Kruh superlativů: O2 prý má nejlepší mobilní internet

T-Mobile je nejrychlejší, Vodafone má největší pokrytí, a aby se to nepletlo, O2 je prostě nejlepší. Český mobilní internet je plný superlativů. Kterým věřit?

Prvně krátká rekapitulace. T-Mobile má nejrychlejší mobilní internet, Vodafone má největší pokrytí mobilním internetem a O2 se dnes nechalo slyšet, že má nejlepší mobilní internet. Nejlepší? To snad kdyby byl někdo na vážkách, jestli je lepší velké pokrytí, nebo vysoká rychlost. Teď už nám chybí snad jen U:fon – kdy asi dorazí tisková zpráva s nadpisem „U:fon má nejlevnější mobilní internet“?

K tomuto drtivému závěru dospěla společnost Ipsos Tambor průzkumem přímo mezi uživateli. Tak jako jsme zpochybňovali velká prohlášení od konkurence, zpochybníme i to od O2. Je výpověď uživatele tím pravým měřítkem? Není uživatel až příliš ovlivněn marketingovou komunikací operátora? Mobilní datová síť O2 má u nás nejvíce uživatelů. Není tedy až příliš přetížená na to, aby mohla být nejlepší?

Jak tedy rozumět tiskové zprávě (celou ji přikládám níže) s nadpisem „O2 má nejlepší mobilní internet, potvrdil průzkum“? Co takhle „My také chceme nějaký superlativ spojený s naším mobilním internetem“. Situace mi velmi připomíná USA. Tamní T-Mobile se zdobí sloganem „Největší 4G síť“, i když jeho 4G nemá nic společního s LTE či Wi-Maxem. Sprint měl slogan „Nejspolehlivější síť v Americe“, ale ten mu sebraly autority kvůli stížnosti Verizonu. No a Verizon, ten jeden čas používal heslo „Největší a nejspolehlivější bezdrátová síť v Americe“.

Jsem velmi rád, že jsem si superlativního fenoménu nevšiml sám, ale pozastavil se nad ním i blog Mobil(n)ovinky. Šnekáčovu úvahu a jiný pohled na operátorská prohlášení čtěte zde.

Zkrátka i tisková oddělení mají šéfy, a ti mají šéfy a ti mají nadnárodní šéfy a ti mají akcionáře. Všichni ti mají superlativy velice rádi a také dobře vypadají v reklamách. Proto je třeba superlativů dosahovat a dosažené superlativy zviditelňovat. To vše bez ohledu na to, jak moc jsou ony superlativy pravdivé. Nechci tvrdit, že jsou ty naše tři operátorské superlativy nepravdivé, jen jsou trochu neprůhledné, těžko ověřitelné, docela nevýznamné a trochu směšné.


O2 má nejlepší mobilní internet, potvrdil průzkum
(tisková zpráva v plném znění)

Nejlepší mobilní datové služby a nejkvalitnější pokrytí mobilním internetem poskytuje Telefónica O2 Czech Republic. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos Tambor, který mapoval právě tuto oblast. Sami uživatelé potvrdili, že v porovnání s konkurencí je O2 nejsilnějším operátorem na poli mobilního internetu.

"Výsledek průzkumu nás potěšil. Dlouhodobě nabízíme velmi stabilní rychlost stahování dat a vynikající pokrytí. Naše 3G síť je dostupná v 84 městech v ČR a jejich širokém okolí. Stále více zákazníků se rozhoduje využívat mobilní data v telefonech i noteboocích na naší Chytré síti," říká Jiří Dvorjančanský, marketingový ředitel společnosti Telefónica O2 Czech Republic.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Služby mobilního internetového připojení od O2 označuje za nejlepší více než třetina respondentů (34 %). Operátor dominuje i v otázce spokojenosti s celkovým pokrytím. Jeho síť v tomto ohledu považuje za nejkvalitnější 38 % respondentů. Do průzkumu se zapojili uživatelé z celé České republiky. Výsledky se nelišily v závislosti na věkové kategorii ani na velikosti místa bydliště respondentů.

Mobilní datové služby využívá celkem 1,2 milionu zákazníků O2, z toho internet v mobilu 820 000 zákazníků a internet v notebooku 380 000.

Výzkum realizovala společnost Ipsos Tambor v březnu 2011. Uvedené otázky byly součástí omnibusové studie. Reprezentativní dotazníkové šetření proběhlo mezi 1 047 respondenty metodou PAPI (papírové dotazování).

Diskuze (22) Další článek: Samsung Applu: Chcete nás držet v šachu, budeme se bránit

Témata článku: , , , , , , , Super, Široké okolí, Datová síť, Super +, Mobil, Bezdrátová síť, Krátká rekapitulace, MOBI, Šup, Nejlepší mobil, Dotazníkové šetření, Vysoká rychlost, Sup, Ipsos, Kruh,