LG B2100: s cenou pro každého (test)

O tom, že LG dokáže zkonstruovat nejen véčkové, ale i kvalitní telefony běžné konstrukce vás přesvědčí LG B2100. Funkční výbavou mezi ostatními nikterak nevynikne. Zato drobné rozměry, jednoduché rozhraní a především cenová dostupnost jsou lákadly největšími.
Kapitoly článku

Jen tu rychlost

O hardwarové části práce se zprávami jsem se zmiňoval již v části pojednávající o klávesnici. Software nepřináší prakticky nic nového. Škoda je ale použité pasivní technologie, kvůli níž je celý proces psaní zdlouhavější a méně přesný.

Vkládat text je možné buď standardním způsobem nebo s pomocí českého slovníku T9. Ač píše slovník s diakritickými znaménky, tato jsou před odesláním ořezána, takže délka zprávy není zkracována. Maximální délka dlouhé SMS je deset standardních zpráv. Jak jste na tom s použitými znaky si v průběhu psaní zkontrolujete podle čítače v levém horním rohu editoru. Do paměti přístroje se vejde až 140 textových zpráv. Při zobrazení jsou dostupné čtyři řádky pro psaní i čtení.


Menu zpráv • editor SMS • editor MMS • stav paměti

Ani editor multimediálních zpráv nedoznal žádných výraznějších změn. Do odesílané MMSky je kromě textu a obrázku možné přiložit i zvukovou stopu s možností dělení zprávy na několik stránek. Celková velikost takové zprávy však nesmí překročit 100 kB. Čekáte-li alespoň jednoduchý e-mailový klient, pak vás zklamu. S e-mailovými zprávami si B2100 nerozumí, což ale není u modelu této cenové kategorie žádným velkým překvapením.

VGA jako tahák

O rozlišení fotoaparátu se dozvíte při prvním pohledu na čelní stranu. Pod displejem se skví nápis VGA CAMERA. Pokud si nejste jisti, stačí nahlédnout na obrubu čočky vestavěného fotoaparátu, kde je podobný text včetně dalších detailů. Maximální fyzické rozlišení fotoaparátu je tedy 640 × 480 bodů. Celkem jsou k dispozici tři stupně rozlišení (VGA, 320 × 240, 160 × 120) a tři stupně nastavení kvality. Miniaturní zrcátko vedle čočky slouží k pořizování autoportrétů.

Klepněte pro větší obrázek Čočka fotoaparátu

Další stupně nastavení kvality ale prakticky nevyužijete, protože snímky jsou použitelné maximálně pro přiložení k multimediální zprávě. Jejich kvalita je jinak opravdu slabá a pro zobrazení na počítači prakticky nepoužitelná. Ztracený je fotoaparát i v případě snímání scén bez dostatku světla. LG B2100 neobsahuje ani žádnou aplikaci pro záznam videosekvencí.

Prostředí fotoaparátu je jednoduché a bez nutnosti složitějších nastavení. Všechny možnosti fotografování jsou přístupné z lišty ve spodní části displeje, po níž se pohybujete směrovou klávesou. Kromě rozlišení a kvality lze z této lišty zoomovat (maximálně čtyřnásobné přiblížení), upravovat barevné odstíny, kompenzovat expozici nebo nastavovat časovač. Aplikace Fotoaparát má dva základní režimy. První režim skýtá obyčejné snímání, v režimu Fotografovat s rámečkem se do výsledného snímku automaticky vloží předem vybraný rámeček.

 
Menu fotoaparátu • standardní prostředí • prostředí s rámečkem • alba

Abych ale neházel na fotoaparát jen špínu, je třeba dodat, že prostředí fotoaparátu je velice rychlé a ve svižném tempu probíhá i samotné ukládání do paměti. Vyfocené snímky do počítače dostanete pomocí přiloženého datového kabelu. K jejich přenosu je ale nejdříve zapotřebí aplikace LG Contents Bank dostupná na CD dodávaném v balení.

  
   
  
Ukázkové snímky z vestavěného fotoaparátu

Vzbudí i upozorní

U žádného mobilu dnes nemohou chybět alespoň základní organizační funkce. Konkrétně B2100 je vybaveno Kalendářem a Budíkem. Do kalendáře jsou ukládány dva druhy záznamů. Buď jednoduché Poznámky bez časových značek nebo Plánované akce s přesným nastavením času, opakování a upozornění. Na první pohled se tak zdá kalendář vcelku použitelný. Jeho kapacita je však pouhopouhých 20 položek, takže pokud nebudete záznamy pravidelně mazat, stane se aplikace během několika dní nepoužitelnou.

Pod položkou Budík najdete pět na sobě nezávislých budíků. Kromě času a opakování buzení je u každé položky k dispozici vlastní seznam vyzváněcích melodií. Vlastní melodie si samozřejmě lze přidat pomocí aplikace LG Contents Bank z přiloženého CD.

 
Menu organizéru • kalendář • editace záznamu • budík

Pro jednoduché počty vypomůže vestavěná kalkulačka. Z dalších předinstalovaných aplikací stojí za zmínku Převodník jednotek, Světový čas nebo Hlasový záznam pro použití telefonu místo diktafonu. Vzhledem k tomu, že se celková paměť pohybuje kolem 1,3 MB, déle než 19 sekund záznamu ale telefon nedovolí.

Pro zábavu ve volných chvílích jsou v telefonu instalovány dvě javové hry. V první se ocitnete na hřbitově a vaším úkolem bude zbavovat se kostí a dalších prapodivných útvarů. Druhá hra je spíše oddechovka s možností výběru soutěže na procvičení postřehu a odhadu. Další javové hry a aplikace lze stahovat a ukládat z internetu.

 
Kalkulačka • převodník jednotek • hry

Z datových funkcí se uživatelé příliš těšit nemohou. Přestože ve výbavě nechybí GPRS třídy 10, nedisponuje B2100 možností lokálního bezdrátového přenosu pomocí IrDA nebo Bluetooth. Jedinou volbou je tak dodávaný datový kabel. Datový kabel přibalený v krabici je už v dnešní době do jisté míry raritou. K počítači se totiž připojuje pomocí zastaralého rozhraní COM. Je tak omezena nejen přenosová rychlost, ale může se vám stát, že COM port na svém novějším počítači už vůbec nenajdete.

S ohledem na datové funkce je dodávaný software možná až přílišný luxus. O aplikaci Contents Bank určené pro přenos souborů do a z telefonu jsem se již zmiňoval. Zbývá ještě zmínit nástroje Sync pro synchronizaci telefonu s adresářem v počítači a Internet Kit pro připojení telefonu jako hardwarového internetového modemu. Nutno ocenit i přibalený headset, který pomůže, ale i ušetří především při cestování autem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Datový kabel • headset

Prcek pro každého

LG B2100 je telefon, který mezi vyšší konkurencí prakticky ve všech funkčních vlastnostech zaniká. Nejen svojí výbavou, ale také cenově je tak určen především pro začínající uživatele s minimálními nároky. Potřebujete-li ale telefon do každé situace, pak B2100 může být jasná volba. Na českém trhu už se nějaký čas pohybuje s cenou kolem 2 700 Kč.

Siemens C65/CT65 Motorola C650

Nejbližší konkurencí jsou pro B2100 telefony Siemens C65/CT65 a Motorola C650. Oba kousky už jsou staršího ražení, ve funkční výbavě si však s testovaným LG v ničem nezavdají. Redakční srovnání těchto modelů navíc staví na pomyslné třetí místo právě B2100.

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů.


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: LG, , , LG B2100, Motorola C650, Siemens C65, Pro +, Část práce, Nepsaný standard, Test, Viditelná část, Minimální nárok, Celý model, Bezprostřední okolí