LG F2400: modrý zub nám nestačí (test)

Povedené véčko LG F2400 překvapí kvalitou svých dvou displejů, docela povedenou funkční výbavou a hlavně novinkou: podporou Bluetooth. Je to první modrozubé LG, které si u nás budete moci koupit. Vyplatí se ovšem kupovat tento telefon právě kvůli Bluetooth? Bonus: telefon na videu

Při fotografování se v horním řádku displeje zobrazí funkční lišta. Horizontálními šipkami se pohybujete mezi jednotlivými funkcemi, vertikálními pak vybíráte. Nastavit lze kompenzaci expozice, rozlišení, barevné schéma, zoom, blesk, kvalitu snímků nebo samospoušť. Zajímavě působí možnost zobrazení snímané scény i na vnějším barevném displeji, který tak nahrazuje zrcátko pro pořizování autoportrétů.

 
Nabídka fotoaparátu • aplikace pro focení

Pořízené fotografie se ukládají do alb, které kromě zobrazení fotografií přes celý displej nabízí i náhledy ikon či možnost spustit prezentaci z pořízených obrázků (i na vnějším displeji). Úložný prostor pro pořízené fotografie je sdílený s celkovým multimediálním obsahem telefonu a má kapacitu 4 MB.

 
Galerie obrázků • informace o paměti

Fotografie pořízené telefonem

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zprávy a Bluetooth

Klávesnice mobilního telefonu LG F2400 je poměrně slušná a textové zprávy se na ní píšou velmi dobře. Kromě běžných textových zpráv můžete přijímat i vytvářet zprávy ve starším formátu EMS. LG si také plně rozumí s multimediálními MMS. Editor zpráv je slušně propracován, při psaní textu se vzorně odečítají znaky nebo zkracuje velikost zprávy v kilobajtech (to podle typu zprávy). U textovek máte ještě navíc neustále zobrazeno, v kolika zprávách běžné velikosti bude text odeslán.

  
Nabídka zpráv • píšeme textovku • píšeme MMS

Slovník T9 naštěstí nezkracuje zprávy a text tvoří bez naší diakritiky. Dlouhé textovky mohou mít až 1 600 znaků. Do vnitřní paměti telefonu můžete naskládat až 250 zpráv. Maximální velikost zprávy MMS je 100 kB a do sdílené vnitřní paměti můžete uložit něco málo přes stovku multimediálních zpráv.

V podstatě jedinou pořádnou novinkou recenzovaného mobilního telefonu LG F2400 je možnost bezdrátové komunikace prostřednictvím Bluetooth. Pokud by ale podpora právě tohoto standardu měla i v ostatních telefonech LG vypadat podobně, to se bez ní raději obejdeme. Modrý zub v podání LG na mne působí spíše jako první pokus. Prostřednictvím Bluetooth totiž telefon nedokážete odeslat obrázek ani zvuk a v podstatě jedinou odesílatelnou komoditou jsou položky telefonního seznamu.


Nastavení Bluetooth

Vizitku odesílanou z jiného telefonu (Nokia 6230) však LG nedokázal přijmout a korektně zobrazit. A co zamrzí úplně nejvíc je nemožnost použít Bluetooth pro připojení k internetu, přestože telefon obsahuje hardwarový modem a podporuje i rychlé datové přenosy technologií GPRS v konfiguraci 4 + 2 timesloty. LG si ale dobře porozumělo s bluetoothovým sluchátkem.

Ostatní funkce

V ostatních funkcích se telefon nijak od svého předchůdce. Nabízí stále stejný jednoduchý kalendář s měsíčním nebo denním pohledem. Poznámce v kalendáři lze přiřadit krátký popisek, nastavit čas konání události, opakování (jednou, denně, týdně, měsíčně a ročně) a předstih, s jakým má telefon na událost upozornit. Pod položkou Paměť pak nelogicky najdete možnost přidat jednoduché textové poznámky, které se dělí s událostmi v kalendáři o skutečně malou paměť pouhých dvaceti položek.

   
Kalendář • přidávání události • budík • poznámky

Jednoduchý budík je v telefonu v pěti nezávislých kopiích. Kromě textového popisku mu lze nastavit stejné atributy jako u události v kalendáři. Hodit se může i jednoduchá kalkulačka, převodník měn či aplikace pro zjištění světového času. Telefon nabízí i hlasové poznámky, které mohou mít maximální délku 20 sekund.

   
Kalkulačka • konvertor • světový čas • diktafon

Bude-li vám v telefonu něco chybět, nezoufejte – k dispozici je podpora Javy a prostřednictvím wapu ve verzi 2.0 si doplňkovou aplikaci nebo hru můžete stáhnout. Hra je v telefonu připravena pouze jedna, nabízí ale tři podivuhodné disciplíny: hod vybavením domácnosti (televize, lampa, telefon ...), balancování ve vlaku a jízda na skútru po pláži.

  
Wap • hodíme si televizorem

S Bluetooth a bez Bluetooth

LG F2400 je stylový telefon s obvyklou výbavou funkcí, jehož prodejní cena by se v předplacených sadách mohla pohybovat okolo šesti tisíc korun. Velkou předností telefonu jsou opravdu kvalitní displeje, robustní konstrukce, integrovaná anténa i líbivý vzhled. Naopak Bluetooth si v LG možná mohli odpustit – pokud si tento mobil chcete koupit právě kvůli modrému zubu, raději se poohlédněte jinde.

Podrobné parametry LG F2400 najdete v katalogu mobilů a v katalogu fotomobilů


V poslední kapitole najdete fotogalerii. Jsou v ní také snímky, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: LG, , , , LG F2400, Nokia 6230, Test, Přijatelný rozměr, Zbývající energie, Modrý, Horizontální šipka, NÉST, Červený telefon, Zub, Integrovaná anténa, F +