč bez daně). Zda ovšem první smartphone od Kodaku zažije prodejní úspěch, zůstává zatím otázkou. S danou výbavou, která není ničím výjimečná, to vypadá spíše na pokus o vytěžení kapitálu ze známé značky, než na reálný vstup na trh s nadějí dosáhnout významnějšího podílu.

Diskuze (18) Další článek: Tesco Mobile je stále nejlevnější virtuál. Dvojitý kredit pořád platí

Témata článku: , , , Asus Zenfone Zoom, Dotykový HD display, Bankrot, SMA, Globální distribuce, Britská společnost, Smartphone, Stavební stroj, Finanční problém, Rozumná cenovka, Korporátní segment