Lahůdka: Voq - profesionální smartphone (recenze)

Společnost Sierra Wireless přichází na trh se svým prvním mobilním telefonem. Má jméno Voq a příjmení Professional Phone. Disponuje otvírací QWERTY klávesnicí a operačním systémem Windows Mobile 2003 for Smartphone. Obstojí ve stále tvrdší konkurenci?

Bonusový software

VoqMail Program nahrazující vestavěnou aplikaci Inbox. Nabízí přístup k osobním e-mailovým účtům, k poště Microsoft Exchange i Lotus Notes. Samozřejmostí je podpora protokolu IMAP4.

Software Store a VoqUpdate Máte-li přístup k internetu, zobrazí vám program Software Store aktuální katalog programů, které si můžete stáhnout přímo do telefonu. Druhá aplikace kontroluje aktuální verze nainstalovaných aplikací a v případě dostupnosti nové verze nabídne její stažení. Opět funguje jen s mobilními datovými přenosy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Katalog s programy, které si můžete stáhnout přímo do telefonu

MyVoq Jde o jednoduché rozhraní, které se zobrazí po otevření klávesnice či stisku velkého tlačítka pod ovladačem. Nabízí rychlý přístup k historii volání, kontaktům a hlavně poznámkovému bloku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nabídka MyVoq se zobrazí po otevření klávesnice

MIDlet Manager Operační systém Windows Mobile for Smartphone nepodporuje aplikace napsané v Javě. Tuto chybu lze napravit externí aplikací, třeba právě MIDlet Managerem. Stačí zkopírovat soubor s příponou JAR do telefonu a pomocí tohoto programu ji nainstalovat. Stoprocentní kompatibilita zaručena není, některé aplikace se mi zprovoznit nepodařilo. Provedl jsem test výkonu pomocí programu Java Benchmark 2.0.2 a výsledek činí 136 bodů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konečně Java na Smartphone, pomocí prograu MIDlet Manager

jMMS Smartphone 2003 nemá v základu aplikaci pro práci s multimediálními zprávami. Na pomoc opět přichází externí aplikace jMMS. Jde o jednoduchého klienta multimediálních zpráv, který uspokojí běžné potřeby.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
jMMS slouží k tvorbě a příjmu multimediálních zpráv

ClearVue Document Voq je dodáván i s kompletním balíkem ClearVue Office, který zahrnuje pět velmi užitečných aplikací. CV Document slouží k prohlížení textových dokumentů ve formátu DOC. Svůj úkol zvládá na výbornou, dokumenty neztrácí diakritiku, obrázky ani tabulky. Při použití jsem se setkal s jedním malým problémem. Program ActiveSync má v základu aktivovanou konverzi pro soubory s příponou DOC. Převádí je na „pocketovský“ PSW, který ClearVue neotevře. Tuto konverzi je třeba zakázat v nastavení programu ActiveSync: Nástroje – možnosti – záložka pravidla – nastavení převodu – záložka z počítače do zařízení a zde vyberte dokument aplikace Microsoft Word. Zvolte upravit a z nabídky vyberte „bez převodu“. Soubory se pak budou kopírovat bez konverze a ClearVue je objeví.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při prohlížení se nevyhnete horizontálnímu posuvu

ClearVue Image Jednoduchá aplikace pro prohlížení obrázků. Nemá žádné editační nástroje, slouží skutečně jen k prohlížení.

Klepněte pro větší obrázek 
Velmi jednoduchý prohlížeč obrázků

ClearVue PDF Opět prohlížeč, tentokrát dokumentů ve formátu PDF. Neumí upravit textový dokument tak, abyste se vyhnuli horizontálnímu posunu dokumentu. Až na tuto vlastnost je prohlížení textu bezproblémové a není-li dokument rozsáhlý, i rychlé. S grafickými dokumenty si ale program neporadí, například v PDF časopisu chybí některé vrstvy a prohlížení je neúnosně pomalé. Pro nouzové použití s textovými dokumenty ale stačí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S nabídkou obchodního řetězce si prohlížeč neporadil, dokument je v pořádku

ClearVue Presentation Tento program slouží k prohlížení prezentací vytvořených programem PowerPoint. Jednotlivé snímky jsou zobrazeny na šířku což zlepšuje čitelnost, nicméně stejně jako v případě PDF prohlížeče jde spíše o nouzové řešení.

Klepněte pro větší obrázek
Balík aplikací ClearVue Office

ClearVue Worksheet U prohlížeče excelových tabulek se vyskytuje stejný problém jako v případě programu CV Document. Soubory s příponou XLS jsou standardně převáděny ActiveSyncem na soubory PXL, které CV Worksheet neakceptuje. Tuto konverzi je tedy třeba podle výše zmíněného postupu zakázat. Program si s tabulkami poradí na výbornou, grafy zůstávají zachovány. Ještě jednou upozorním na skutečnosti, že tabulky nelze editovat, jen prohlížet.

Klepněte pro větší obrázek 
Při prohlížení nepřijdete o hrafy ani tabulky

Nesmíme také zapomínat na stále rostoucí počet nejrůznějších aplikací pro chytré telefony. Bude-li vám nějaká funkce či schopnost scházet, podívejte se na www.handango.com, zda neexistuje vhodná aplikace. Právě snadná rozšiřitelnost je jednou z hlavních výhod chytrých telefonů se standardním operačním systémem.

Voq jako profesionál

Voq je velmi zajímavý chytrý telefon, který ale vybočuje z řady jen klávesnicí a poměrně bohatou softwarovou výbavou. Na trhu to nebude mít vůbec lehké. Konkurence je většinou levnější, menší a často nabízí i víc funkcí. Vzpomeňme třeba novou Motorolu MPx220, Sagem myS-7 či nový Smartphone od Eurotelu. Voq může oslovit zejména ty zájemce, kteří potřebují i na cestách psát dlouhé zprávy.

Plusy a minusy

+ plnohodnotná klávesnice
+ rychlý procesor
+ dobrá softwarová výbava

- větší rozměry a hmotnost
- chybí Bluetooth
- poměrně vysoká cena

Sierra Wireless Voq A10

  • cena: 17 838 Kč
  • operační systém: Windows Mobile 2003 for Smartphone
  • procesor: Intel PXA262 200 MHz
  • paměť: 48 MB Flash, 32 MB RAM
  • paměťový slot: Secure Digital/MultiMedia Card
  • komunikace: GSM (900/1800/1900 MHz), GPRS (třída 10), IrDA, USB
  • displej: 176×220 obrazových bodů, 65 tisíc barev
  • příslušenství: nabíječka, synchronizační kabel, lehká monofonní hands-free sada, CD, manuál

Zdroj: Nowire
Web: www.nowire.cz
Telefon: 222 135 370


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Motorola MPx200, Motorola MPx220, Vhodná aplikace, Smartphone, Číselná řada, Gumová záslepka, Běžné volání, Častý důvod, Vlhký prst, Přibývající aplikace, Pro +, Profesionál, Vysoký takt, Malý problém, Textový dokument, Upravené video, SMA, Nowire CZ, Vhodný způsob