Konec planým slibům. Kyocera ještě letos začne vyrábět revoluční baterie s polotuhými články

Japonská Kyocera jako první na světě nabídne domácí bateriové úložiště s polotuhými články. Jejich výroba je výrazně levnější než u konvenčních tekutých. Do masové výroby má jít nová technologie na podzim 2020.

První produktová řada nových baterií Kyocera Enerezza bude mít kapacitu 5, 10 a 15 kWh, píše server Pv-magazine. Oproti běžné lithiové technologii má nová struktura článku uspořit až 40 % materiálu a zrychlit výrobu o dvě třetiny.

Výrobní proces přitom umožňuje vyrábět elektrody až pětkrát širší, než je dnešní standard, což zvyšuje hustotu uložené energie a snižuje cenu. „Technologie disponuje dlouhou životností a je bezpečnější,“ doplnil další výhody Toshihide Koyano, přední manažer společnosti Corporate Solar Energy Group, která spadá pod skupinu Kyocera.

Vědec a zakladatel star-upu 24M Ming Chiang na technologii polotuhých lithiových baterií pracuje již od roku 2010, přesto se mu podařilo rozjet zkušební výrobní linku teprve loni. „Po mnoha letech tvrdé práce se dočkáme komerční výroby. Pro naši firmu to představuje zcela zásadní milník, za nějž vděčíme našemu partnerovi, společnosti Kyocera,“ říká Naoki Ota, prezident a technický ředitel amerického start-upu.

Start-up 24M už dříve uvedl, že dokáže vyrobit článek o energetické hustotě 350 watthodin na kilogram. V současnosti je v tomto ukazateli nejdál nejspíš Panasonic. Ten pro automobilku Tesla vyrábí baterie o hustotě 250 watthodin na kilogram.

Diskuze (16) Další článek: Americko-čínská smlouva problémy technologického světa neřeší. Na pozadí se chystá další zpřísnění

Témata článku: , , , , , , , , Výroba, Planý slib, SLI, Článek, Hustota, Slib, Semiš, Kilogram