LeTV Super Cycle: Omrkli jsme kolo protkané technikou

Chcete futuristicky vyhlížející kolo prošpikované elektronikou , které můžete mít už za rozumných 15 000 Kč?

Jednou z hvězd veletrhu CE China bylo chytré kolo. V těchto místech by v běžném článku bylo jeho jméno a odkaz na web, ale výrobce evidentně neměl snahu prezentovat se „západnímu světu“. Propagační materiály chyběly, osazenstvo stánku neumělo anglicky a jediné, co vedlo k informacím, byly QR kódy směřované na produktovou stránku v e-shopu LeMall.com. I tam je informace nutné tahat z „rozsypaného čaje“, ale přes všechny nástrahy se podařilo. Seznamte se, toto je LeEco/LeTV Super Cycle/Super Bike.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Elektronikou prošpikované jízdní kolo s futuristickým designem má integrovanou řadu senzorů, které sledují nespočet veličin a posílají je do smartphonu integrovaného v řídítkovém představci. Můžete si vybrat, jestli jej dobijete před jízdou kabelem, nebo za jízdy dynamem (je integrované ve středu předního kola). Chytré funkce směřují do čtyř oblastí:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dynamo v předním středu a halda elektroniky, která kouká z každé pohyblivé části.

Navigace – nic složitého, na smartphonu běží navigační aplikace, na řídítkách jsou tlačítka pro aktivaci blinkrů v koncovkách řídítek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Bezpečnost cyklisty – analýza dat ze senzorů je schopná identifikovat pád a následnou neaktivitu, kterou smartphone vyhodnotí jako krizovou situaci a spustí záchranné algoritmy (informuje blízké o vaší poloze). Zajímavě vypadá i možnost aktivovat laserové linky, které na vozovce vyznačují bezpečnostní zónu, kterou by měla auta respektovat a nevjíždět do jí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Má vaše kolo integrované blinkry? 

Zabezpečení kola – přímo na „štangli“ je tlačítko „P“, které Super Cycle/Bike znehybní. Nic pochopitelně zloději nezabrání zvednout jej a odnést, naložit a odvézt, ale dokud je smartphone aktivní, může svému majiteli podávat informace potřebné k znovunalezení kola.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Další tlačítka na středové trubce aktivují přední svítilnu a integrovaný fotoaparát.

Fitness – kadence šlapání, okamžitá rychlost, čas, čas na kolo, ujetá vzdálenost, tempo, spotřeba kalorií a další odvozené veličiny. To všechno umí chytré kolo sledovat. Nevyhovuje vám aplikace od výrobce? Jsme na Androidu – nainstalujte si vlastní, ať už je to Endomondo, Strava, nebo něco úplně jiného…

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Co umí ukázat integrovaný smartphone? Některé funkce jsou předinstalované, jiné musíte přidat sami.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Funkcí je více, také si můžete přehrát hudbu (nebo navigační či fitness povely) a na její hlasitost máte regulaci přímo na řídítkách.

Kolo je dostupné ve třech variantách od přijatelných 15 000 Kč (hliníkový rám), přes 22 500 Kč (karbonový rám), až po špičkovou verzi za masivně navýšených 150 000 Kč, která má z karbonu prakticky všechno, láká špičkovými komponenty a ve výsledku nižší hmotností. Nechybí ani vlastní LTE konektivita – stačí vložit SIM kartu.

Dojmy?

Na jednu stranu jsem jako technický fanda nadšený, že někdo postavil takovou technologií prošpikovanou vychytávku. Jako biker jsem však v rozpacích – pokud to s cyklistikou myslíte vážně a najdete si svůj směr, budete vybírat především podle kola, nikoliv podle jeho chytrých funkcí. Ty se totiž dají do jisté míry a různými způsob přidat na kterýkoliv bicykl (viz třeba chytré cyklověci Livall). Nicméně pokud nejste až tak vyhraněný cyklista, digitální hračky vás oslovily, tak máte tu možnost – v základní verzi stojí LeEco/LeTV Super Cycle/Super Bike přijatelné peníze a vypadá naprosto fantasticky!

Diskuze (21) Další článek: Microsoft prodává stále méně Lumií. Nedaří se ani tlačítkovým mobilům

Témata článku: , , , Superb, Let, Super +, Futuristický design, Technik, Ujetá vzdálenost, Hliníkový rám, Řídítko, Pro +, Blinkr, Navigační aplikace, Bicykl, Kolo, Okamžitá rychlost, Propagační materiál, Integrovaný fotoaparát, Západní svět, Super, Cyklista, Fanda, Šup, Osazenstvo