Lenovo S750: odolný dualSIM pro hračičky [recenze]

Nabídka odolných telefonů se rozrůstá o další dualsim v podobě Lenova S750. Střední třída se tak rozrůstá o čínský model v netradičních barvách.
Kapitoly článku

Několik bonusových aplikací

Aplikační nabídka nad rámec systémových aplikací je velmi skromná. Budete možná ochuzeni o bonusové aplikace, na druhou stranu nemusíte naříkat nad zbytečným balastem, který by vám v telefonu překážel. Vzhledem k poměrně malé velikosti vnitřního úložiště je tento krok i pochopitelný. Volba aplikační výbavy je u Lenova zcela v rukou uživatele.

Optimalizace aplikací šla až tak daleko, že v telefonu nenajdete klienta žádné sociální sítě, bez doinstalovaného kancelářského balíku neotevřete žádný dokument (Office ani PDF), přisvětlovací diodu proměníte v baterku také jen s doinstalovanou aplikací. Lenovo postrádá i poměrně běžné Mapy a dokonce i YouTube.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mapy je potřeba doinstalovat z Google Play • YouTube také chybí, i zde je nutná doinstalace

Z bonusových aplikací je k dispozici již zmíněný Apex launcher, k zálohování slouží Backup&Restore. Souborový manažer FileBrowser sice nedisponuje žádnými pokročilými funkcemi, na běžnou práci se soubory v úložišti telefonu nebo na kartě ale postačuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zálohování obsahu telefonu • Uložená záloha, kterou lze obnovit • Souborový manažer FileBrowser

Telefon, výpis hovorů, kontakty a zprávy vedou do jednoho rozhraní, které zastřešuje tyto na první pohled samostatné aplikace. Přepínáte se mezi nimi pomocí karet ve spodní části obrazovky a po klepnutí na poslední z nich se se objeví rozcestník, odkud se lze navíc dostat k zálohování (spouští aplikaci Backup&Restore).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozhraní telefonu • Kontakty • Prostředí psaní SMS • Rozcestník k dalším aplikacím

Průměrný zvuk

Sluchátka v krabičce chybí, k poslechu budete muset využít vlastní. Subjektivně má Lenovo spíše plochý přednes, zvuk je takový neslaný nemastný. Lze tomu částečně pomoct instalací nějakého sofistikovanějšího přehrávače a případnou úpravou ekvalizéru.

Větší problém představuje necitlivě nastavená regulace hlasitosti. Nejmenší možná hlasitost je zbytečně vysoká, takže můžete vybírat mezi tichem a „už to hraje moc nahlas“. Tam, kde u jiných telefonů využijete polovinu celého spektra (aniž by byl výstup nepříjemně hlasitý), u Lenova vystačíte se třemi kroky. Stejná situace panuje i u FM rádia, které má jednoduchý layout, zobrazí RDS, umí hrát přes hlasitý reproduktor a lze z něj i nahrávat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehrávání audia v aplikaci Hudba • Rozhraní FM rádia

Přehrávání videa je jeden velký otazník. Výkonově Lenovo zvládne i náročné full HD kousky, jako je třeba JVC Demo The Beauty of Japan, s jinými videi v HD ready však zápasí. Tu vypadává zvuk, jinde se seká obraz. Nelze se tedy spolehnout, že určitou „kvalitu“ bezpečně přehraje, proměna Lenova ve videopřehrávač bude vyžadovat trochu laborování nad kombinací přehrávače a formátu daného filmu.

Pozor na čočku

Aplikace fotoaparátu využívá plochu displeje relativně efektivně, i zde by ale šlo mnohé vylepšit. U levého kraje je k dispozici volba režimu (normální, panorama, sekvence…), v pravém horním rohu nastavíte blesk a aktivní čočku (přední/zadní), vpravo dole se pak dostanete k dalším nastavením rozděleným v malém dialogovém okně do tří karet. Ani fotoaparátu se nevyhnuly nelokalizované položky. Některá nastavení by mohla mít vhodněji zvolený název, který by lépe řekl, co vlastně nastavujete (například kvalita videa).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu a nastavení fotoaparátu

Na pravé straně displeje je již tradičně spoušť, a to rovnou ve dvojím provedení – na focení a video. Není tedy potřeba se nikde přepínat, stačí jenom klepnout na požadované tlačítko a fotíte nebo natáčíte. Telefon reaguje okamžitě, nemusíte se obávat žádných prodlev.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Až osmimegapixelové snímky jsou spíše průměrné, postrádají hlavně ostrost a lepší prokreslení detailů, provází je všudypřítomný šum. Barevně na tom nejsou špatně, odpovídají pošmourné zimní realitě velkoměsta. V letním období s mnohem lepšími světelnými podmínkami by mohly být fotky i lepší, celkově od fotoaparátu neočekávejte zázraky. Video má rozlišení maximálně 1280 ×720 bodů, kvalitou je na tom o něco lépe než fotky.

Problematickým místem fotoaparátu může být v delším časovém horizontu krycí sklíčko čočky, které není nijak chráněno a snadno se může poškrábat. Toto řešení není nejvhodnější u běžných telefonů, o odolného je pravděpodobnost poškození ještě větší.

Když víte, co chcete

Lenovo S750 seženete nejlevněji za 6 250 Kč, většina e-shopů tuto cenovku ještě o pětistovku navýší. Za tyto ne zcela malé peníze dostanete ve většině případů telefon s přiměřenou porcí výkonu, běžnou výdrží, vyšší odolností a slotem pro dvě SIM. Připravte se ale na ne zcela dokonalou lokalizaci a poměrně malé úložiště, které se po doinstalování běžných aplikací (Mapy, YouTube, kancelářský balík, sociální sítě atd.) ještě smrskne.

Telefon je skvělou volbou pro pokročilé uživatele, kteří jsou schopni (a ochotni) si odladit vlastní ROM a mají možnost telefon sehnat levněji, například objednáním přímo z Asie. Většina softwarových neduhů je potom řešitelná zásahem do systému. Pro běžné uživatele bude vhodnější volbou některá ze zavedených značek s oficiálním zastoupením, kde se můžete spolehnout na jistou úroveň podpory.

Plusy:

  • Vyšší odolnost
  • Originální design
  • DualSIM a podpora paměťovek
  • Notifikační dioda

Minusy:

  • Malé vnitřní úložiště
  • Nedoladěná lokalizace
  • Cena v tuzemských e-shopech by mohla být nižší

Témata článku: Lenovo, , , , , , Huawei Ascend Y300, Lenovo S750, Vyzváněcí profil, Letní období, Datové úložiště, Testovaný kus, Blízké zkoumání, Možný problém, Zbytečný balast, Kombinace černé, Seznamování, Všudypřítomný šum, Pro +, Malé úložiště, Úložný prostor, Dostupné maximum, Výpis hovorů, Original design, Slot na dvě sim,