Lenovo Yoga Book: unikátní každým coulem [recenze]

  • Vaše ručně psané poznámky dokáže převést do digitální podoby
  • Yoga Book pracuje s procesorem Intel Atom a 4GB RAM
  • Může fungovat v režimu tabletu i v režimu s klávesnicí
Kapitoly článku

Design

Vzhledem k velikosti displeje, můžete mít problém se zařazením tohoto zařízení. Avšak kvůli nižšímu výkonu (ve srovnání s notebooky) a v tomto případě i díky systému Android, bych se přikláněl spíše k zařazení k tabletům (s některými výhodami). Proto ho budu z tohoto pohledu i hodnotit v recenzi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozměry Lenovo Yoga Book jsou 256,6 × 170,8 × 9,6 mm a hmotnost činí 690 gramů.

Svým designem a konstrukcí vychází model Yoga Book z notebooků řady Yoga, a to včetně velmi povedeného plně otočného kloubu. Ten umožňuje, aby byl Yoga Book používán ve stylu notebooku (s klávesnicí) nebo jako tablet. Jestliže budete chtít sledovat film nebo surfovat po internetu z pohodlí sedačky v obývacím pokoji, prostě jen polohu Yoga Booku odpovídajícím způsobem upravíte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Otočný kloub je dostatečně pevný na to, aby udržel obrazovku v úhlu, ve kterém ji nakloníte.

V části, kde je displej, již nenajdete téměř nic dalšího. Pouze uprostřed nad displejem upoutá čelní kamerka pro videohovory. Z pohledu dnešního vývoje a razantního ztenčování rámečků kolem displeje, však Yoga Book působí poněkud zastarale. Jeho rámečky jsou totiž opravdu široké. Na delší straně mají na obou stranách zhruba 1,5 cm, na kratších stranách pak dokonce necelé 2 cm. Zde proto vidíme určitě prostor pro zlepšení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Režim klávesnice a psaní rukou lze rychle přepínat softwarovým tlačítek nad klávesnicí. Halo klávesnice se automaticky učí jejím užíváním a přizpůsobuje se vašemu stylu. Po několika dnech užívání je tak psaní na klávesnici mnohem pohodlnější a přesnější. Pod klávesnici je i malý touchpad, jeho funkce jsou však kvůli Android limitovány (nelze scrollovat či přibližovat).

Druhou část tvoří velká černá dotyková plocha, nebo-li dotyková klávesnice Halo. Záleží pouze na tom, jaký režim právě zvolíte. Ve variantě s klávesnicí máte k dispozici standardní rozložení kláves, vč. 12 funkčních tlačítek. Je nutné zdůraznit, že tyto klávesy jsou znázorněny pouze světelným obrysem, nemají žádný zdvih. Jejich stisknutí je vždy provázeno haptickou (vibrační) odezvou a může být doprovázen i zvukově.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hlavní fotoaparát (jestli ho tak zde můžeme nazývat) se nachází nad klávesnicí. Na první pohled se vám jeho umístění může zdát nelogické, stačí však překlopit zařízení do režimu tabletu a vše dostává logický rozměr.

Všechny konektory a sloty jsou pak umístěny na kratších bocích tabletu. Vpravo se nachází zapínací tlačítko a klávesy pro ovládání hlasitosti. Z konektorů je zde 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Na druhém boku je miniHDMI konektor a k dobíjení poslouží (bohužel starší) microUSB port (s podporou OTG). Mezi oběma konektory má své místo slot pro nanoSIM kartu, prostřednictvím kterého lze připojit Yoga Book k internetu i v místěch bez Wi-Fi pokrytí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Lenovo Yoga Book není výjimečný pouze svou klávesnicí, ale rovněž i příslušenstvím, které najdete v prodejním balení. Kromě samotného zařízení a standardní cestovní nabíječky totiž ukrývá i stylus s vyměnitelnými náplněmi či poznámkový blok. Poznámkový blok má sice magnetickou podložku a sedí tak perfektně na klávesnici, ale rovněž má jen 14 listů a brzy ho proto zaplníte. Naštěstí lze psát na jakýkoliv papír.

Svou konstrukcí a zpracováním si nás Lenovo Yoga Book opravdu získal. Svými kompaktními rozměry totiž v režimu tabletu téměř nepoznáte, že jeho součástí je i klávesnice. Naopak ve chvíli, kdy potřebujete napsat delší email či jiný text zařízení jednoduše překlopíte do režimu s klávesnicí a můžete vesele psát.

Displej

Lenovo Yoga Book využívá 10,1palcové IPS displeje. Jeho rozlišení je dnes již běžné FullHD (1 920 × 1 200 pixelů) a dosahuje tak jemnosti 224 ppi. Ačkoliv na první pohled jednotlivé pixely nevidíte, při detailnější práci si jich všimnete. Vyšší, (např. WQHD) rozlišení, by tak jistě nebylo na škodu. Další vlastnosti displeje však hodnotíme pozitivně.

Jeho barvy jsou živé, pozorovací úhly dostatečné a jas (400 nitů) ve většině situací dostačující. Je však pravda, že na přímém slunečním světle může být s jeho čitelností menší problém. Na rozdíl od dotykové plochy/klávesnice nevyužívá displej technologie Wacom, a tudíž nedokáže reagovat na různou sílu dotyku, přesto lze při práci s displejem využít některé typy lepších stylusů (vč. toho v balení).

V nastavení lze rovněž aktivovat funkci (technologii) AnyPen. Poté začne displej reagovat na každý vodivý předmět, který máte v ruce, aniž byste se museli displeje dotýkat právě samotnými prsty. Funguje to přitom překvapivě spolehlivě, od klíčů až po příbory.

Hardware

Na rozdíl od většiny jiných tabletů se systémem Android, nevyužívá Yoga Book procesoru od společností Qualcomm či MediaTek. Čínský výrobce totiž v tomto případě vsadil na čtyřjádrový Intel Atom Z8550 x5 s taktem 1,44 GHz (max. 2,4 GHz). Součástí výkonnostní složky je rovněž 4GB RAM LPDDR3. Na rozdíl od verze s Windows, ve variantě s Androidem tento hardware k běžné práci v prostředí zcela dostačuje.

Je ale pravda, že při multitaskingu či surfování po internetu jsou občas odezvy tabletu trochu delší. Nicméně nejedná se o nic tragického. Nepříjemnou paseku však může procesor od Intelu nadělat při práci s některými externími aplikacemi (či hrami). Někteří vývojáři své aplikace pro tyto procesory zcela neuzpůsobily, a tak můžete narazit na problém, že aplikaci v obchodě aplikací vůbec nenajdete, protože ji zařízení nepodporuje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Druhou možností je, že aplikaci sice neinstalujete, ale ta poté nepracuje správně. Na snímku je vidět problém s grafikou ve hře Real Racing 3.

Výsledky benchmarku AnTuTu v6.2.7:

  • celkové skóre: 88 267 bodů
  • 3D: 23 653
  • UX: 31 123
  • CPU: 26 603
  • RAM: 6 888

Protože tablet je zejména multimediální zařízení, jistě vás zajímá, jaké Yoga Book nabízí úložiště. K dispozici je vnitřní paměť s kapacitou 64 GB (reálně k dispozici zhruba 52 GB) a lze ji rozšířit prostřednictvím paměťové microSD karty o dalších až 256 GB. Obsah můžete do tabletu dostat buď skrze připojení s počítačem, nebo přes Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac), anebo pomocí mobilních dat (LTE). Z další výbavu nechybí ani Bluetooth 4.0 či GPS lokátor.

AnTuTu Battery Tester:

  • celkové skóre: 9 735 bodů

Lenovo Yoga Book se dodává s 8 500mAh baterií. Výrobce pak deklaruje, že by toto zařízení mělo vydržet zhruba 12 hodin v provozu. Tuto cifru můžu po krátkém testování potvrdit, a to v případě, že ho budete opravdu intenzivně používat např. k práci (s adaptivním jasem). Jestliže ho budete využívat zejména jako tablet, a to nárazově (nikoliv po celý den), nemusíte se o jeho nabíjení starat i 3-4 dny. Dobíjení z 0 na 100 trvá zhruba 3 hodiny, přičemž na zhruba 80% kapacity se Yoga Book dobije za přibližně 50 minut.

Real Pen

V prodejním balení dostanete se zařízením Yoga Book rovněž stylus Real Pen. Ten využijete pro psaní na dotykovou plochu, přičemž takový psaný projev se současně převádí do digitální podoby. Real Pen přitom obsahuje skutečnou tuhu s inkoustem, můžete s ním proto psát i na papír. Real Pen by na dotykové ploše měl propsat svazek papírů až do výšky 1 cm. Orientaci na displeje napomáhá, že jakmile se hrotem stylusu přiblížíte zhruba na 1-2 cm k dotykové ploše, zobrazí se na příslušné části displeje malá tečka.

Inkoustové tuhy lze měnit za pomoci víčka stylusu. Jeho výměna však může skončit neštastně, tak jako u nás v redakci, když se nám víčkem nepodařilo vytáhnout celou tuhu, nýbrž pouze hrot, a trocha inkoustu se vylila do okolí. V balení jsou k dispozici celkem 2 tuhy a třetí plastová tuha.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stylus drží na bočnici díky magnetu.

Tu můžete využít, jestliže nechcete psát současně na klasický papír, ale rovnou na „klávesnici”. Real Pen pozná 2 048 různých úrovní tlaku, což se poté promítá na tloušťce čáry, která se zobrazuje na displeji. Nemusíte se ani starat, kdy vám dojde ve stylusu baterie, Real Pen totiž funguje zcela bez ní. Jelikož ale stylus nelze nijak připevnit k Yoga Booku (mimo slabého magnetického připojení), může se vám snadno stát, že ho ztratíte. 

Software

Lenovo vybavilo své další zařízení systémem Android 6.0.1 Marshmallow. K tomu přidalo svou grafickou nadstavbu BOOK UI. Ta kromě několika vlastních aplikací a funkcí přináší i chytřejší spodní lištu. Kromě systémových kláves totiž po vzoru Windows zobrazuje ikony spuštěných aplikací a umožňuje tím k nim rychlý přístup. Přímo z lišty (přidržením a tahem nahoru) lze tyto aplikace i zavírat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na začátku vás uvítá přehled některých integrovaných funkcí

Základní pohotovostní plocha je přizpůsobena většímu displeje. Vejde se na ní 6 sloupců ikon na 5 řádcích (mřížka 6 × 5). Můžete tak plochu buď zcela zaplnit 30 zástupci aplikací, případně jich využít méně a doplnit je dostupnými widgety. Trochu zamrzí nemožnost jakkoliv zmíněnou mřížku měnit (zvětšovat či zmenšovat).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní obrazovka a hlavní nabídka aplikací

Aplikace, které nemáte na pohotovostních plochách jsou přístupné v hlavní nabídce. Lenovo do zařízení doinstalovalo jen několik aplikací. Počínaje pokročilejší aplikací pro malování ArtRage, zápisníkem Evernote, přes anitvirovou aplikaci McAfee Security, po aplikace pro sdílení obsahu mezi různými zařízeními SYNCit HD.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V aplikaci Dolby můžete pomocí ekvalizéru ovlivnit, jaký zvuk se budou linout ze dvou stereo reproduktorů umístěných na kratších bocích zařízení.

Veškeré poznámky, které zaznamenáte ručně prostřednictvím stylusu a dotykové plochy probíhají a ukládají se prostřednictvím aplikace Lenovo Note Saver. Ta umožňuje uživateli volit tloušťku zápisu, barvu, případně přidávat automatický text či obrázky. Aplikace se automaticky spustí ve chvíli, kdy aktivujete příslušný režim dotykové plochy.

Pro práci ve více aplikacích současně integrovalo Lenovo do Yoga Booku funkci, která umožňuje vybraným aplikacím běžet v okně (nikoliv v režimu celé obrazovky). Na displej se vedle sebe vejdou současně tři taková okna. Může se to hodit při práci s kalkulačkou ve spojení se zápisníkem apod., avšak denně to zřejmě využívat nebudete.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace ArtRage

Ačkoliv systém má vše, co klasický Android nabízí, ke každodenní práci se tablet určitě nehodí. V této oblasti má prostě systém se zeleným robotem své limity a klasické notebooky a počítače zatím jednoduše nahradit nedokáže. Proto, chcete-li spíše pracovní nástroj uvažujete o verzi s Windows 10 Pro (ačkoliv tam je současně limitem nižší hardware). Pokud však chcete multimediální zařízení, bude pro vás verze s Androidem zajímavým adeptem.

Fotoaparát

Hlavní fotoaparát má u Yoga Booku 8Mpx rozlišení a disponuje funkcí automatického ostření. Čelní kamerka pak fotí a natáčí video skrze 2Mpx snímač. Více k tomu uvádět netřeba. Ačkoliv snímky nejsou vyloženě špatné, žádnou parádu s nimi také neuděláte. Fotografování jednoduše nepatří mezi kritéria, dle kterých tento typ zařízení uživatelé vybírají a Lenovo to ví, a my přivíráme oči.

Ukázkové fotografie v rozlišení 8 Mpx:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Více snímků naleznete ve fotogalerii

Celkové hodnocení

Závěrečné resumé zařízení Lenovo Yoga Book může mít dvě části. Ta první je méně povzbudivá a přiléhá v případě, že se na něj díváte jako na notebook či pracovní nástroj. To Yoga Book s Androidem jednoduše není. Kdo se však na Yoga Book s Androidem dívá jako na tablet. Bude velmi spokojen, alespoň my jsme.

Nabízí totiž vše, co současné tablety mají rovněž, ale přidává k tomu trik s otočnou klávesnicí. Přitom při pohledu na jeho rozměry si této vychytávky ani nemusíte všimnout. Několik malých kazů bychom přeci jen našli, a to jsou zejména široké rámečky kolem displeje, specifická omezení procesoru Intel a způsob výměny náplně u Real Pen.

Celkové hodnocení Lenovo YogaBook: 74%

Verdikt: Lenovo Yoga Book s Androidem primárně rozhodně není pracovní nástroj. Jedná se spíše o tablet, se kterým díky fyzické klávesnici zvládnete napsat i delší texty. K tomu pak poskytuje vše, co uživatel od podobného zařízení očekává.

Plusy:

  • 10palcový FullHD displej
  • kvalitní stereo reproduktory
  • unikátní Halo klávesnice
  • poznámkový blok a stylus je součástí balení
  • dobrá výdrž baterie
  • možnost současné tvorby ručně psaných a digitálních poznámek

Mínusy:

  • řešení výměny náplní u Real Pen
  • slabý fotoaparát

Témata článku: Lenovo, , , , , , , , , , , Lenovo Yoga Book, Typ zařízení, Obývací pokoj, Kardon, WQHD +, Zapínací tlačítko, Výhoda, Paměťové micro, Unikát, Adaptivní jas, Zelený robot, Kompaktní rozměr, Podobné zařízení, Wi-fi pokrytí,