Krok za krokem: jak rozchodit Javu na Nokii 9210

Nová Nokia 9210i je nejen rychlejší, ale obsahuje také nativní podporu Javy. Tu ale můžete doinstalovat i do staršího komunikátoru, 9210. Není to sice úplně ono, ale funguje to. Chtělo to ale trošku pátrání...
 

Nokia 9210 po naformátování paměti je jako holátko - všechno ji musíte naučit. Všechny programy, které potřebujete, najdete na webu Nokie. Je tam i speciální instalační soubor, který by měl přidat do systému podporu spouštění javových programů. Bohužel, ani po instalaci není možné tyto programy, které najdete např. na webu midlet.org spustit; nepřidá se nic do složky Extra, nic nového není ani v Ovládacích panelech. Soubory JAD sice jdou otevřít, nicméně se pouze ve webovém prohlížeči ukáže jejich obsah s popisem instalace. Toť vše.

Zapátral jsem tedy na webu forum.nokia.com, který je určen především vývojářům aplikací pro Nokie. Z tohoto důvodu je také zaheslovaný, tj. musíte si neprve vytvořit svůj účet. To většinu lidí odradí, přitom právě na tomto webu najdou majitelé Nokií tisíce zajímavých a důležitých informací. Mimo jiné zde najdete návod, jak spustit javové programy v Nokii 9210.

Existují celkem dva způsoby, jak toho docílit. Ten první je docela složitý a myslím, že i zbytečný. Dle zveřejněného návodu v sekci Documents/Java můžete javové programy překompilovat do souborů SIS, které pak normálně nainstalujete. Druhý, o mnoho pohodlnější postup, pak počítá s instalací „interpreta“ javových aplikací, programu MIDP UI, který zatím existuje pouze v betaverzi. Jde o běžný SIS soubor a najdete jej v sekci Java/Download. Po instalaci se přidá do složky Extra a po spuštění vypadá jako na obrázku, jen nejsou vidět žádné instalované Java prográmky.

Nyní potřebujete nějaké Java aplikace, na kterých si můžete funkčnost vyzkoušet. Běžte třeba na již zmíněný midlet.org a stáhněte si nějakou „generic“, tedy obecnou Java aplikaci. K dispozici jsou dva soubory, JAD a JAR, dle mého zkoumání stačí stáhnout jen JAR, malý archív, který obsahuje vlastní data programu. Tento soubor zkopírujte do komunikátoru a odklepnutím ve Správci souborů spusťte - aplikace se nainstaluje na kartu či do paměti, dle libosti. Poté se její ikona přidá do seznamu instalovaných aplikací v MIDP UI tak, jak to vidíte výše na obrázku. A můžete program vesele spustit.


Hra BrickCC, kterou najdete na midlet.org. Je opravdu velmi pomalá.


Podstatně rychlejší gameska na styl známého Pacmana.

Programy z midlet.org jsou určeny pro mobilní telefony, nemůžete tedy počítat s maximálním využitím grafických možností komunikátoru, půjde většinou o černobílé programy běžící v malých čtverečcích.

Diskuze (1) Další článek: Nový český web Sony Ericssonu radí uživatelům

Témata článku: Nokia, , , , Krok, Rozchod, Jak, Program běžící