Konec problémů s vybitou baterií: natočte si energii do svého mobilu

Vybila se vám baterie telefonu v tu nejméně vhodnou chvíli, kdy si potřebujete nutně zavolat a zdroj energie nikde? Pak by vám přišla vhod rotační nabíječka. Dnes si jednoho takového malého pomocníka představíme.

Jistě jste se již někdy octli v situaci, kdy jste nutně potřebovali použít svůj telefon, ale byl vybitý. A možnost k nabíjení žádná. Pokud už je k dispozici zásuvka s elektrickou energií, tak chybí nabíječka anebo naopak. V takovém případě vám pomůže například rotační nabíječka, neboli zdroj energie pro váš mobil na kličku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Stačí zatočit kličkou a je telefon nabitý

Nedávno jsme na MobilManii psali o přístroji E-power II, který v sobě kombinoval hned několik praktických funkcí. Tou nejpodstatnější byla právě možnost nabíjení mobilního telefonu prostřednictvím kličky. Tento přístroj je navíc vybaven akumulátorem, který lze nabít ze sítě a slouží jako záložní zdroj pro telefon, aniž byste museli točit kličkou. Připomeňme, že v přístroji byla navíc zabudována výkonná svítilna a siréna. Jeho velkou nevýhodou byla vyšší hmotnost a větší rozměry.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
E-power II je trochu větší kalibr

Co je malé, to je hezké

Dnes se však podíváme na přístroj, který lze běžně nosit s sebou každý den. Na klíčích by asi překážel, ale v batohu či kabelce se snadno ztratí. Jedná se o malou rotační nabíječku z nabídky mobilního příslušenství značky Koracell.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K testu se nám sešly nabíječky v růžové a oranžové, v nabídce je také modrá

Nabíječka je docela malá, její rozměry jsou 52 × 47 × 29 mm a váha okolo 80 g. Je to tedy přístroj, který nebude příliš zavazet. Jeho tělo je oválné a mírně prohnuté. Klička je složena k boční straně a pro její použití je nutno ji vyklopit. Na horní části pak nejdeme poutko pro uchycení šňůrky, diodu a konektor.

Přístroj má dvě funkce. Buď slouží jako nabíječka telefonu nebo jako malá svítilna. Při nabíjení telefonu propojíte přístroje kabelem a začnete otáčet kličkou. Půjde to docela ztuha a pro vyřízení krátkého hovoru to budete muset vydržet minimálně tři minuty a to rychlostí 2,5 okruhu za sekundu. Při dlouhém nebo rychlém otáčení klikou by se však mohl přístroj přehřát a poškodit. Délka hovoru na jedno takové nabití závisí na typu telefonu, pohybuje se však v rozmezí od dvou do osmi minut.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Konektor, dioda a poutko • šňůrku dostanete s nabíječkou

Pokud si potřebujete přisvítit, nesmíte mít v konektoru zapojený kabel. Při otáčení se rozsvítí dioda, přičemž intenzita záření závisí na rychlosti otáčení. Svého maxima však dosáhne už při 1,5 otáčkách za vteřinu. Světlo není příliš silné, je oranžové a navíc nesmíte přestat točit kličkou, aby nezhaslo. Využití této funkce tedy není příliš praktické.

Nepříjemnou vlastností je poměrně vysoká hlučnost při otáčení. Dále bych v přístroji ocenil malý akumulátor, který by diodu nechal alespoň na několik vteřin rozsvícenou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A točit a točit... • proti světlu uvidíme co se skrývá uvnitř

Použitý plast je mírně průsvitný a mírně tak poodhaluje, co se ukrývá vevnitř. Nabízí se v modré, růžové nebo oranžové barvě a v balení dostanete také barevně sladěné poutko na zápěstí. Nabíječka je univerzální, ale při jejím nákupu si musíte vybrat balení s kabelem, který má konektor pro připojení vašeho telefonu. Výběr je opravdu široký a vybrat si můžete z konektorů takřka pro všechny současné telefony značek Sony Ericsson, Siemens, Nokia a Samsung.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hračka, která se může hodit

Určitě se někdy ocitnete v situaci, kdy se vám rotační nabíječka může hodit. Máte-li pocit, že se bez ní neobejdete, může být pro vás nabídka firmy Koracell poměrně lákavá. Malá nabíječka nikde příliš nepřekáží a navíc stojí přijatelných 300 Kč. Mnohem častěji než k praktickému využití však bude sloužit dětem na hraní.

Zapůjčil: Koracell
Cena: 299 Kč

Diskuze (10) Další článek: Tajný Sony Ericsson K300i

Témata článku: , MOBI, Mobil, Pro +, NATO, Nabitý telefon, NAT, Konec