Lenovo Phab 2 Pro: vstupenka do rozšířené reality [recenze]

  • Jako jediný smartphone s Google Tango je překvapivě levný
  • Rozšířená realita zde funguje na jedničku, obsahu je ale málo
  • Obří rozměry a slabý procesor jsou zbytečný přešlap
Kapitoly článku

1. Design

Lenovo Phab 2 Pro je už na první pohled vzhledově povedený a dobře dílensky zpracovaný phablet. Kovový rám přístroji poskytuje dostečnou pevnost a díky aloxovanému hliníku na zádech přístroj neklouže z ruky. Přesto jde hlavně o libůstku pro milovníky přerostlých telefonů. S nadstandardními rozměry 179,8 × 88,6 × 10,7 mm jde totiž veškerá ergonomie stranou. Ovládání jednou rukou je velmi nepohodlné, stejně tak i nošení v kapse u kalhot.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon není žádný drobeček. Držení v ruce ale i nošení v kapse není zrovna pohodlné.

Kvalitní materiály spolu s velikostí přístroje se také negativně promítly na váze 259 gramů, kterou pocítíte při delším držení v ruce. Důvod pro pořízení Phab 2 Pro se však nachází na zádech. Je jím trojice senzorů pro rozšířenou realitu. Na vršku se nachází konveční fotoaparát, pod ním hloubkový senzor sestávající s infračerveného vysílače a snímající kamerky. Dále je zde LED blesk, kamerka s rozšířeným zorným úhlem a nakonec čtečka otisků prstů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Technologii Google Tango zajišťuje trojice fotoaparátů ve vystouplých blocích na zádech

Na čelní straně hledejte displej, sluchátko, proximity senzor, čidlo jasu, notifikační diodu a selfie kamerku. Ve spodní části našla své místo trojice senzorových tlačítek. Levý bok nabídne hybridní slot na nano SIM/paměťovou kartu, pravý pak tlačítka pro regulaci hlasitosti a vypínání, pro jejichž stisk musíte zbytečně přehmatávat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
I když tloušťka telefonu přesahuje v nejširším místě 1 cm, díky zaoblení zad působí tenčím dojmem.

Ve spodní části se nachází mikrofon, repráček a již postarší micro-USB konektor, který je důkazem toho, že jde o loňský telefon. Telefon samozřejmě nabízí displej s 2,5D zakřivením krycího sklíčka. Zde musím pochválit vsazení plastového předělu mezi sklo a kov, což vede ke zmírnění nárazu či poškození skla při pádu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Srovnání s Xiaomi Mi Mix se stejnou úhlopříčkou displeje.

2. Displej

Lenovo osadilo phablet obrovským 6,4" IPS displejem o QHD rozlišení 2 560 × 1 440 pixelů. Na jemnost obrazu si tedy nemohu stěžovat, stejně tak ani na pozorovací úhly a hodnoty minimálního/maximálního jasu. Barvy jsou sice narozdíl od spousty telefonů méně výrazné, ale poměrně věrné.

V systému je možné také zapnout funkci zvanou ambientní displej, která aktivuje obrazovku při každém přijetí notifikace. Velkou obrazovku si navíc naplno vychutnáte při sledování videí, z čímž počítají i některé z předinstalovaných aplikací.

3. Hardware

O výkon telefonu se stará osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 652 s jednou čtveřicí jader taktovaných na 1,8 GHz a druhou na 1,4 GHz. Papírově solidní výbava bohatě postačí pro běžné používání i pro občasné hraní 3D her, to ale ani zdaleka neplatí pro aplikace Google Tango. V praxi spouštění takových aplikací trvá jednotky, někdy až desítky vteřin, aplikace se běžně zasekávají a ani pády nejsou ničím výjimečným.

Nepomohou dokonce ani 4 GB operační paměti z nichž je standardně 1,5 GB volných. Programy pro rozšířenou realitu se stejně většinou musí spouštět znovu od začátku. Chápu, že telefon byl navrhován už v minulém roce, ale stejně hodnotím volbu čipsetu vyšší střední třídy jako obrovský přešlap.

Benchmark AnTuTu 6.2.1

Celkové skóre: 83 009 bodů

  • 3D: 18 667
  • UX: 29 740
  • CPU: 27 303
  • RAM: 7 289

Telefon má k dispozici 64 GB vnitřní úložiště od Toshiby s průměrnými rychlostmi čtení (156 MB/s) i zápisu (49 MB/s). Pokud by vám však uživatelsky dostupných 59 GB nestačilo, není problém kapacitu rozšířit až o 128 GB pomocí paměťové karty. Pro tu je zde k dispozici hybridní slot, musíte se tedy rozhodnout mezi využití dvou nanoSIM nebo jedné, doplněné o microSD kartu.

Stran konektivity se můžete spolehnout na plnou podporu LTE, Bluetooth 4.0 a také dvoupásmovou Wi-Fi standardu 802.11ac. Využít lze i USB OTG pomocí konektoru microUSB. Odpustit však nemohu absenci NFC. Z polohových služeb je podporováno GPS (A-GPS) a Glonass, které mě překvapili bleskovou fixací polohy.

Výdrž baterie

Přehrávání Full HD videa s Wi-Fi (100% jas):

  • 8 hodin a 6 minut

Surfování na webu přes Wi-Fi (50% jas):

  • 6 hodin a 20 minut

Doba nabíjení:

  • 1 hodina 18 minut

Antutu Battery Test:

  • 8 641 bodů

Jelikož má telefon velkou baterii o kapacitě 4 050 mAh očekával by člověk nadprůměrnou výdrž. Obří plocha displeje s vysokým rozlišením však udělala své a v praxi počítejte tak s jedním a půl dnem běžného používání. To v mém případě znamená několik minut hovorů, pár SMS zpráv, zhruba 3 hodiny přehrávání hudby z Apple Music, občasné surfování na webu a komunikaci přes sociální sítě. To vše při zapnutých mobilních datech/Wi-Fi a polohových službách a automatickém jasu. Pokud ale telefon buete trochu šetřit, bez obav dosáhnete i dvou dnů.

Naopak při používání Google Tango aplikací jde výdrž rapidně dolů a počítejte s každodenním nabíjením. Negativně mě převapila i nízká výdrž při surfování na webu, která při opakovaném měření vždy jen lehce přesahovala šest hodin, což je značný podprůměr. Vyzdvihnout však musím velmi rychlé nabíjení, které trvá necelých 80 minut, jen škoda použití staršího micro-USB konektoru.

Phab 2 Pro se chlubí repráčkem s certifikací Dolby Atmos, který má simulovat prostorový zvuk. Vzhledem k tomu, že je reproduktor pouze jeden, nečekejte zázraky, ale telefonu nelze upřít, že hraje opravdu nadprůměrně. Je hlasitý, má výrazné basy, které oceníte zejména při sledování filmů, nicméně ani s přehráváním hudby si ostudu neudělá. Díky propracované aplikaci Dolby si však můžete zvuk přizpůsobit. Využít můžete i přibalených špuntových sluchátek od JBL.

4. Software

Lenovo Phab 2 Pro běží na Androidu 6.0.1 Marshmallow, který výrobce doplnil jen o decentní dávku aplikací a funkcí související s Google Tango, jinak vše vypadá stejně jako u čistého Androidu. Přesto bych vytkl slabší optimalizaci, kterou pocítíte při větším multitaskingu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka prostředí a nabídka nastavení

Předinstalovaný software je ve většině případů smysluplný, až na jedinou výjimku v podobě antiviru McAfee, který ale lze odinstalovat. Naopak oceníte aplikace pro správu souborů, přenos dat ze starého telefonu nebo klávesnici SwiftKey. Vzhledem k velké úhopříčce dává smysl i předinstalovaný Netflix.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Předinstalované aplikace

Jak už jsem zmínil výše, Lenovo to s Tango aplikacemi nepřehánělo a v základu najdete jen aplikci Measure pro měření délky objektů, která většinou měří překvapivě přesně. Počítá se však že pro další obsah zabrouzdáte do Tango Storu, jehož nabídka ale rovněž není široká (cca 30 aplikací). Většina je zdarma, ale za prémiové tituly už musíte zaplatit. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Měření v aplikaci Measure je většinou překvapivě přesné, ale u velkého objektu už má telefon problém správně zachytit krajní body, což vede k odchylce v měření.

Ačkoliv všechny aplikace fungují takřka na stejném principu, kdy přidáváte virtuální objekty do reálného prostoru, jsou vcelku originální a zajisté vás zabaví. Ať už jde o starání se o virtuáního mazlíčka, hraní stolních her, vyzdobení místnosti imaginárním nábytkem či sledování tancujících postaviček kdekoliv, kam je postavíte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
S aplikací Lowe's Vision si vyzdobíte pokoj virtuálním nábytkem. V některých zemích si můžete vybraný nábytek i reálně koupit.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Reise je moderní obdobou oblíbených Tamagotchi. O zvířátko se musíte starat, hrát si s ním, krmit ho. Díky tomu, že ho ale vidíte pobíhat v reálném prostoru je efekt daleko reálnější.

Hlavní je to, že přidané objekty se chovají jako kdyby opravdu stály v reálném světě, chytají se fyzických objektů a zůstávají v prostoru pevně ukotveny. Navíc si je můžete dojít prohlédnout zblízka, obejít je či s nimi nějak interagovat. Osobně mě velmi příjemně překvapilo, jak je techonologie po této stránce dotáhnutá do konce a spolehlivě funguje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kromě vymyšlených postaviček si však můžete domů pozvat i takového Donalda Trumpa. 
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozšířená realita může i interaktivně vzdělávat. V aplikaci Dinosaurs Among Us si můžete zhmotnit některé dinosaury a dozvědět se nějaké zajímavé informace. Věděli jste například, že Velociraptoři měli peří?

5. Fotoaparát

Fotoaparát je pro Lenovo Phab 2 Pro alfou a omegou, jelikož na něm stojí celá technologie rozšířené reality Google Tango. Nejde však jen o jeden, ale rovnou o trojici fotoaparátů. Ten horní je konvenční snímač o rozlišení 16 MPx, který slouží k focením, ale rovněž zajišťuje obraz pro rozšířenou realitu. Pod ním se nachází hloubkový fotosenzor, spolu s infračerveným vysílačem, které obstarávají drátový model okolního prostoru. Poslední je kamerka ve stylu rybí oko s velkým zornům úhlem, která slouží ke sledování pohybu v prostoru a následně ke správnému zobrazení textur. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie. Veškerou fotogalerii najdete v poslední kapitole recenze.

Co se samotného focení týče, nečekejte zázraky, ale nenáročný uživatel bude spokojen. Za denního světla jsou fotky takřka bez výhrad, jsou živé, ostré plné detailů. Pozor však na scény s velkým dynamickým rozsahem, kdy často dochází k přeexponování či podexponování snímku. Horší je to ovšem s nočními snímky, kdy má smartphone často problém se zaostřením a fotky tak bývají rozmazané, plné šumu a je na nic patrné slévání hran.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přímo ve fotoaparátu můžete přepnout do AR módu, což do scény přidá kotě, draka či jiná zvířátka.

Výhrady mám i k aplikaci fotoaparátu, která je až zbytečně osekaná o některé funkce, takže zapomeňte například manuální režim. Na druhou stranu obsahuje režim pro rozšířenou realitu, kde si můžete do scény hravé koťátko a další zvířátka či animované postavičky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu

Přední (v pořadí již čtvrtá) kamerka se může chlubit rozlišením 8 MPx se světelností f/2.2. Její fotky jsou rovněž ostré a živé, takže pro běžné používání více než postačuje. U videí musím pochválit elektronickou stabilizaci, která odvádí dobrou práci a obraz je plynulý a nijak roztřepaný. Škoda, že Lenovo zapomnělo na 4K rozlišení a podporované Full HD umí jen při 30 snímcích za vteřinu.

Redakční hodnocení: 74%

Lenovo Phab 2 Pro mě příjemně překvapil. Přestože jde o první smartphone s Google Tango, funguje u něj rozšířená realita překvapivě na jedničku. Velmi to ale kazí nedostatek obsahu. Těch pár dostupných aplikací vás sice na určitou dobu zabaví, ale všechny jsou si velmi podobné a časem vás omrzí. S užitečnými aplikacemi je situace ještě zoufalejší.

Prozatím je tedy Lenovo Phab 2 Pro pomyslnou investicí do budoucnosti. Aplikace totiž přibývají a za pár měsíců bude situace úplně jiná. Na druhou stranu za těch pár měsíců bude telefonu ještě více ubírat na kráse slabý procesor. Telefon je tedy prozatím spíše hračkou pro fandy nových technologií. I ti však budou muset překousnout obří rozměry, které velmi komplikují běžné používání. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Jako u průkopníka nové technologie zůstala ale cena při zemi na 13 000 Kč. Pro mnohé tak poslouží jako cenově dostupná vstupenka do světa rozšířené reality. Přímá konkurence totiž prozatím neexistuje, alespoň do příchodu nedávno představeného Asus Zenfone AR. Ten bude značně kompaktnější, výkonnější a rozšířenou realitu Tango navíc zkombinuje s virtuální realitou DayDream. Bude ovšem stát dvojnásobek.

Pokud o rozšířenou realitu úplně nestojíte, ale chcete velký smartphone, vyplatí se sáhnout po Lenovo Phab 2 Plus se stejnou úhlopříčkou displeje, ale slabší výbavou za 8 000 Kč. Stejnou úhlopříčku nabízí i levnější Xiaomi Mi Max (6 000 Kč) a dražší Xiaomi Mi Mix (23 000 Kč), ale oba bohužel postrádají podporu českých LTE frekvencí.

Verdikt: Lenovo Phab 2 Pro sází na propracovanou rozšířenou realitu za přijatelnou cenu. Vše ale kazí obří rozměry, slabý výkon a zatím i nedostatek aplikací.

Plusy:

  • První smartphone s Google Tango
  • Virtuální objekty jsou pevně ukotveny v prostoru
  • Kvalitní zvukový výstup

Minusy:

  • Obří rozměry / ergonomie
  • Výkon nedostačující pro rozšířenou realitu
  • Fotky za tmy
  • Nepodporuje 4K video
  • Nemá NFC

Témata článku: Lenovo, , , , , , , , , , , , , , Lenovo Phab 2 Pro, Opakované měření, Dinosaur, Krajní bod, Reálný objekt, Real, Konvenční snímač, SwiftKey, Přímá konkurence, Sledování filmů, Obří rozměr,