Korejské vlajkové lodě LG a Samsung vyplouvají

Dva odvěcí rivalové představili ve stejný den své vrcholné modely. LG KM900 Arena pronásleduje Samsung S8300 UltraTOUCH.

Největší korejští výrobci mobilů představili ve stejný den nejdůležitejší produkty vlastní stáje, minimálně pro první polovinu roku 2009. Oba telefony mají uzavřený operační systém, jsou dotykové a neuvěřitelně multimediálně zdatné. Veřejnosti byly ještě před zahájením Světového mobilního kongresu v Barceloně odhaleny mobily Samsung S8300 UltraTOUCH a LG KM900 Arena. I když jsou kuchyně obou korejských šéfkuchařů relativně blízko sebe, tentokrát každý uvařil něco jiného, ovšem s použitím některých shodných ingrediencí.

Klepněte pro větší obrázek 

V případě LG jde takřka o nejvyšší model celého portfiolia, který zastíní i současnou jedničku LG Renoir. Malíř si sice ponechá jen pro sebe 8Mpx fotoaparát s xenonovým bleskem, ostatními parametry bude ale muset Areně ustoupit. Čeká nás integrovaná mobilní televize, GPS, Wi-Fi a superjemný displej s vysokým rozlišením, na němž vynikne i nové 3D uživatelské rozhraní.

Klepněte pro větší obrázek

Cestou inovací se vydal i Samsung, který ale zároveň operuje na několika platformách (vlastní proprietární systém, Windows Mobile, Symbian), a tak je novinka špičkou v kategori „hloupých“ mobilů. Stejně jako LG vsadil i Samsung na třírozměrné uživatelské rozhraní, prostorovou fazónu nahodí na svůj TouchWiz. Na vysouváku S8300 UltraTOUCH se tedy dočkáme dotykového displeje (o fous menší úhlopříčka než Arena), který Samsung doprovodil na přání konzervativnějších uživatelů i numerickou klávesnicí. To by mohlo pro UltraTOUCH znamenat značnou výhodu proti konkurenci. Zapomenout nesmíme samozřejmě na 8MPx fotoaparát a štíhlý elegantní design.

Pozn.: Třírozměrné prostředí v mobilu není žádná novinka pro rok 2009. HTC přišlo s prvním TouchFLO rozhraním na svých WM komunikátorech už před více než rokem.

LG KM900 Arena: televize na superjemném displeji

„Když už to všichni ví, tak bychom to mohli přiznat“.

Něco takového si asi pomysleli korejští bossové v LG a oficiálně potvrdili chystanou premiéru do kovu zabalené televizní dotykovky. Opravdu se tedy jmenuje LG KM900 Arena a skutečně bude představena na barcelonském Mobile World Congressu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Korejci přidali i jednu produktovou fotografii, ze které jsme vyrovnali také jeden snímek displeje. Vypadá to na obdobu někdejší TouchFLO „kostky“

Telefon inspirovaný designem i uživatelským prostředím iPhonu zřejmě už 16. února v Barceloně představí LG. Jmenovat se bude LG KM900 Arena a přesně podle současné módy se jedná o čistě dotykem ovládaný přístroj. Také jediná mimo displej umístěná tlačítka jsou senzorová. Kovové tělo přístroje slibuje nejen reprezentativní vzhled, ale i dostatečnou pevnost.

Co se výbavy týče, měl by to být jeden z nejlépe obdařených „hloupých telefonů“. Výbavě vévodí 5Mpx fotoaparát, Wi-Fi modul a nechybí ani (asistovaná) GPS. Zcela jasno není kolem integrované televize, ale podle určení telefonu pro německý T-Mobile můžeme usuzovat na technologii DVB-H, z doposud u nás prodávaných dvou LG s televizí ale víme, že tento výrobce se narozdíl od ostatních nebojí ani volně šiřitelného DVB-T, nezávislého na operátorech.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Zatím jediné obrázky chystané novinky (Foto: allaboutphones.nl)

Mobil pracuje s vlastním „3D grafickým“ systémem připraveným pro ovládání prsty, Korejci mu budou říkat „S-Class“. Na obrázku, který na internet vypustil holandský web allaboutphones.nl, vidíme barevnost a rozložení ikonek ala iPhone. Sympatickou novinkou je tématické rozdělení na řádky „komunikace, multimédia, programy a nastavení“.

LG KM900 Arena
LG KM900 ArenaTelefon s velkým WVGA multidotykovým displejem má nové uživatelské prostředí inspirované iPhonem a 5MPx fotoaparát s autofocusem a diodou, který natáčí video ve vysokém rozlišení. Je také vybaven přijímačem digitální televize.rozměry a hmotnost: 106 × 55 × 12 mm, 105 g
displej: 3'', aktivní TFT, 480 × 800, 262 tisíc barev
sítě: GSM (900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS, TV
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA
konekt.: USB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 8 000 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 1 000 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video, autofocus
82 %
(25. místo z 1028)
katalogpreview
cena: 10 280 Kč (koupit)

Samsung S8300 UltraTOUCH: stylová legenda pokračuje

Samsung tentokrát nemohl jinak. Menší korejský konkurent jej předběhl v představení svého top produktu aktuální sezóny a ve spojení s mnoha úniky informací v uplynulých týdnech už nebylo možné držet vše pod pokličkou až do začátku veletrhu v Barceloně. Samsung S8300 se poprvé ukázal po Vánocích a dnes jej tu máme oficiálně jako UltraTOUCH. Od něj si slibuje hodně nejen sám výrobce, ale i odborná veřejnost. Konečně by měla být vyřešena otázka, jak na pohodlné psaní SMS na telefonu s dotykovým displejem. Ať je fólie citlivá sebevíc, po hmatu zprávu stejně nenapíšete. Přesné a jisté psaní zpráv je pro spoustu uživatelů stále jedno ze zásadních kritérií, podle nichž si vybírají telefon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pozn.: Samsung v poslední době ukazuje, že dovede vyrobit opravdu pěkné, libivé a funkcemi nadupané telefony, ale proč jejich image kazí sterilními přídomky typu UltraTOUCH? Má snad tento vyvolávat nějaké emoce? A to by správně (podle Samsungu) měla být část slova TOUCH ještě psaná v horním indexu kapitálkami. Ne, milý Samsungu, takto nikoho kromě hrstky médií, která by si snad libovala v typografických zrůdnostech, vašemu novému telefonu říkat nedonutíte. I na MobilManii se budeme dále držet neutrálního číselného kódu S8300.

Protože S8300 přímo navazuje na úspěch loňského modelu U900 Soul, uchová si i jeho útlé tvary – tloušťka bude činit necelých 13 mm. Proti Soulu vystřídá povrch z kartáčovaného kovu dural, který má být odolnější proti poškrábání, speciální matová vrstva navíc minimalizuje další velký nešvar současných mobilů náchylnost k ulpívání otisků. Potvrdila se i původní informace o parametrech displeje. Ten je dotykový, krytý odolným sklíčkem a vyrobený technologií AMOLED s úhlopříčkou 2,8" a rozlišením širokoúhlého QVGA (240 × 400 pixelů), zobrazí 16 milionů barev. Protože telefon je vybaven hardwarovou klávesnicí, mohl být bez obav použit displej kapacitní technologie – stylus potřeba rozhodně nebude.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Prostředí telefonu je opět uzpůsobeno pro ovládání prstem, S8300 dostane efektní animovanou grafiku s nastavitelnými widgety. Samsung i v tomto směru pružně reaguje na národní konkurenci a po zveřejnění nového prostředí 3D S-Class u LG představí i on verzi svého TouchWiz inovovanou v třírozměrném hávu. Přibude více možností personalizace, nové nastavitelné widgety a jejich ovládání hlasem.

Samsung S8300 se zařadí po bok osmimegapixelovým fotomobilům Innov8 a Pixonu. Zejména s druhým jmenovaným bude mít velkou řádku podobných fotografických vlastností: automatické ostření, diodový blesk, detekce úsměvu a rozpoznání obličeje, WDR a další. Pro geotagging pořízených snímků poslouží vestavěná GPS. Samsung tvrdí, že ji půjde použít i jako navigaci, ovšem s jakým softwarem, to zůstává zatím zahaleno tajemstvím. Nejspíš nepůjde o klasickou navigaci, ale o instalované Google Maps a zobrazení příslušné cesty na mapě vzhledem k aktuální poloze.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Multimédia doplní hudební přehrávač, FM rádio s RDS a 80 MB vnitřní paměti. Tu bude možné rozšířit kartami microSD až na 16 GB. Velká paměť přijde vhod, Samsung je totiž certifikován pro přehrávání videa v DivX a XviD. Konektivitu zajistí Bluetooth 2.1 a USB 2.0. S8300 bude podporovat i sítě třetí generace včetně datových přenosů HSDPA s rychlostí stahování až 7,2 Mb/s. K úplné výbavě tak bude scházet pouze Wi-Fi. Co při takové multimediální náloži nepotěší, je kapacita baterie. V rámci snahy o uchování co nejnižší tloušťky přístroje se akumulátor musel smrsknout na 880 mAh. To téměř s jistotou zaručuje při intenzivním multimediálním využití telefonu denní dobíjení.

Samsung S8300 by se měl do prodeje dostat během měsíce března za doporučenou cenu 11 699 korun. Na výběr bude z několika barev, základní dvojicí pro začátek je červená a modrá.

Samsung S8300 Ultra touch
Samsung S8300 Ultra touchTelefon, který je vedle velkého dotykového displeje vybaven i výsuvnou alfanumerickou klávesnicí. Má osmimegapixelový fotoaparát s dvojitou diodou, podporuje EDGE i HSDPA do rychlosti 7,2 Mb/s a přehrává videa o formátech DivX a Xvid.rozměry a hmotnost: 110 × 52 × 13 mm
displej: 2,8'', aktivní OLED, 240 × 400, 16 mil. barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA
konekt.: USB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 80 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 880 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 8MPx (3 264 × 2 448), video (640 × 480), autofocus, diodový blesk
76 %
(49. místo z 1028)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: cca 11 700 Kč (březen 2009)

Diskuze (34) Další článek: Nový GPS záznamník Sony pro fotografy

Témata článku: LG, Samsung, , Apple iPhone 4GB, LG KM900 Arena, Malíř, Velká paměť, Reprezentativní vzhled, Holandský web, Sam, Odborná veřejnost, Samsun, Top produkt