LG F2100: první mobil s 3D vyzváněním (test)

Rozmazlujete rádi svoje uši? Co takhle telefon, který má 64hlasé stereofonní vyzvánění s prostorovým efektem? A co oči? Displej s 262 tisíci barvami nového LG F2100 by je mohl rovněž uspokojit. A co funkce? O nich si už přečtěte v recenzi.

Nový mobil od společnosti LG docela překvapí. Tvůrci opustili výrazně buclaté tvary, jaké známe z předchozích modelů, a vsadili na vyváženější proporce. Telefonu to určitě prospělo, stejně jako barevná kombinace krytu a integrovaná anténa. Hlavním lákadlem telefonu je 64hlasé stereofonní vyzvánění s prostorovým efektem. Oslnit však dokáže také svými zobrazovacími schopnostmi. Již tak velmi kvalitní displej z předchozích modelů byl nahrazen špičkovým displejem s 262 tisíci barvami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG F2100 – k testu jsme měli k dispozici telefon v modré barvě

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie LG F2100

Klíčové vlastnosti

  • dva aktivní barevné displeje, 262 tisíc a 65 tisíc barev
  • 64hlasé stereo vyzvánění s prostorovým efektem
  • VGA fotoaparát s bleskem
  • 5 MB vnitřní paměti
  • GPRS třídy 10, wap 2.0

Hlavní nedostatky

  • malá kapacita adresáře
  • možnost zadat pouze 20 položek v kalendáři
  • malé možnosti přizpůsobení


Příjemná změna

LG F2100 je mobilní telefon véčkové konstrukce. Oprostilo od baculatých tvarů, jaké můžeme vidět u modelů C1200 nebo L1100, a velice mu to sluší. Design telefonu považuji za jeden z nejpovedenějších, alespoň co se asijských véček týče. Vlastně by ani nebyl ničím zvlášť zajímavý, kdyby na předním krytu nebyl vkusně použit jiný barevný odstín. U testovaného kousku to byla tmavě modrá, telefon by se však měl vyrábět i v atraktivním oranžovém nebo usedlejším šedém provedení. Otázkou však je, zda se všechny barevné varianty dostanou také na náš trh.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vkusná kombinace modré a šedé je okouzlující

Telefon svými rozměry 90×43×23 mm a hmotností 89 g zapadá do běžného průměru této kategorie. Oproti většině svých konkurentů se však může pochlubit integrovanou anténou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Rozměry nějak nevybočuje z průměru

Na přední straně najdeme čtvercové okénko displeje, které zdobí logo výrobce, dále pak čočku fotoaparátu a diodu na přisvětlení scény. Všechny tyto prvky jsou zasazeny v lesklém, tmavě modrém oválku, ohraničeném stříbrným okrajem. Zbytek předního krytu je tvořen převážně matným, tmavě modrým odstínem, do krajů zasahuje stříbrný rámeček. Celek je velmi elegantní a vyvážený. Ve spodní části předního krytu najdeme také po obou stranách malé štěrbiny hlasitých reproduktorů. Jsou opravdu dva.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rámeček oživuje přední kryt • čočka fotoaparátu • to jsou ony - stereofonní reproduktory

Zbytek telefonu již tak atraktivní není, vše zůstalo u osvědčeného stříbrného odstínu. Na levém boku najdeme podlouhlé kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti sluchátka, na pravé se nachází okénko infraportu, tlačítko pro fotoaparát a pryžovou krytkou chráněný konektor pro připojení handsfree. Horní a spodní díl telefonu jsou v zavřeném stavu odděleny hlubokou drážkou, která dělá boční linie atraktivnější a hlavně se díky ní telefon pohodlně otevírá jednou rukou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pravá strana telefonu • a levá strana s kolébkovým tlačítkem • hluboká drážka pro snadné otvírání jednou rukou

Na horní straně nemůže chybět poutko pro uchycení šňůrky, na spodní zase systémový konektor pro připojení nabíječky a datového kabelu. Těsně nad konektorem je malá, nenápadná informační dioda.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémový konektor a nenápadná dioda • kloub je masivní a pevný • poutko nesmí chybět

Zadní strana je ozdobena malým prolisem po obvodu a plastickým logem výrobce. Baterie je přímou součástí krytu. Telefon by s ní měl na jedno nabití vydržet až 230 hodin v pohotovostním režimu a 180 minut telefonování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana je nezáživná

Také po konstrukční stránce si F2100 vede velmi dobře. Kloub je velmi pevný a nevykazuje vůli v otevřeném ani zavřeném stavu. Rovněž povrzávání je telefonu naprosto cizí.

Po otevření telefonu budete možná zklamáni. Z hlediska designu tu není nic, co by vás mohlo zaujmout. Vše je stříbrné, jen displej je zasazen v černém rámečku, který ho opticky zvětšuje. Malým oživením jsou jen mírně prohnuté řady numerické části klávesnice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Otevřený telefon je stejný jako ostatní asijská véčka • úhel otevření již není tak strmý, jako u jiných modelů značky LG

Dva špičkové displeje a skvělá klávesnice

Titulek této kapitoly možná zní jako z reklamy, ale posuďte sami. Vnější displej je aktivní, dokáže zobrazit až 65 tisíc barev a nabízí při rozměrech 21 × 21 mm jemné rozlišení 96 × 96 obrazových bodů. Jedinou výtku směřuji na poměrně slabé podsvícení v porovnání s vnitřním displejem a překvapivě špatnou čitelnost na slunci. V rámci úspory energie se displej po chvíli nečinosti zcela vypne a neposkytuje žádné informace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Malý vnější.. • ..a velký vnitřní displej

Vnitřní displej ohromí svým živým barevným podáním. Není se čemu divit, dokáže zobrazit 262 tisíc barev a je samozřejmě aktivní. Při rozměrech 30 × 37 mm nabízí rozlišení 128 × 160 bodů. Obraz je velmi jemný a kvalitní, patří k tomu nejlepšímu, co lze u dnešních mobilů na českém trhu vidět.

S klávesnicí LG F2100 se dobře pracuje. Numerická a funkční část jsou od sebe zřetelně odděleny. Hlavním ovládacím prvkem je velká čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím středem z průhledného plastu s bílým podkladem a popiskem. Kolem jsou po stranách klasicky rozmístěny dvě kontextové klávesy a tlačítka se zeleným a červeným sluchátkem. Mezi nimi však najdeme ještě dvě speciální, avšak zbytečná tlačítka pro spuštění internetového prohlížeče a fotoaparátu. Pod hlavní klávesou je ještě tlačítko CLR pro smazání znaku nebo pro návrat o krok zpět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na klávesnici je radost psát

Tlačítka jsou o sebe zřetelně rozdělena hlubokými drážkami, takže se snadno dají rozeznat po hmatu. Jejich zdvih je jen velmi nízký, ale stisk je jistý a doprovází ho tlumené cvaknutí. Stejnými vlastnostmi se může pochlubit také numerický část klávesnice. U ní je lepšího hmatového rozlišení jednotlivých kláves docíleno kaskádovitým nakloněním jednotlivých řad, které jsou ještě navíc odděleny tenkými přepážkami. Numerická tlačítka jsou příjemně velká.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka pro přístup k internetu a fotoaparátu jen překáží

Podsvícení klávesnice je sytě modré, intenzita osvětlení je optimální a rozložení kontrastu příkladné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
LG F2100 ve tmě.


V druhé kapitole se podíváme na nabídku telefonu a jeho ovládání. Dále se zaměříme na fotoaparát a stereofonní vyzvánění.

Témata článku: LG, , , LG F2100, Samsung E330, ČLR, Bílý podklad, MOBI, Dlouhá zpráva, První mobil, Vyzvánění, Skvělá klávesnice, Horizontální seznam, F +, Jednoduchá poznámka, Stisknutí levého, Test, Projíždějící vlak, Mobil