LG G Watch: s Androidem na zápěstí [recenze]

Google představil „nositelný“ Android Wear a LG pro něj postavilo hodinky G Watch. Co umí a jak se s nimi žije?
Kapitoly článku

Hry s kartami

Uživatelské prostředí bude povědomé těm, kteří využívají Google Now na svých telefonech. Jedná se o sloupec karet, které jsou řazené podle důležitosti. První, “domácí”, obrazovka ukazuje vždy čas a náhled první karty. Tahem nahoru karta s notifikací zaplní celou obrazovku a stejnými gesty odhalíte všechny notifikace ve sloupci. Na obrazovce je za všech okolností jen jedna karta. Pokud se celý text notifikace na jednu obrazovku nevejde, je možné na kartu ťuknout a skrolovat až na její konec.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pozadí se dané notifikaci přizpůsobuje. Při textové komunikaci uvidíte fotku dané osoby, u navigace se vykreslí automobil na silnici a u přehrávání hudby uvidíte interpreta. Některé aplikace nemají speciální pozadí, a tak Android Wear jako tapetu použije barvy dané aplikace. Pozadí Google aplikací jsou velmi povedená. Na druhou stranu fotografie kontaktů jsou často rozmazané a nepěkné.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Každou kartu lze tahem doprava odstranit. Gesto doleva pak odhalí další možnosti interakce. Vždy je tu možnost “Otevřít v telefonu”. Další volby odpovídají těm, které jsou viditelné v notifikační liště na telefonu. U hudebních aplikací je to většinou další skladba, u emailu to může být archivace. Vývojář má možnost volby rozšířit o další, které jsou přizpůsobené pro hodinky. V Hangouts je možné na zprávu odpovědět hlasem a v Google Maps se nechat navigovat na určité místo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Ukázka interakcí.

Na uživatelské prostředí si člověk zvykne rychle. Smazání notifikací je řešeno velice dobře, protože na rozdíl od Pebble se odstraní i z telefonu. Na druhou stranu tu je minimální prostor pro chyby. Odstraněná notifikace totiž nelze vrátit zpět, a když se zbavíte všech, zůstane pouze ukazatel času. Nelze vynutit vrácení například počasí nebo informace o počtu kroků do sloupce karet. Android Wear je obecně dobrý manažer notifikací, ale někdy by se hodilo mít možnost je přeskládat podle sebe. Personalizovat lze aspoň ciferník. V základu je 23 návrhů, od seriózních po divoké. V Play Store se objevily další, nicméně podpora vlastních designů by měla oficiálně přijít až na podzim.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Notifikace na jedničku, aplikace potřebují čas

Na hodinkách se setkáte se třemi druhy notifikací. První jsou z Google Now a informují o počasí, akciích, sportovních týmech atp. Ne vše co máte v Google Now na telefonu se však dostane na hodinky. Například upozornění, že oblíbený blog zveřejnil nový článek, na hodinkách mít nebudete. Dalším druhem jsou klasické notifikace, které chodí na telefon (nový email, SMS, atp.), a pokud je manuálně nezakážete, všechny se na hodinkách objeví. Skvělé je, že nastavení notifikací z telefonu se přenese na hodinky. Pokud příchozí email nemá nastavený zvukový signál ani vibrace, hodinky nezavibrují, ale notifikací zobrazí. Posledním druhem notifikací jsou ty, které fungují na hodinkách samostatně. Příkladem je budík nebo krokoměr.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Kromě notifikací umí hodinky spouštět aplikace. Ve většině případů se jedná o “prodlouženou ruku” klasických telefonních aplikací. Ze zápěstí můžete spustit a sledovat průběh vašeho běhu nebo číst recept na guláš. Existují také aplikace, které jsou určené pouze pro hodinky. Takovým příkladem je například Flopsy Droid - klon Flappy Bird. Všechny aplikace lze spustit hlasovým příkazem, a tento způsob je pravděpodobně Googlem preferován, protože seznam aplikací je dost skrytý. Pro některé obecné příkazy si můžete zvolit, která aplikace bude výchozí. U zapsání poznámky s příkazem “take a note” je na výběr Google Keep nebo Evernote.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Tři týdny po začátku prodeje prvních hodinek je ve speciální sekci Play Store 34 aplikací. Skutečné množství je větší, jen se nedostaly do Googlem spravované sekce. Zatím jsem bohužel nenarazil na aplikaci, u které bych si řekl, že je ideální pro ovládání ze zápěstí. Ovládat fotoaparát z hodinek nebo hraní her je sice pěkné, ale spíše to ohromí kamarády v hospodě, než ulehčí život.

Krokoměr, který by měl plnit roli fitness náramku, je nedotažený. Na rozdíl od náramků s daty nemůžete nic dělat. Počet kroků můžete sledovat pouze na hodinkách. Neexistuje žádná aplikace na telefon, ani webové rozhraní. Změna pravděpodobně nastane při představení Google Fit na podzim, ale hodinky se prodávají již teď a tak je funkce krokoměru pouze malou ozdobou. Pokud hledáte zařízení, kterým budete sledovat své sportovní výkony, kupte si Fitbit nebo Jawbone.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Každý večer do kolébky

Barevný, dotykový displej, který je pořád zapnutý potřebuje odněkud čerpat energii a v hodinkách se o přísun stará baterie o kapacitě 400 mAh. To je na specifikaci hodinek poměrně malá kapacita a výsledkem je výdrž jeden a půl dne. Oproti fitness náramkům, hodinkám Pebble nebo Gear je to velmi málo. Výdrž lze natáhnout na dva dny, když vypnete “Always on” displej, ale těch pár hodin navíc za to nestojí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nabíječka je mezi hodinkami jedna z těch povedenějších.

Vzhledem k potřebě nabíjet hodinky každý den, je pozitivní, že nabíjecí kolébka je povedená. Stačí na ně hodinky položit, magnet je přichytí a začnou se nabíjet. Řešení u Gear Live nebo Pebble je mnohem složitější a méně spolehlivé. Většinou asi budete nabíjet přes několikahodinový spánek, a tak ani neoceníte, že se plně nabijí za necelých 60 minut.

Zatím ne pro masy

V březnu jsme psali, že Google diktuje tempo doby nositelné a po čtyřech měsících na konkrétních produktech vidíme, jak si to Google představuje. V mnoha ohledech se jedná o nejlepší chytré hodinky na trhu. Uživatelské prostředí dává smysl a je jednoduché. Notifikace zvládá skvěle a možnost rychlé interakce je velmi příjemná.

Klepněte pro větší obrázek 
LG G Watch, ztělesnění Androidu Wear.

Na druhou stranu zatím neexistuje aplikace, která by hodinkám dala jiný smysl. Sledovat na maleém displeji postup jak upéct bábovku není pravděpodobně to, co přesvědčí masy lidí koupit si tyto hodinky. A pokud lidé neuvidí v hodinkách dostatečně velké zjednodušení svého života, tak jednodenní baterku, špatnou viditelnost na slunci a slabý Bluetooth signál tolerovat nebudou.

Zatím je Android Wear pouze pro fandy technologií, kteří z nich budou, stejně jako já, nadšení. Jak dlouho potrvá, než budou lákavé i pro širší cílovou skupinu je těžké odhadnout. Možná boom nastane s netrpělivě očekávanými Moto 360 s kulatým displejem, možná to potrvá rok, do verze 2.0. Někdy však Android Wear určitě prorazí. LG G Watch nejsou rozhodně dokonalé, ale je na nich vidět, že chytré hodinky smysl mají.

Témata článku: LG, , , , , LG G3, LG G3 32GB, Možnost interakce, Celý text, Letmý pohled, Stará baterie, Bluetooth signál, Určité místo, Strast, Automatická detekce, Watch, Google Keep, Flappy Bird, Sluneční svit, Volné prostranství, Nový článek, Malá kapacita, Ztělesnění, Bluetooth sig, Poznatek,