LG G2: monstrum s trumfem v zádech [recenze]

LG G2 přichází s nekompromisní výbavou a cenou nastavenou proklatě nízko. Stane se černým koněm letošního podzimu?

Ukrytá v nastavení

LG si je vědomo toho, že v jednoduchosti je krása. Snažilo se proto do telefonu dostat několik jednoduchých gest, které zpříjemní dennodenní používání. Trochu škoda je, že jsou v systému trochu zapadnutá. Ne každý je tak objeví ihned na začátku používání. První z nich jsme si již popsali. Tím je dvojité poklepání na displej k jeho probuzení. Následuje několik gest týkající se příchozího hovoru. Nyní již nebudete muset hovor přijímat na displeji, postačí přiložení telefonu k uchu a hovor se automaticky zahájí. V praxi to funguje velmi spolehlivě. Naopak pokud hovor nechcete hned přijmout, ale pouze zeslabit vyzvánění, stačí, když vezmete telefon do ruky a hlasitost se sníží. K úplném vypnutí vyzvánění otočte telefon displejem na podložku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nápověda pro jednotlivé funkce je velice dobře zpracována.

Podobně funguje i ovládání budíku. Pro posunutí nebo vypnutí budíku znovu stačí telefon obrátit displejem na podložku. Stejným způsobem zastavíte také běžící video. Pro usnadnění přesunu ikon z jedné plochy na druhou nakloňte telefon ve směru, v jakém chcete aplikaci přesunout a jednoduše se dostanete na požadovanou plochu. K dalšímu usnadnění slouží i přizpůsobení telefonu pro menší ruce. V nastavení si můžete aktivovat zmenšenou klávesnici, číselník nebo odemykání obrazovky. Tím se například klávesnice přisune se k jedné straně, tak abyste ji mohli ovládat právě jednou rukou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jednoduché gesto pro odložení budíku se může ráno hodit. Stejně tak někteří uvítají možnost zmenšit klávesnici.

Telefon můžete rovněž ovládat skrze svůj počítač. K tomu je zapotřebí, abyste si ze stránek výrobce stáhli příslušný software a povolili tuto možnost v telefonu. Následně již stačí telefon připojit ke stejné Wi-Fi síti nebo ho fyzicky připojit k počítači kabelem. Pokud svůj telefon občas půjčujete dětem, bude se vám hodit Režim Host. Ten funguje podobně jako Dětský koutek u telefonů s Windows Phone. Tedy po zadání správného zámku displeje se vašim ratolestem zobrazí pouze obsah, který vy jim předem dovolíte. Tím zabráníte, aby nekontrolovaně nakupovali aplikace či vám mazali důležité dokumenty nebo kontakty. Není to sice původní myšlenka LG, avšak svou úlohu to jistě splní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG G2 budete moci bez obav svěřit i dětem.

Nepůvodní, ale funkční

Novinkou je rovněž gesto, kdy třemi prsty potáhnete z pravého okraje obrazovky doleva. V té chvíli se vám právě spuštěná aplikace uloží do mezipaměti a vy ji následně budete moci zobrazit přesně ve stejném stavu, v jakém jste ji opustili. Takto lze najednou uložit jen 3 aplikace. Na druhou stranu jsem v tomto nenašel žádný opravdový smysl, protože stejným způsobem funguje i tradiční multitasking.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Smysl nového multitaskingu mi zůstal utajen. Navíc funguje pouze pro 3 aplikace.

Další triky ukrývá lišta Nastavení pod názvem Displej. Zde si totiž můžete zapnout Chytrou obrazovku a Chytré video. Tím není nic jiného než funkce, kterou již známe od Samsungu a ostatních. Tedy že displej pozná, že se na něj díváte a dle toho se zachová. V případě, že ho přestanete sledovat buď vypne displej, nebo přeruší přehrávané video. Příjemným prvkem je také možnost měnit typ písma v prostředí telefonu. Na výběr je ze sedmi různých variant. Rovněž lze měnit jejich velikost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung byl obecně zdrojem informací pro současné LG. 

Také v nastavení zvuků nalezneme zajímavé možnosti. Můžete si zde klasicky nastavit vyzváněcí tón. Nechybí ale ani možnost seřízení intenzity a typu vibrací. Pod položkou Chytré vyzvánění se nachází další nová funkce. Telefon by totiž měl automaticky rozpoznat, zda se nachází v rušném nebo klidném prostředí a dle toho by měl upravit hlasitost telefonního vyzvánění. Pro zvýšení pohodlí si můžete nastavit  hlasové oznámení. To vám v případě příchozího hovoru nahlas přečte jméno volajícího a v případě přijaté zprávy přečte i tuto zprávu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při nastavování zvuků si vyhrajete.

Originálním řešením je funkce Plug & Pop, která souvisí s připojením sluchátek. Telefon vám totiž po připojení sluchátek v dolní liště rovnou nabídne aplikace, pro které byste mohli sluchátka využít. Tento seznam aplikací si můžete v nastavení změnit, ale defaultně se zde objevuje Hudba, Video, YouTube a Telefon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po připojení sluchátek vám vyskočí rychlá nabídka aplikací, ke kterým je vhodné sluchátka použít.

Vydrží hodně

V závislosti na aktivaci všech výše zmíněných funkcí se bude pohybovat také výdrž telefonu. V tomto případě ale můžete zůstat naprosto klidní. LG G2 totiž disponuje baterii o kapacitě 3 000 mAh a na výdrži je to znát. Ani při opravdu vysoké zátěži se vám telefon nepodaří utahat za jeden den a téměř vždy mu na konci dne zůstane ještě více než 20-30% baterie. Jistě pokud byste se opravdu snažili tím a hráli byste hry či se dívali na fullHD videa, tak telefon vydrží v řádech hodin, v ostatních případech je výdrž v řádech dnů. Běžný uživatel, který za den pošle několik mailů, vyřídí pár telefonátu a stráví nějaký čas na internetu nebo posloucháním hudby či přehráváním videa, bude muset telefon připojit do nabíječky jednou za dva až tři dny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Funkce Graphic RAM by měla snížit energetickou spotřebu displeje až o 26 %.

Velmi mne potěšila také práce s energií v případě, kdy jsem na telefon několik hodin vůbec nesáhnul. V těchto případech totiž, i když byla zapnutá automatická synchronizace a Wi-Fi, se výdrž baterie snížila o 1-2%. Nadšen jsem byl také z doby dobíjení. Ve chvíli, kdy se vám tedy telefon podaří vybít, tak nabití "z 0 na 100" trvá méně než 2 hodiny, což je vzhledem ke kapacitě baterie opravdu skvělý výkon. V tomto směru tak lze LG G2 jednoznačně pochválit.

Témata článku: LG, , , , , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, LG G2, LG Optimus, LG Optimus G, Nokia Lumia 1020, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Sony Xperia Z, Úplné vypnutí, Zjednodušené prostředí, Ostrý snímek, Nejhezčí telefon, Velký pokrok, Celkový pocit, Nejvýkonnější model, Skutečný stav, Dnešní recenze,