Lenovo Vibe Z2 Pro: našlapaná plácačka [recenze]

Čínské značky jsou v kurzu, Lenovo přidává oficiální českou podporu, a tak má „tabletofonu“ Vibe Z2 Pro dobře nakročeno.
Kapitoly článku

Aplikace

Kromě klasické nabídky Nastavení máte k dispozici ještě jednu kartu Nastavení funkcí, na které aktivujete pomocníky využívající senzory či zjednodušující práci s velkou obrazovkou. Pokud nepotřebujete přistupovat ke kontaktům, volání, výpisu hovorů či zprávám jediným klepnutím, můžete si z aplikací KontaktyVytáčetHovory a Zasílání zpráv vybrat jen jednu, kterou budete používat. Všechny čtyři aplikace totiž představují přístup na příslušnou kartu jediné aplikace, která slučuje veškeré zmíněné funkce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozšiřující nastavení funkcí • Aktivace chytrého číselníku • Telefon sdružující další funkce

Práci s daty usnadňuje trojice aplikací SHAREit, SYNCit a CLONEit, z nichž první dvě jsou dostupné bezplatně i pro další telefony na Google Play. SHAREit slouží ke sdílení dat mezi zařízeními, SYNCit na zálohování kontaktů, zpráv a protokolu hovorů a CLONEit na přenos dat mezi starým a novým telefonem. Tuto poslední zmíněnou aplikaci lze z telefonu odinstalovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
SHAREit • SYNCit • CLONEit

Do výčtu aplikací, kterých se můžete zbavit, patří klienti sociálních sítí Facebook a Twitter, prohlížeč UC BrowserSkypeEvernote, hudební služba Guvera, kancelářský balík WPS Office, navigace Route 66, obchod s elektronickými knihami txtr ebooks, obchod s hrami Gamestore a několik her.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace, které lze z telefonu odinstalovat

Dříve nebo později budete muset pracovat přímo se soubory v úložišti telefonu – k těmto účelům poslouží předinstalovaný Prohlížeč souborů. Kromě klasického zobrazení adresářové struktury umí i režim podle typu, ve kterém seskupí dokumenty, hudbu, obrázky apod. Začátečníci ocení přehledného Průvodce, který je seznámí se základními úkony přehledně rozdělenými podle témat. Výčet praktických pomocníků uzavírá Aplikace pro vozidlo, která představuje upravené rozhraní pro řidiče s přístupem k nejčastějším funkcím, které byste při řízení mohli potřebovat. Její možnosti nastavení jsou bohužel hodně omezené.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohlížeč souborů ve dvou režimech zobrazení • Průvodce
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace pro vozidlo

Pokud budete hledat jakékoliv informace o baterii v Nastavení, narazíte jenom na výběr stylu ukazatele. Všechna další nastavení se přesunula do aplikace Správce napájení. V ní lze přepínat přednastavené režimy a detailně upravovat nastavení. V aplikaci Security najdete nastavení a přehled spotřeby mobilních dat, antivir, antispam nebo nástroje na zrychlení systému, které vyhledají nepotřebné zbytky dat, dočasné soubory, ukončí spuštěné aplikace atd. V mnoha ohledech se jedná o obdobu aplikace Optimalizace, kterou znají majitelé telefonů Xiaomi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Správce napájení • Security

Multimédia

Multimediální přehrávače jsou v případě audia zastoupeny Hudbou Play a u videa aplikací Video. Ta zobrazí dostupná videa řazená podle názvu, data nebo inteligentně, jakmile jich však máte v zařízení více, orientace mezi nimi není jednoduchá. Žádné řazení totiž nerespektuje adresáře a zorientovat se v několika desítkách videí jen podle názvu a náhledu nemusí být jednoduché.

V čem aplikace Video vyniká, je přepnutí přehrávaného videa do plovoucího okna. Na velkém displeji tak můžete sledovat film či seriál a vedle něj třeba komunikovat s přáteli. S externími titulky si aplikace neporadí. Kromě hudby a videa můžete využít i jednoduché rádio.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Videa v aplikaci Video • Video v plovoucím okně

Lenovo je na multimédia připraveno výborně. Se svým výkonem přehraje snad vše, na co si vzpomenete, a zobrazí to velkém jemném displeji v perfektních barvách. Zvukový projev reproduktoru, byť jediného, je dostatečně hlasitý, hutný a nepostrádá basovou složku. Na stereo reproduktory HTC nemá, mezi telefony však spadá jednoznačně do nadprůměru.

Jedinou podstatnou vadou je při multimediálním využívání absence paměťové karty. Takto velký telefon může s přehledem nahradit kombinaci telefonu a tabletu, 25 GB pro veškerá data, aplikace a multimédia však mohou velmi rychle přestat stačit. Částečně lze tento nedostatek obejít pomocí USB OTG.

Fotoaparát

Už samotné hardwarové provedení fotoaparátu naznačuje, že se mohlo jednat o povedený nástroj. Při detailnějším průzkumu jeho rozhraní se pak o tom přesvědčíte sami. Po spuštění aplikace máte k dispozici na pravé straně spouště (foto i video, nemusíte se mezi režimy přepínat) a v rozích několik jednoduchých ovladačů. Po klepnutí na ikonu nastavení se zobrazí jednoduché rozhraní pouze s několika volbami.

Klepnutím do pravého spodního rohu otevřete nabídku režimů, mezi nimiž je šikovně ukryt přepínač mezi chytrým (zvolen jako výchozí) a profesionálním fotoaparátem. Ten pak nabídne další možnosti nastavení, z nichž laik některým možná ani nebude rozumět.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí chytrého fotoaparátu • Nastavení chytrého fotoaparátu
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí profesionálního fotoaparátu • Nastavení profesionálního fotoaparátu

U mnoha telefonů můžete volit formát stran 4:3 nebo 16:9. Zatímco většinou představuje pouze ten první maximální využití (tedy největší fotku), u Lenova je to naopak – šestnáctimegapixelové fotky vyfotíte jen v režimu 16:9, při volbě 4:3 je delší strana oříznuta (výsledek má 12 megapixelů).

I bez důkladného nastavování a experimentování s nejrůznějšími parametry v profesionálním módu jsou fotografie povedené, a to i v současném pošmourném podzimním období. Nepostrádají ostrost, mají prokreslené detaily, netrpí šumem ani přepaly. Za pěkného slunečného dne budou výsledky ještě o poznání lepší.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Obdobné výsledky jako u fotek můžete čekat i u videa. Pokud ještě nemáte dost superlativů tohoto zařízení, vězte, že kromě „obyčejného“ full HD umí i 2K a 4K. Hlavním problémem u videa tak bude vyřešit otázku, na čem budete pořízené záznamy v ultravysokém rozlišení přehrávat.

Ukázkové video ve full HD:

Ukázkové video ve 4K:

Závěr

Lenovo pořídíte za necelých čtrnáct tisíc korun. Za tyto peníze nabídne snad vše, co si jen můžete od telefonu přát – extrémní výkon, nádherný displej, tenké pevné tělo a solidní fotoaparát. Lze mu něco vytknout? Maximálně drobnosti, asi nejzásadnějším problémem bude velikost vnitřního úložiště, respektive absence slotu na paměťovou kartu. Někomu možná nesednou vizuální úpravy systému a bude si na ně déle zvykat. Také nalezení optimálního motivu, který nebude vypadat omalovánky, může chvíli zabrat.

Vibe Z2 Pro už svou velikostí neosloví každého, i přes trend rostoucích úhlopříček je to pořád hodně velká plácačka. Pokud ale hledáte velký displej a nekompromisní výbavu a spokojíte se s vestavěným úložištěm, Lenovo vám poslouží dobře. Jelikož leží přesně mezi dnes stále běžnějšími pětipalcovými telefony a sedmipalcovými tablety, zvládne u mnoha uživatelů nahradit obě zařízení. Potom už ani jeho cenovka nebude představovat tak velkou překážku.

Plusy

  • Vysoký výkon
  • Perfektní displej
  • Velká baterie
  • Tenké pevné tělo
  • Kvalitní fotoaparát

Minusy

  • „Pouze“ 32GB vnitřní úložiště
  • Místy kostrbaté počeštění
  • Nešikovné umístění reproduktoru

Témata článku: Lenovo, , , , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), Lenovo Vibe Z2, Lenovo Vibe Z2 Pro, LG G3, LG G3 32GB, Hudební služba, Zajímavý poměr, Perfektní displej, Pětipalcový telefon, Kryjící displej, Jediný parametr, Praktický pomocník, Podívaná, Dolní strana, Obrovský displej, EBook,