LG G2: monstrum s trumfem v zádech [recenze]

LG G2 přichází s nekompromisní výbavou a cenou nastavenou proklatě nízko. Stane se černým koněm letošního podzimu?

Otázka konektivity u tohoto modelu je jednoduchá. Téměř na cokoliv si vzpomenete, to LG G2 podporuje. Je tu adaptér W-Fi (802.11 a/b/g/n/ac) s možností Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot a podporou technologie DLNA a Miracast. Nechybí Bluetooth 4.0 LE s A2DP nebo čip NFC. Zajímavý je také microUSB port, který podporuje technologii MHL nebo USB On-The-Go. To znamená, že k telefonu můžete připojit i klávesnici nebo myš. Větší užitek ale přinese připojení externího paměťového disku, protože to je zřejmě jediná možnost jak rozšířit vnitřní paměť.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ke zprovoznění rádia je však stále nutné připojit sluchátka.

Telefon se chlubí také infraportem, A-GPS čipem s podporou GLONASS a samozřejmě podporou vysokorychlostních datových přenosů LTE a HSPA+ (HSDPA až 42 Mbit/s, HSUPA až 21 Mbit/s). Z dalšího lze zmínit ještě FM tuner s RDS.

Hlasitý reproduktor uslyšíte

Sluchátka můžete využít také pro poslech hudby uložené v telefonu. K té se dostanete buď skrze správce souborů a nebo klasicky přes hudební přehrávač Hudba. Ten umožňuje řazení hudby dle alb, interpreta žánru, ale také složek právě v paměti nebo zobrazuje také složku vašeho cloudového úložiště. Prostředí přehrávače je přehledné a jednoduché. Hudbu lze přidávat do seznamu oblíbených skladeb. Při přehrávání písně můžete ihned najít její videoklip na YouTube, a to přes přednastavenou ikonku v pravém horním rohu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí hudebního přehrávače.

Součástí přehrávače hudby jsou také přednastavené zvukové efekty. Jestliže vám žádný z nich nebude vyhovovat, můžete si hudbu přizpůsobit dle vlastních preferencí. K tomu vám samozřejmě poslouží ekvalizér. Zajímavou funkcí je možnost měnit detaily skladby přímo v telefonu. Můžete tak skladbu přejmenovat, přesunout ji do jiného žánru apod. Za pomoci DLNA nebo služby SmartShare můžete hudbu rovněž sdílet s jinými přístroji, které tyto služby také podporují. Telefon obsahuje také softwarové vylepšení Dolby Mobile. Seznam podporovaných formátů hudby je pak následující: MP3, AAC, (e)AAC+, WAV, WMA, WMV a FLAC.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přímo ve videu lze také pořizovat screenshoty, tato funkce má své speciální tlačítko. (v levém dolním rohu)

LG G2 je také skvělým prostředkem pro přehrávání videa. Předurčuje ho k tomu skvělý displej a rovněž skvělý vestavěný přehrávač. Ten nemá problém ani s přehrávání videí ve formátu MKV. Příjemným překvapením je také zobrazování titulků, které nejsou součástí programu. Samotný přehrávač má také široké možnosti nastavení. Právě titulky (když nejsou) lze vyhledat online, změnit jejich barvu, velikost, písmo a také jejich synchronizaci. Lze měnit také rychlost přehrávání videa, automaticky přehrát další videosoubor nebo přidat zvukový efekt. Oficiálně videopřehrávač podporuje tyto typy souborů: MPEG4,H.263, H.264 a DivX.

Trefa do černého

Někteří výrobci si potrpí na sdělení i toho nejposlednějšího detailu ohledně fotoaparátu jejich telefonu. LG jde jinou cestou, popis fotoaparátu v jejich případě je následující. Hlavní fotoaparát má 13Mpix rozlišení s možností automatického ostření a přisvětlovací LED diody. Nic víc, nic míň. Zřejmě ví, že kvalita fotografií řekne v tomto případě vše podstatné. Nejdřív si ale popíšeme prostředí fotoaparátu. To na pravé straně nabízí přepínač mezi fotoaparátem a kamerou, spoušť a vstup do galerie. Na opačné straně pak najdeme ovládání blesku, přepínač mezi předním a zadním fotoaparátem, režimy focení a nastavení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotografie v rozlišení 13 Mpx

Nastavení fotoaparátu má vše podstatné. Můžete upravovat jas, ostření, ISO, vyvážení bílé a rozlišení. K tomu si můžete vybrat barevný efekt, aktivaci geocachingu nebo zvuk spouště. Ta se bohužel nedá vypnout. Jediným způsobem, jak fotit bez zvuku uzávěrky, je předem ztišit prostředí telefonu. Tlačítka na zádech poté mohou sloužit jako spoušť nebo (pro mě ideálněji) jako tlačítko pro zoomování. Fotky můžete pořizovat v režimech HDR, Fotit a vymazat (pro odstranění nežádoucích objektů), Panorama, "Burst mode", Snímek krásy, Inteligentní automatika, Sport a Noc. Posledním režimem je Duální fotoaparát, který zapne přední i zadní fotoaparát současně. (Ano, tuto funkci známe také od Samsungu)

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detailnější snímky v podání LG G2.

Po výběru ideálního řešení již můžete začít fotit a věřte, že budete spokojeni. Díky vyššímu rozlišení fotky mají mnoho detailů, zatímco šum drží fotočip na uzdě. Stejně tak dokáže velmi dobře zvládnout přechody a bílou barvu. Také většina barev je velmi přesná, menší problém má jen se zelenou. Proto pokud budete fotit v lese nebo v parku, použijte HDR mód. Jeho dynamika dodá zelené to, co jí v normálním režimu schází. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Noční snímky v 10Mpix rozlišení.

Snímkům v horších světelných podmínkách by k ostrosti měla pomoci optická stabilizace. Ta svou roli určitě plní. Telefon totiž při ostření dokáže velmi dobře zafixovat scénu a vyfotit ostrý snímek. Bodem zlomu je však období, kdy se setmí úplně. Poté sice OIS dokáže zafixovat obraz, tudíž scéna není rozmazaná, avšak objekty již postrádají ostrost. Noční fotografie pak mají prokazatelně více šumu. I přesto můžeme fotoaparát hodnotit velmi kladně, když se může směle poměřovat s tím nejlepším, co dnes na trhu je. Lepší je už jen Nokia Lumia 1020.

Skoro jako umělý

Schopností hlavního fotoaparátu je také natáčení videa ve fullHD rozlišení (1080p) při 30 a 60 fps. Také prostředí videa má několik režimů, ovšem nestojí příliš za zmínku. Nabízí Živý efekt, Duální nahrávání a Přiblížení pro sledování. První dokáže "znetvořit" lidské obličeje do různých patvarů, druhý využívá znovu obou kamerek najednou a třetí vám přiblíží bez ztráty kvality malý rámeček videa. My jsme se však těšili na normální režim. Přesněji na nahrávání ve fullHD se snímkovací frekvencí 60 fps.

A dočkali jsme se. Video natočené v tomto režimu je na mobilní poměry neskutečně plynulé, až vám téměř přijde, že je to umělé. Své znovu odvádí optická stabilizace, když tlumí mnohé nárazy a nechtěné pohyby. Bohužel zatím neexistuje žádný online přehrávač, který by dokázal přehrát fullHD video v 60 fps. Proto jsem vám toto video nahrál na následující adresu. Odtud si ho můžete stáhnout a podívat se.

Kamera obecně velice dobře ostří na statické objekty a barevné vyvážení je také na vysoké úrovni. Našel jsem však také dvě vady na kráse. Natáčíte-li rychle se pohybující objekty, tak se stává, že kamera až zbytečně často přeostřuje na jiné scény. Druhým problémem je hlasitý zvuk. Půjdete-li někam do klubu a budete chtít natočit tu atmosféru, tak musíte počítat s tím, že zvuk nebude příliš čistý. Na druhou stranu samotné video točené v klubu je na dobré úrovni a nejsou to jen černé šmouhy. (Video v klubu bylo natáčeno ze stejných podmínek, jako video v recenzi Nokie Lumia 1020)

Je tedy vidět, že od poslední vrcholného modelu, který se dostal na náš trh (LG Optimus G), udělalo LG u fotoaparátu velký pokrok. Jak výsledky fotoaparátu, tak kamery jsou na vysoké úrovni a v ničem si nezadají s vlajkovými modely ostatních značek.

Hardwarem se rovná, cenou všechny poráží

Jak tedy z recenze vyplývá, LG G2 je smartphone nabušený tím nejlepším hardwarem a mnoha funkcemi. Vyniká především svým vynikajícím displejem, který je navíc vměstnán do (na velikost displeje) minimální rozměrů, a tak se ještě dá ovládat jednou rukou. Mezi vlajkovými modely ostatních značek se neztratí ani svými fotoschopnosti a už vůbec ne svou rychlostí. Však když má pod obalem Snapdragon 800, tak bychom ani nemohli čekat jiný výsledek. Oproti ostatním high-endovým modelům však nabízí jednou zásadní "killer feature".

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tři největší konkurenti jsou k dostání za vyšší cenu. Navíc nad prvními dvěma má G2 navrch i hardwarově.

Tou je jeho cena. Zatímco ostatní modely z vrcholů firemních žebříčků se na trhu občas dají sehnat za 15 tisíc, avšak mnohem běžnější je cena kolem 17 tisíc Kč, tak oficiální cena LG G2 startuje na 13 tisících Kč za 16GB verzi. To je pro mnohé zásadní argument a nutno podotknout, že za tu cenu nezískají o nic horší telefon než ostatní, spíše naopak. LG tak s nejnovějším modelem zasáhlo kladívkem na hlavičku a bude velmi zajímavé sledovat, jak budou vypadat jeho prodeje.

Témata článku: LG, , , , , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, LG G2, LG Optimus, LG Optimus G, Nokia Lumia 1020, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Sony Xperia Z, Základní pokyn, Tlumočník, Oficiální cena, Hlasitý zvuk, Speciální tlačítko, Bohaté nastavení, Skvělý výkon, Tenký rámeček, Zjednodušené prostředí,